NRK Meny
Normal

93-åring krever bedre pleie

KRAGERØ (NRK) Eldrealliansen aksjonerte i dag i Kragerø og krevde sykehjemsplass for 93 år gamle Elisabeth Pedersen. Men Kragerø kommune sier nei.

Elisabeth Pedersen

KREVER BEDRE PLEIE: 93-årige Elisabeth Pedersen er ikke fornøyd med å bo i en omsorgsbolig i Kragerø.

Foto: Petter Melsom / NRK

Elisabeth Pedersen er forvilt over livssituasjonen sin, og mener hun ikke får den hjelpen hun trenger som pleiepasient.

– Når jeg er så elendig, da kommer jeg hit, og den første natta og den første dagen får jeg et SÅ lavt klosett - og det med brukket skulder. Hver gang jeg skal opp fra toalettet, må jeg bruke den vonde armen.

Varslet Eldrealliansen om forholdene

I dag kom Eldreaksjonen til Kragerø for å løfte fram saken hennes. Hun varslet om sine problemer med en uverdig behandling.

Elisabeth Pedersen slo alarm om forholdene i eldreomsorgen i Kragerø også i april. Da ble hun sittende i en time i egen avføring uten å få hjelp.

Eldrealliansen er dannet av en rekke samarbeidsorganisasjoner. De har en egen Facebookside som per nå har over 62 000 følgere. Alliansen ble startet 10. februar i 2015 av sykepleier og blogger Tinre Jaksland Graff. Alliansen har flere ganger aksjonert mot det de mener er uverdig eldreomsorg.

General fra eldreopprøret

Med på aksjonen i Kragerø denne onsdagen var Ivar Bunæs, som er leder av Eldrekommisjonen. Han var også sentral i eldreopprøret i 1990 som endte med at Stortinget bevilget den såkale eldremilliarden.

Ivar Bunæs, leder Eldrekommisjonen

Tidligere eldregeneral Ivar Bunæs engasjerer seg nå i Elisabeth Pedersens sak.

Foto: Petter Melsom / NRK

Bunæs sier både Elisabeth Pedersen selv og hennes pårørende ønsker flytting.

– Hvis vi lykkes med å få Elisabeth anbrakt på et sykehjem eller et sykehus i dag, er det klart at vi har vunnet en seier.

Henning Økland er lege for Eldrealliansen. Han anbefaler at hun får et mye bedre døgntilbud.

Ut fra den korte samtalen jeg har hatt med Elisabeth i dag, tenker jeg at dette ikke er et tilfredsstillende tilbud til henne.

Mener omsorgen er god

Inger Lysa, rådmann i Kragerø kommune

Rådmann Inger Lysa i Kragerø mener kommunen gir et godt pleietilbud.

Foto: Petter Melsom / NRK

Men Kragerø kommunen mener tilbudet er godt nok. Rådmann Inger Lysa sier det generelt gis mye god omsorg til pleietrengende.

– Men vi må være åpne for at det er enkelttilfeller der vi kan gjøre en bedre jobb. og det er vi innstilt på. Men veldig mye fungerer godt , og omsorgen vår holder mål stort sett.

Eldrealliansen aksjonerer for Elisabeth Pedersen

Eldrealliansens lege, Henning Økland, mener Elisabeth Pedersen trenger bedre pleie enn hun får i dag.

Foto: Petter Melsom / NRK
 • Dømt for mishandling av barn

  Ein 25 år gamal mann frå Bø er i Aust-Telemark tingrett dømt til fengsel i fire år for å ha mishandla sin to år gamal son. Mor til barnet er frifunnen av retten. Mannen er også dømt til å betale 200.000 kroner i oppreisingserstatning til sonen.

 • Kvinne til sjukehus etter kollisjon

  Ei kvinne er køyrt til sjukehus etter ein kollisjon mellom to personbilar ved Skjelsvik i Porsgrunn. Det var to personar i bilane. Ei kvinne frå Skien skal ha brote vikeplikta, og er også mistenkt for å køyre utan førarkort i påverka tilstand.

 • Ankar Bolkesjø-saka

  Varden skriv at eigarane av Bolkesjø hotell ankar dommen, der tingretten frifann staten på alle punkt. UDI ville bruke det nedlagde Bolkesjø hotell som asylmottak, men mottaket vart aldri opna. Eigarane meiner UDI ikkje har oppfylt avtalevilkåra.

  Bolkesjø Hotell
  Foto: Anne Lognvik / NRK
 • 50 km/t over Breviksbrua

  Før påske blir fartsgrensa sett ned på Breviksbrua for å redusere trafikkstøy. Grensa blir sett ned frå 60 til 50 kilometer i timen. Statens vegvesen tilrår lokalkjende i Grenland å køyre alternative ruter i staden for E18 om det er praktisk mogleg.

  Breviksbrua
  Foto: Statens vegvesen