Hopp til innhold

Eksplosjon av lama-farmer i Norge – frykter smittsomme sykdommer

Stadig flere skaffer seg den eksotiske lamaen som husdyr i Norge. Mattilsynet er redd uønskede midd følger med som «blindpassasjerer».

Siv Mauland, Mattilsynet

KONTROLLERER: Siv Merete Mauland, veterinær og inspektør i Mattilsynet, sikrer prøver av lamaene. Hun oppfordrer eiere over hele landet til å registrere dyra sine.

Foto: Stian Wåsjø Simonsen

De langbeinte, høyreiste skapningene har nå blitt et vanlig syn i Norge.

Bare i løpet av de fem siste årene har det, ifølge tall fra Mattilsynet, økt fra 407 registrerte lama-farmer til 520 på landsbasis.

Kan bære på sykdommer

Lamaene er enkle å håndtere. De gir ull av høy kvalitet, og smaker etter sigende riktig godt på tallerkenen i tillegg.

Det følger imidlertid noen utfordringer med på kjøpet om du bestemmer deg for å skaffe deg en lamaflokk. Dyrene kan nemlig være bærere av flere sykdommer.

Et eksempel er parasitten ved navn Psoroptes ovis, en midd som også er kjent som saueskabb.

Midden ble utryddet fra sau i Norge i 1894, men er utbredt i store deler av verden.

Lama

Lamaer har blitt populære husdyr i Norge de siste årene.

Foto: Stian Wåsjø Simonsen

Da lama først ble importert til Norge var man ikke klar over at kameldyr kunne være vert for midden, og at den slik ble gjeninnført til landet som en «blindpassasjer».

– Den vil gi tap til sauenæringen om den smitter over på disse, forklarer Siv Merete Mauland, veterinær og inspektør i Mattilsynet.

Flott husdyr

En av dem som har kastet seg på lamabølgen, er Jan Samuelsen. Han holder til på Langøy utenfor Kragerø.

Han ønsker Mattilsynets inspektører hjertelig velkommen på besøk, ikke minst av hensyn til sine firbeinte venner.

Prøvene blir blant annet tatt fra avføringen til dyrene, for å forsikre eier og veterinær om at alt er på stell.

Lama

Jan Samuelsen har flere lamaer i stallen på Langøy utenfor Kragerø.

Foto: Stian Wåsjø Simonsen

Holdt på å gro igjen

Samuelsen angrer ikke et sekund på avgjørelsen om å skaffe seg noen lama-eksemplarer på gården.

Eiendommen var i ferd med å gro igjen, men en flokk på åtte lamaer og drøye førti kystgeiter er nå i full gang med å snu utviklingen.

Er det noe lamaer er gode til, så er det nemlig å tygge på vegetasjon.

Bonden nevner kos og hygge, ullproduksjon og godt kjøtt som gode argumenter for å skaffe seg lama.

– De er veldig hyggelig selskap. Dessuten er det godt på smak. Kjøttdeig av lama på pizza er for eksempel kjempegodt. Det produseres også pølser, forteller han til NRK.

Ber alle eiere melde seg

Det er ikke alle lamaeiere som har registrert dyrene sine. Mattilsynet oppfordrer derfor dem som ikke har gjort det, til å ta kontakt.

Gjennom et nasjonalt overvåkningsprogram kontrolleres dyrene kostnadsfritt for de aktuelle sykdommene over hele landet.

– Det er heldigvis sjelden vi finner dyr som er smittet, men det er viktig at vi oppdager de tilfellene det gjelder, sier Mauland.