NRK Meny
Normal

Eksotisk gårdsdrift i Norge

Ekteparet Ann og Roar Meen dyrker rundt 70 forskjellige grønnsaker og krydderplanter på gården. Halvparten av kundene deres er asiatere, som bor i Norge.

Ann dyrker mange ulike kryddere og grønnsaker på gården i Skien.

Ann er fra Thailand og ønsker stadig å prøve nye sorter på gården i Skien. I et drivhus vokser det ulike krydderplanter som er mye brukt i det asiatiske kjøkkenet.

Foto: Stine Hansen Bakkebø / NRK

De dyrker asiatiske godsaker som Japan reddik, chili og koriander på gården i Skien.

– Kundene våre er fra Thailand og Vietnam. Mange har savna de grønnsakene og krydderplantene vi har på gården, forteller Roar Meen.

Chili blir det kanskje mer av neste år.

Chili blir det kanskje mer av neste år.

Foto: Stine Hansen Bakkebø / NRK

En del av de varene de selger er også i matvarebutikkene, men få er så ferske som i gårdsbutikken på Meen.

Skaper egen arbeidsplass

Ute på åkeren drar Roar opp det som ser ut som en stor hvit gulrot, men det viser seg å være en Japan reddik.

– Dette er en grønnsak asiaterne bruker mye av i wok og til supper. Ikke sant, Ann?, sier Roar og ser spørrende bort på kona. Hun nikker og smiler.

Japan reddiken har taklet forholda i sommer veldig godt.

Japan reddiken har taklet forholda i sommer veldig godt.

Foto: Stine Hansen Bakkebø / NRK

Japan reddiken har likt den norske sommeren dette året. Avlingen er god. De to har prøvd ut en rekke sorter de siste åra. Lang bønner var det siste, men det gikk ikke helt etter planen.

– Alle langbønnene tok kvelden. De likte rett og slett ikke å stå side om side med tomatene, sier Roar og har lært hvordan han bør gjøre det neste år.

For sju år siden bestemte de to seg for å satse sammen på gården. Målet var at de begge kunne ha gården som arbeidsplass.

– Vi har vel fem årsverk på gården nå og fire av de jobber vi i selv, sier Roar og virker fornøyd med arbeidsplassen som mest av er en livsstil.

Tips til nordmenn

Lang bønner kan bli rundt en meter lange.

Lang bønner kan bli rundt en meter lange.

Foto: Stine Hansen Bakkebø / NRK
Koriander er en av Anns favoritter.

Koriander er en av Anns favoritter. Hun bruker den mye i supper.

Foto: Stine Hansen Bakkebø / NRK

Meen gården har vært i familien til Roar i generasjoner, men har nok aldri dyrka så mange forskjellige grønnsaker som nå.

En av de populære grønnsakene på gården er «morning glory» eller vannspinat.

– Jeg er veldig fornøyd med drivhuset. Det gjør det mulig å lage de beste rettene, sier Ann.

På gården har de mange av de mer tradisjonelle norske grønnsakene også. Ti ulike sorter poteter, kål og løk vokser også her. Når folk kommer innom tar de gjerne med seg noen tips om matlaging.

– Mange nordmenn er glade i thaimat og spør meg mye. Om ikke jeg gir ut hele oppskrifter kan jeg gi dem noen gode råd, sier hun.

I nær framtid vil de to forsøke å lage flere produkter som de kan selge fra gårdsbutikken. De to drømmer om å starte catering på høst- og vinterhalvåret.

– Vi kan lage alt fra potetlomper, vårruller og mange ulike retter ut av det vi selv dyrker. Vi har jo alt her, sier Roar.