NRK Meny
Normal

– Håper saken om eiendomsskatt legges død

Kommunestyret i Hjartdal vedtok i kveld at promillesatsen for eiendomsskatt opprettholdes. Taksten på eiendommene blir imidlertid lavere, og gir skattelette for innbyggerne. Nå håper ordfører Sven Tore Løkslid at den omstridte saken avsluttes.

Sven Tore Løkslid

Ordfører i Hjartdal har hatt en stri tørn med den betente saken om eiendomsskatt i kommunen. Etter kveldens kommunestyremøte tror han imidlertid at saken endelig er avsluttet, og at de kan se fremover.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Kommunehuset i Hjartdal

Den betente saken rundt eiendomsskatt var temaet for kveldens ekstraordinære kommunestyremøte i Hjartdal. Her ser man kommunehuset.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Onsdag kveld ble det avholdt et ekstraordinært kommunestyremøte i Hjartdal. Temaet var den svært omstridte eiendomsskatten.

Allerede i mars i år hadde man fått inn 750 klager fra opprørte innbyggere i kommunen, og det kom frem at ordfører Sven Tore Løkslid hadde blitt truet på livet.

Se også:

Eiendomstakstene blir satt ned

Etter den store oppstandelsen i vår har nå rammene og retningslinjene for utregningen av eiendomsskatten blitt endret, av en nemnd som kommunestyret selv har utnevnt.

Taksten for eiendommene blir nå satt ned, til et mer forsiktig nivå enn tidligere. Dette gir en skattelette for innbyggerne, og et inntektstap for kommunen, på fem og en halv million kroner.

– Takstene i kommunen er utvilsomt lagt ned på et lavt nivå nå, sier ordfører Løkslid.

Satsen forblir den samme

I tillegg har man ifølge ordfører Løkslid forsøkt å rette opp eventuelle skjevheter i takstsettingen. Når takstene nå blir endret, mente imidlertid kommunestyret at man ikke trenger å gjøre ytterligere endringer, så promillesatsen forblir den samme.

– Når vi nå mister 5, 5 millioner kroner på grunn av lavere takster, opprettholder vi promillesatsen på 3, 9. Kommunestyret ser ingen grunn til å svekke skattetrykket mer, sier Løkslid.

Promillesatsen for eiendomsskatt i Norge varierer mellom 2 og 7. Promillesatsen kan endres fra år til år i den enkelte kommune.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Hjartdal kyrkjebygd

Hjartdal kommune har cirka 1600 innbyggere og mye vakker natur. Men saken om eiendomsskatt har vekket mye harme blant lokalbefolkningen.

Foto: Aud Torild Stensrød

Sp stemte imot

Men ikke alle var enige om det nye forslaget. Senterpartiet stilte mistillitsforslag til nemnda som har kommet frem til de nye rammene og retningslinjene (og ønsket en ny runde med utarbeiding av disse), men ble nedstemt av resten av kommunestyret.

Senterpartiet fremmet også et forslag om å senke skattesatsen til to promille (en halvering), noe som ville gitt et inntektstap for kommunen på 10 millioner, men også dette forslaget ble nedstemt.

Håper saken er avsluttet

Ordfører Løkslid håper nå at eiendomsskattsaken i Hjartdal er landet og avsluttet.

– Nå tror jeg dette er over. Nå skal vi løfte frem den gode kommunen som Hjartdal er, som en flott oppvekstkommune. Jeg opplever et kommunestyre som ønsker å gå videre, ha fokus på utvikling og barn og unge i kommunen.

Og Løkslid legger ikke skjul på at saken om eiendomsskatt har vært en belastning.

– Denne saken har uten tvil vært en stor påkjenning. Både for kommunens renomme, og rent politisk. Jeg har jo følt det på kroppen selv, at det har vært en enorm harme, og politiet var jo inne i bildet og anmeldte noen trusler. Men nå ser jeg fremover og positivt på framtida.

 • Ingen alvorlige skader

  En kvinne i 20-åra fikk smerter i hånda og et ben som følge av ulykka i Høgenheitunnelen i ettermiddag. En bil kjørte inn i en annen bil bakfra, men politiet melder at begge førerne slapp unna uten alvorlige skader.

 • Høgenheitunnelen er åpna igjen

  Høgenheitunnelen er åpna igjen etter en trafikkulykke, melder politiet. Det er lange køer i sørgående retning som følge av ulykka.

  Brevikstunnelen - kø
  Foto: Jan Erik Tangen
 • Mye regn i vente

  Norges vassdrags- og energidirektorat har oppjustert flomfaren fra gult til oransje nivå – altså til nest høyeste nivå i Aust-Agder og Telemark.

  Laster Twitter-innhold
 • Ulykke i Høgenheitunnelen

  Høgenheitunnelen i Bamble er stengt etter en ulykke. En bil har kjørt på en annen bil bakfra. Nødetatene er på veg, melder politiet.