Ekskludert fra Frp etter Njåstad-lekkasjer

Leder av Bamble Frp, Vibeke-Emilie Abrahamsen, er midlertidig ekskludert fra partiet.

Vibeke-Emilie Abrahamsen

FØLER SEG SVIKTET: Vibeke-Emilie Abrahamsen er midlertidig kastet ut av Frp, og føler seg sviktet av partiet.

Foto: Frp

Abrahamsen er den til nå ukjente mottakeren av dokumenter som Helge André Njåstad lekket i varslersaken som ble kjent i januar.

Frp-topp Helge André Njåstad (38) trakk seg i januar fra alle tillitsverv etter å ha delt metoo-opplysninger med en da ukjent partifelle.

– Jeg har ikke gjort noe galt og har varslet partiet om dårlig organisasjonskultur. Jeg har skriftlig bekreftet ved flere anledninger at jeg ikke vil bruke den informasjonen til å skade enkeltmennesker eller partiet, skriver hun til NRK, og fortsetter:

– Jeg hadde aldri trodd at partiet behandlet sine varslere på denne måten. Hadde jeg visst det, hadde jeg aldri varslet, skriver Abrahamsen i en SMS til NRK.

– Overrasket

Vibeke-Emilie Abrahamsen er midlertidig ekskludert fordi hun ikke har skrevet under på en taushetserklæring som partiets organisasjonsutvalg har bedt om, skriver PD, som først skrev om saken.

– Jeg har skriftlig tatt kontakt med organisasjonsutvalget og meddelt at jeg kan skrive under på erklæringen flere ganger, sist forrige onsdag og så sent som i går. Jeg blir veldig overrasket når de da velger å ekskludere meg som varsler og ikke de det er varslet om, som faktisk har brutt sin taushetserklæring.

Leder av Vestfold og Telemark Frp, Frode Hestnes, opplyser i kveld at styret i Bamble Frp har valgt Monica Arntzen til ny leder inntil videre.

– Jeg registrerer at det er Abrahamsens syn, men partiet har en annen versjon. Det har vært mye kontakt med Abrahamsen, som har fått mange varsler om å skrive under. Det bør derfor ikke komme som en overraskelse på henne, sier Hestnes.

Han sier han ikke kjenner innholdet i varslersaken.

Helge André Njåastad (Frp) utenfor Stortinget

Frps parlamentariske nestleder, Helge André Njåstad, trakk seg fra alle tillitsverv etter å ha delt sensitive opplysninger med en partifelle. Dette viser seg nå å være leder av Bamble Frp.

Foto: Andrea Øien Sæverud / NPK

Utestengt fra alle møter

Men Abrahamsen sier hun har sagt at hun kan skrive under på en taushetserklæring, men at hun ønsket å gjøre det på et fysisk møte.

– Årsaken til dette er at jeg ville forsikre meg om at saken ble behandlet på en god måte. Jeg har varslet om det jeg har sett av dårlig håndtering i enkeltsaker tidligere, som viser at det er dårlig organisasjonskultur i partiet. Jeg er en varsler, men svaret er at de ekskluderer meg fra partiet, sier hun til avisa.

Abrahamsen ble nylig gjenvalgt som leder for Bamble Frp, men er nå fratatt retten til å representere partiet.

– Vi lurer på hensikten hennes

Fylkesleder Frode Hestnes, sier de lenge har jobba med å få Vibeke-Emilie Abrahamsen til å signere en taushetserklæring, uten at de har lyktes med det.

– Hun har ikke skrevet under, og vi spør oss om hva hensikten med det er. Det viktigste for partiet har vært å sikre medlemmene som har kommet med fortrolig informasjon, derfor ønsket man at hun skulle skrive under på taushetserklæring, sier Hestnes til NRK.

– Abrahamsen sier hun føler seg svikta av sine egne i partiet og at dette har vært en krevende tid. Kunne dere håndtert dette annerledes?

– Jeg forstår at hun ikke liker det som har skjedd, men hun har visst konsekvensene av å ikke signere. Jeg kan ikke svare på hvordan organisasjonsutvalget har håndtert saken, men jeg vet det har vært utstrakt kontakt i lang tid, nettopp for å ivareta alle, sier fylkeslederen.