NRK Meny
Normal

Lærer lagret dokument på feil sted

En feil ved en videregående skole i Skien førte til at sensitive personopplysninger lå ute på elevenes datanettverk. Datatilsynet sier flere skoler har for dårlig informasjonssikkerhet.

Skogmo videregående skole

SKJERPER RUTINENE: Skogmo videregående skole i Skien har tatt konsekvensene av feilen.

Foto: Lorentz Berg / NRK

Datatilsynet har bedt om informasjon om hendelsen ved Skogmo videregående skole i Skien i november.

Ifølge Kaare Brauti, ansvarlig for informasjonssikkerhet i Telemark fylkeskommune, skjedde feilen da en lærer skulle lagre et referat etter et møte med en elev.

Kaare Brauti

Kaare Brauti er ansvarlig for informasjonssikkerhet i Telemark fylkeskommune.

Foto: Privat

Referatet ble lagret på feil område i datanettverket. Dermed var det mulig for elever å lese dokumentet som inneholdt sensitive personopplysninger.

– Feilen ble rettet opp i løpet av noen timer. Vi vet ikke om noen av elevene har vært inne og lest dokumentet, sier Brauti.

Telemark fylkeskommune varslet Datatilsynet om hendelsen.

Feil ved flere skoler

Senioringeniør i Datatilsynet, Martha Eike, sier at det er avdekket dårlige rutiner og mangler ved flere norske skoler.

I 2013 og 2014 hadde Datatilsynet en rekke tilsyn ved barnehager og skoler.

Martha Eike

Martha Eike er senioringeniør i Datatilsynet.

Foto: Datatilsynet

Konklusjonen er at det er et gjennomgående problem at barnehagene og skolene ikke har tilfredsstillende rutiner for å oppfylle pliktene i personopplysningslovens og personopplysningsforskriftens plikter.

– Det har vært eksempler på at elever har fått tak i brukernavn og passord til en ansatt. Eleven får da tilgang til opplysninger om sine medelever. I noen tilfeller har de kunnet endre karakterer både på seg selv og sine medelever, sier Eike.

Nytt datasystem

Kaare Brauti i Telemark fylkeskommune sier at rutinene ved Skogmo videregående skole er skjerpet.

I tillegg skal fylkeskommunen innføre et nytt datasystem i løpet av 2016. Det hindrer at lignende feil kan skje igjen. Likevel sier Brauti:

– Vi kommer ikke unna at mennesker kan gjøre feil. Det kan oppstå.

 • To til sykehus med luftambulanse

  En person er fraktet med luftambulanse til Haukeland og en til sykehuset i Skien etter at en personbil og en lastebil kolliderte litt før 19.30 fredag kveld. Skadeomfanget er fortsatt ukjent. E 134 er åpen for trafikk.

 • En person fastklemt etter kollisjon

  En person sitter fastklemt etter at en personbil og en lastebil kolliderte på E134 ved Vinjesvingen fredag kveld. To luftambulanser er på stedet. Totalt personer er skadd etter ulykken. Skadeomfanget er foreløpig ukjent.

 • Kollisjon mellom bil og lastebil

  En lastebil og en personbil har kollidert på Vinjevegen i Vinje. Skadeomfanget er foreløbig ukjent. Nødetatene er på vei til stedet. Ifølge Vegvesenet er E134 stengt ved Vinjesvingen, mellom Haukeli og Seljord.

 • Flere innbrudd på Bratsberg

  Politiet har mottatt meldinger om flere innbrudd i hus på Bratsberg i ettermiddag. Det er blant annet stjålet gjenstander i sølv. Politiet etterlyser tips i saken.