Hopp til innhold

– Kommunene er ikke godt nok forberedt

Om ti år blir en hel generasjon av arbeidsinnvandrere en del av eldrebølgen i Norge - det er ikke kommunene forberedt på.

Sykepleierstudent Susan Abukar Ibrahim.

Sykepleierstudent Susan Abukar Ibrahim.

Foto: Stine Hansen Bakkebø / NRK

Kommunene er ikke godt nok forberedt på at arbeidsinnvandrere som kom til Norge på 1970- tallet blir en del av eldrebølgen.

Det viser en rapport fra Senter for omsorgsforskning i Porsgrunn.

Forskerne mener det er viktig at kommunene ser på tiltak for å gi eldre med minoritetsbakgrunn likeverdige omsorgstjenester.

Viktig ressurs

Susan Abukar Ibrahim er muslim og opprinnelig fra Somalia. Hun blir en viktig ressurs i eldre omsorgen framover. For om 10 - 20 år vil en hel generasjon innvandrere trenger kommunale omsorgstjenester. Det er 1970- tallet arbeidsinnvandrere som blir gamle samtidig som den store eldrebølgen slår inn.

Susan liker seg godt i eldreomsorgen.

– Eldre har veldig mye å gi. Når jeg hjelper dem og steller dem så får jeg en ubeskrivelig takknemmelighet tilbake. Jeg elsker å jobbe med eldre, sier hun.

– Jo større, jo bedre

Forsker Per Gunnar Disch ved Senter for omsorgsforskning Sør i Porsgrunn.

Forsker Per Gunnar Disch ved Senter for omsorgsforskning Sør i Porsgrunn.

Foto: Stine Hansen Bakkebø / NRK

Ved Senter for omsorgsforskning i Porsgrunn har de på oppdrag fra helse- og omsorgsdepartementet funnet ut at kommunene i landet er svært dårlig forberedt på møtet med flere mennesker med minoritesbakgrunn.

Forsker Per Gunnar Disch mener det er viktig at de kommunale omsorgstjenestene setter i gang tiltak for å gi dem med minoritetsbakgrunn likeverdige omsorgstjenester.

Det er flere tiltak som bør gjennomføres, men forskeren framhever at tolketjenesten i kommunene bør styrkes.

– Det gjelder å forberede seg på å øke kunnskapen både om kultur, religion og språk. Det er viktig for kommunen å styrke tolketjenesten, sier han.

– Det begynner å bli flere med minoritetsbakgrunn som er ansatt i omsorgstjenesten og da er det viktig å bruke de som ressurser, fortsetter han.

– Jo større kommunene er, jo bedre forberedt er de, mener han.

– Se individet

På Borgehaven er sykepleierstudenten Susan Abukar Ibrahim opptatt av at hun som muslimsk kvinne kan være en pleier som pasienter med minoritetsbakgrunn lettere kan identifisere seg med.

Hun holder foredrag for de andre ansatte om hvilke utfordringer helsepersonell kan møte på hos innvandrerpasienter. Da legger hun vekt på individet.

– Budskapet mitt med denne undervisningen er å se individet. Vi ser gjerne på kultur og etnisitet først og ikke individet, det er det jeg prøver å snu, forklarer hun.

– Vi er godt forberedt

Kommunalsjef for helse og omsorg i Skien kommune, Tore Haukvik, mener kommunen er forberedt på den nye eldrebølgen. Han sier de har tatt opp problematikken.

– Hos oss har det vært et tema hvordan vi skal ta tak i dette. Vi vet jo det kommer, og dette er ikke gjort i en fei. Dette er elementer som må puttes inn i all planlegging, opplæring og undervisning. Det er så komplisert og så enkelt som det, sier Haukvik.