NRK Meny
Normal

Eldre mann død av svineinfluensa

En mann i 70-årene døde onsdag av viruset, bekrefter Folkehelseinstituttet.

Sykehuset Telemark
Foto: Anne Lognvik / NRK

Mannen var alvorlig syk med flere kroniske lidelser, og har ligget i respirator de siste dagene på Sykehuset Telemark.

- Dette er en påminnelse om at den sykdommen som for de aller fleste er mild, kan få alvorlige følger, sier assisterende helsedirektør Bjørn Guldvog i Helsedirektoratet.

Les også: Tenåringsjente død av svineinfluensa

Les også: Død kvinne hadde svineinfluensa

Det fjerde dødsfallet i Norge

I alt sju personer er for tiden innlagt på norske sykehus med svineinfluensa, fire av dem på intensivavdelinger.

Dødsfallet onsdag er det fjerde i Norge av H1N1-viruset. En tenåringsjente fra Larvik døde 7. september. En 42 år gammel kvinne fra Romerike i Akershus var den første norske statsborgeren som døde av viruset, men tidligere i høst ble det konstatert at en dansk trailersjåfør på tur i Norge hadde vært smittet av det nye viruset.

I tillegg anløp et cruiseskip i sommer en norsk havn med en influensadød søreuropeer om bord.

En delårsak

Klinikksjef Per Urdahl ved Sykehuset Telemark bekrefter at pasienten som døde onsdag allerede hadde flere alvorlige lidelser før han ble smittet.

- Dette var en pasient som var alvorlig syk i utgangspunktet og hadde flere kroniske lidelser. Pasienten fikk påvist svineinfluensa under oppholdet, så det er sannsynligvis en av flere delårsaker til at pasienten døde, sier klinikksjef Per Urdahl ved Sykehuset Telemark.

Så langt har seks personer med svineinfluensa vært innlagt på Sykehuset Telemark, hvorav fem personer er skrevet ut.

Få tilfeller i Telemark

- Så vidt jeg vet har vi hatt totalt 23 bekreftede tilfeller i Telemark, så vi har vært et av fylkene med færrest tilfeller så langt. Vi tror antallet vil øke utover høsten, men at det ikke blir noen stor bølge, sier Urdahl.

Han ber folk huske på at den vanlige influensa nå også vil komme utover høsten, og at de samme reglene om god håndhygiene bør opprettholdes.

Les også: Snart startar vaksineringa