Normal

Ektepar på Everest-tur: – Vi er trygge

Det har gått skred på Mount Everest etter jordskjelvene i Nepal. Men alt skal være bra med ekteparet fra Porsgrunn som er i ferd med å bestige verdens høyeste fjell.

Leif Harald Bergseth og Tone Gravir

ALT BRA: Ekteparet fra Porsgrunn har ringt datteren Amalie og fortalt at de har det bra. Bildet ble tatt 14. april i Base Camp.

Foto: Privat

Amalie Bjerke Gravir er datteren til Tone Gravir, som sammen med mannen sin, Leif Harald Bergseth, er på vei opp til toppen av Mount Everest. Hun snakket med moren sin lørdag formiddag, skriver TA.no.

– De ringte i 09.30-tiden og sa at alt var bra. De har hatt litt problemer med dårlig dekning, men de skal være trygge, forteller hun til avisen.

Base Camp på Mount Everest, Tone Gravir og Leif Harald Bergseth.

BASE CAMP: Tone Gravir og Leif Harald Bergseth har kommet med jevnlige oppdateringer på bloggen sin. Dette bildet ble tatt 16. april.

Foto: Privat

Det var vanskelig for Bjerke Gravir å høre moren sin, satellittforholdene var dårlige. Men hun oppfattet det som at det hadde gått et skred rett før moren ringte.

Da NRK.no fikk kontakt med Bjerke Gravir lørdag ettermiddag, hadde hun fortsatt ikke hørt tilbake fra moren, som hadde sagt hun skulle ringe tilbake senere.

Flere bekreftet omkommet

Skjelvet har utløst flere skred ved Mount Everest, og minst ti mennesker er bekreftet døde etter at base camp ble delvis begravd av snømassene. Den norske ekspedisjonsgruppen Hvitserk har sju nordmenn på Mount Everest. Ekteparet fra Porsgrunn er blant disse. Alle er i god behold, men det er vanskelige forhold på fjellet.

Fem norske fjellklatrere befinner seg i camp 2 på 6.400 meters høyde sammen med den norske guiden Inge Meløy, opplyser daglig leder Trygve Sunde Kolderup i Hvitserk. Det er også flere andre internasjonale ekspedisjoner og lokale fjellguider, såkalte sherpaer, på stedet.

– Det er ingen av våre gjester, guider eller lokale medarbeidere som er fysisk skadd, sier Kolderup til NTB.

Oppdaterte bloggen fredag

Ekteparet skriver blogg, og sist gang de oppdaterte var fredag 24. april. Der skriver de:

«Det var en tøff tur opp til Camp 1 i går. 6 timer klatring gjennom isfallet. Det er ikke der du ønsker å tilbringe mest tid ... To knallharde dager blir nå etterfulgt av noen hviledager i BC. Dette passer bra siden det kommer snøvær noen dager. Akkurat nå kan vi ikke bedre ha det :-) »

Ekteparet Leif Harald Bergseth og Tone Gravir skal bestig Mount Everest

(NRK/NTB)