NRK Meny
Normal

– Pass på hørselen din på 17. mai

Smell fra kanoner, blås fra russefløyter og lyden av stortrommer kan skade hørselen din på nasjonaldagen. Her er rådene for å unngå skader.

Øre (illustrasjonsfoto).

Støyen på 17. mai kan skade hørselen din. Derfor er det lurt å ta visse forholdsregler.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

 Aud Skarpodde

Aud Skarpodde, fylkesleder i Hørsellaget i Telemark, oppfordrer folk til å bruke ørepropper på 17. mai.

Foto: Jannicke Møller Andersen / NRK

– Det er mange konserter og mye hornmusikk som skaper høy lyd. Russen er aktive og skaper mye bråk, men det går an å ta hensyn, sier Aud Skarpodde, fylkesleder i Hørsellaget i Telemark.

Hun sier at folk bør ta sine forholdsregler for å unngå hørselsskader.

– Man bør bruke ørepropper. Det er lett å få tak i, påpeker Skarpodde.

Risikerer varige skader

Russen har nå lagt bak seg noen uker med russefeiring med høy musikk fra store anlegg, og de risikere å få hørselen svekket etter russetiden.

– Russ fra tidligere år har stått fram og fortalt hvordan de har fått ødelagt sin hørsel, forteller Einar Sunde Eliassen, leder av tinnitusutvalget i Hørselshemmedes Landsforbund.

Einar Sunde Eliassen

Einar Sunde Eliassen, leder av tinnitusutvalget i Hørselshemmedes Landsforbund, sier stadig flere unge får hørselsproblemer.

Foto: Jannicke Møller Andersen / NRK

I verste fall kan man risikere å bli skadet for livet, påpeker han.

– Voldsomme musikkanlegg leverer mye trykk. Hvis man er uheldig og feil plassert i forhold til høyttalere, kan et lydsjokk ødelegge hørselen på livstid, understreker Eliassen.

Mange med hørselskader

Hørselshemmedes Landsforbund registrerer at det er stadig flere unge med sterkt nedsatt hørsel, og Eliassen sier at det er mye i hverdagen som kan skade hørselen vår.

– I samfunnet rundt oss er det mer og mer støy. Det er mer trafikk og lyder rundt oss, og summen av det blir ganske mange desibel.

I Arbeidsmiljøloven står det at grensen for støy på en arbeidsplass der mennesker skal jobbe 8 timer hver dag er 85 desibel. Det er grensen for hva hørselen tåler i intervall 8 timer i strekk. Da bør hørselen få hvile, påpeker Eliassen.

– Hvis ikke hørselen får anledning til å ta seg inn igjen, får man en slitasjeskade, der summen av støy kan være med på å gi en varig hørselsskade. Det er lettere å forebygge enn å reparere, så man bør unngå å bli eksponert for mye støy, understreker Eliassen.

 • Brevik-deponi på høring

  Forslag til planprogram for et mulig deponi for farlig avfall i Dalen gruve i Brevik, sendes nå ut på høring. Forslaget er utarbeidet av NOAH AS. Svarfrist på høringen er 31. januar neste år.

  Norcem total frå sjøsida
  Foto: Anne Lognvik / NRK
 • Til sykehus etter ulykke

  Politiet melder at de er ferdige i Hulkavegen, der en bil kjørte av veien. En kvinne er kjørt til sykehus for sjekk etter ulykken.

 • Odd går digitalt

  Odd har inngått en avtale om å bli en digital innholdskanal, og har signert kontrakt på 5,8 millioner kroner. Gullpila.no skal være en kanal for inspirasjon, underholdning og læring, ifølge en pressemelding fra klubben.

 • Bil av veien i Skien

  En bil har kjørt av veien på Hulkavegen i Skien. Politi og ambulanse reiser til stedet. Det er en person i bilen, men skadeomfanget er ukjent.