Hopp til innhold

– Godt å bli gammel i Norge

Ordet «sykehjem» finnes ikke på alle språk. Det er et sted som foreløpig er veldig ukjent for de fleste eldre med innvandrerbakgrunn.

Internasjonal kvinnegruppe på Lie bydelshus

De deler gleder og sorger under samlingsstunden på Lie bydelshus som har et populært tilbud på torsdagene.

Foto: Britt Boyesen / NRK

Det lukter klementiner, krydderkake, kaffe og te denne torsdagen i desember. Teen har Sayan Rønningen (77) fått av familien i Thailand.

Alle de 10 damene rundt bordet gleder seg til denne samlingsstunden en gang i uka. Norsken blir krydra med ord og uttrykk fra fem forskjellige språk.

– Jeg er 87, forteller kvinnen fra Iran. Det blir møtt med protester fra de andre. Latteren runger. Det blir noen misforståelser innimellom. – Nei, jeg er 78, retter hun.

Hun er blant de eldste i kvinnegruppa. Den yngste er 63-åringen Esmira fra Aserbajdsjan. Den eldste er 79 år gamle Rosa fra Kosovo. De fleste av dem har bodd i Norge i nærmere 20 år. Mange har barn og barnebarn i nærheten. Det gjør det enklere å bli gammel.

Vil på sykehjem

En spørrerunde til kommunene i Telemark viser at ikke er flere enn fem eldre med innvandrerbakgrunn på sykehjem.

Les også:

Maria Pettersen (64) fra Iran synes ikke det er så rart. – I våre land er det sønner og døtre som tar vare på de gamle. Slik er det ofte her også. Vi har sønner og døtre som kan hjelpe oss når vi blir gamle.

Kanarik (75) fra Armenia nikker. – Sønnen og mannen min hjelper meg. Armen min er operert, så nå hjelper de meg.

Maria Pettersen

Maria Pettersen (64) vil gjerne på sykehjem hvis hun trenger mye hjelp i framtida.

Foto: Britt Boyesen / NRK

Datteren til Maria jobber på et sykehjem. De to har snakket om framtida allerede, og Maria har bestemt seg.

– Hvis jeg trenger hjelp når jeg blir gammel, vil jeg være på et sykehjem. Det er ikke datteren min som skal passe på meg. På sykehjemmet er det lege og sykepleiere. Det er bra.

En strøm av persiske ord følger når hun oversetter for de tre andre iranske kvinnene som sitter i sofaen. De forstår alt, andre forstår bare ordet sykehjem. Det er det norske ordet Maria bruker når hun forteller.

Trenger hjelp

Samtaleemnet får en av de andre kvinnene til å fortelle om sin syke mann. Hun kan nesten ikke gå ut fordi hun må stelle ham. Tilbudene til omsorgstjenesten i kommunen kjenner hun lite til.

– Du må gi beskjed om at du og han trenger hjelp, oppfordrer Maria. Sayan er sikker på at hjemmesykepleien kan komme hvis de får høre om dette. – Det er godt å bli gammel i Norge, sier hun.

Nok en gang har de fått luftet et viktig tema. Nok en gang har de hjulpet hverandre med å finne en løsning på hverdagslige og mer alvorlige ting.

Det er nesten tomt på kakefatet. Tekoppen er tømt. Sayan har pratet og kost seg. Neste torsdag er hun på plass igjen.

Les også:

Esmira Nasibova og Maria Pettersen

– Endelig torsdag, sier noen og ler. Det er tid til mange og lange samtaler når de treffer hverandre på Lie bydelshus.

Foto: Britt Boyesen / NRK

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark