De får nettbrett og spaavdeling, men ingen fysioterapeut

Pårørende til beboere ved et av landets mest moderne sykehjem reagerer på at brukerne får nettbrett, boblebad og massasjestol, men ingen fast fysioterapeut.

Wenche Mjeltvik

Wencke Mjeltevik på besøk hos sin far på Lyngbakken bo- og rehabiliteringssenter i Skien.

Foto: Solfrid Leirgul Øverbø / NRK

Lyngbakken bo- og behandlingssenter åpnet i høst, og skal være et av landets mest moderne sykehjem.

Les også:

– Det ligger i navnet, et bo- og behandlingssenter må ha en fysioterapeut, sier Wenche Mjeltevik i brukergruppa.

– Dette bør alle sykehjem ha

Hun besøker sin 90 år gamle far på sykehjemmet. Etter et slag må han ha hjelp til å komme opp av senga. Datteren Wenche Mjeltevik mener en fysioterapeut ved sykehjemmet hadde betydd mye for de pleietrengende beboerne.

– Alle eldre er stive i kroppen, de sitter mye og noen ligger veldig mye også. De får jo smerter i ledd og muskulatur og da mener vi at en fysioterapeut kunne minske det ubehaget som pasientene har, sier Mjeltevik.

Les også:

Moderne sykehjem

Lyngbakken bo- og behandlingssenter i Skien er et av landets mest moderne sykehjem. Der får brukerne landlige omgivelser, spaavdeling med boblebad, stjernehimmel og massasjestol, og nettbrett der de eldre kan «skype» med barnebarna.

– Det holder ikke, når de ikke kan bruke tilbudene fordi de ikke kommer seg opp av senga, mener brukergruppa.

– Det er ikke alle som kan være med på de aktivitetene. Jeg har en far selv som ligger mye i senga, og han er veldig stiv i kroppen. Det er sikkert andre også som for eksempel har hatt slag, og som ikke får bevege seg på samme måten som de hadde gjort om de var oppegående, sier Mjeltevik.

Det nye spa-rommet er snart ferdig.

Det moderne sykehjemmet har velværeavdeling med boblebad og stjernehimmel. Pårørende mener brukerne har mer behov for fysioterapeut.

Foto: Stine Hansen Bakkebø / NRK

Mener det ikke er behov

– Skien kommune vil ikke vurdere en fast fysioterapeut ved sykehjemmene nå, sier fagsjef ved institusjonene i Skien kommune, Monica Hammari.

Hun avviser at det er av økonomiske årsaker. Hammari mener det ikke er behov for en fast fysioterapeut ved sykehjemmet, fordi de fleste brukerne er for syke til å kunne ha nytte av det. Brukerne som har behov for det får henvisning til fysioterapeut fra lege. Kommunen vektlegger heller andre aktiviteter for beboerne.

– Vi har over ett årsverk som aktivitør på alle sykehjem som legger opp til aktivitetstilbud. Flere av sykehjemmene har fine uteområder, der frivillige går tur med de eldre. Vi har den kulturelle spaserstokken, underholdning og veldig fokus på det vi kaller hverdagsrehabilitering, sier Hammari.

– Men kan turer og underholdning erstatte fysioterapi?

– Ikke i alle tilfellene. Det kan det ikke. Men i forhold til den daglige aktiviteten, så er det med på å opprettholde funksjonen. Det er jo veldig gamle mennesker, og det aktivitetstilbudet vi legger opp til er nok for veldig mange, sier Hammari.

Lyngbakken bo- og behandlingssenter

Lyngbakken bo- og behandlingssenter da det sto ferdig våren 2014.

Foto: Stine Hansen Bakkebø / NRK

Les også:

– Henvisning er ikke godt nok

Brukergruppa er kritiske til kommunens argumenter om at brukerne er for svake til å kunne benytte seg av fysioterapi. De mener en henvisning fra lege ikke er godt nok.

– Det er veldig vanskelig. Det tar lang tid å få innvilga fysioterapi. Det høres veldig lettvint ut, at man bare kan bestille fysioterapeut ved behov. I praksis er det ikke så lettvint, sier Mjeltevik oppgitt.

Brukergruppa håper nå at kommunen kan se på kravene deres på nytt.

– En henvisning er ikke det samme som å ha en fast fysioterapeut på huset. Mange er så dårlige at de er for svake til å gjøre ting selv. Det hjelper jo ikke å ha fysioterapi i tre uker og så bli liggende i et halvt år før neste gang, sier Mjeltevik.