NRK Meny
Normal

Durnak får Skiens kunstnerstipend

Billedkunstneren og forfatteren Victoria Durnak har fått Skien kommunes kunstnerstipend på 150.000 kroner. Hun skal oppholde seg 12 måneder i Skien og bruke atelier på Klosterøya.

Victoria Durnak

Victoria Durnak får Skien kommunes kunstnerstipend i år. Bildet ble tatt da hun debuterte med boken «Stockholm sier» i 2010.

Foto: Privat

Durnak er født i 1989, og bor og arbeider i Oslo etter å ha avsluttet sin masterutdanning fra Kunstakademiet i Oslo 2013/14 og Sandberg Institute i Amsterdam 2012/13. Durnak gjennomførte bachelorutdanningen ved Konstfack i Stockholm 2009–12. Hun veksler mellom å arbeide som forfatter og billedkunstner, opplyser Tom Erik Lønnerød i Skien kommune.

150.000 kroner

Skien kommune deler hvert år ut kunstnerstipendet, med opphold i Skien som et ledd i satsingen Kunstnerbyen Skien.

Stipendet består av 150.000 kroner, hvorav 30.000 kroner øremerkes til et formidlingsprosjekt i Skien, samt 12 måneders opphold i Skien med leilighet i Snipetorp og tilgang til atelier på Spriten på Klosterøya.

Stipendet ble første gang utdelt i 2006 og skal nå deles ut for 10. gang.

Juryen har bestått av Hans Georg Andersen (billedkunstner, representerer Telemark kunstnersenter), Line Ruud Ørslien (rådgiver kultur, Telemark fylkeskommune), Guro Honningdal (konstituert kultursjef, Skien kommune) og Tom-Erik Lønnerød (prosjektleder Kunstnerbyen Skien, juryens sekretær (ikke stemmerett)).

Durnak debuterte som forfatter i 2010 med diktsamlingen «Stockholm sier» (Flamme Forlag). Året etter kom hennes første roman «Deep shit, Arkansas» (Flamme Forlag) ut og i 2015 lanserte hun romanen «Torget», hvor hun undersøker de menneskelige transaksjonene som finner sted på nettstedet Finn.no.

Planlegger ny roman

Under oppholdet i Skien planlegger Durnak å skrive en roman som en frittstående oppfølger til «Torget». Romanen vil fortsette undersøkelsen av mennesker som møtes gjennom kjøp og salg av ting, men på en fysisk møteplass denne gangen. Romanen planlegges utgitt på Flamme forlag i 2017. Arbeidet med romanen vil også følges av arbeid med en utstilling med samme tematikk.

Prosjektleder for Kunstnerbyen Skien, Tom-Erik Lønnerød, sier:

– Det er alltid spennende å ønske en ny kunstner velkommen til Skien. Juryen var meget begeistret for Durnak sin søknad – både med tanke på hva hun har produsert tidligere og planene for oppholdet i Skien.

– Hennes kombinasjon med å være både aktiv som billedkunstner og forfatter passer profilen til Kunstnerbyen Skien og Spriten Kunsthall godt. Vi ønsker å jobbe tverrkunstnerisk og ser frem til å samarbeide med Durnak, både når det gjelder tekstlige og visuelle prosjekter.

 • Vannlekkasje i Skien

  Det er en stor vannlekkasje i Skien sentrum, skriver TA. En av hovedvannledningene i sentrum har gått i stykker og det vil ta flere timer å utbedre skadene. Vannet er koblet av og det er et område med mange kontorlokaler og få leiligheter som er ramma.

 • Vil ruste opp Lietorvet

  Bratsberg Næringseiendom vil ruste opp Lietorvet i Skien for 60 millioner kroner, skriver TA. Haavard Skare som er administrerende direktør i Bratsberg Næringseiendom, gleder seg til å revitalisere kjøpesenteret.

  Lietorvet, Skien
  Foto: Øystein Økter / NRK
 • Vant på poeng

  Kevin Melhus fra Skien vant sin tredje proffboksekamp på boksestevnet i Fritidsparken i Skien i går kveld. Melhus gikk seksr runder mot polske Darius Skop, og vant til slutt på poeng.

  Kevin Melhus
  Foto: Roald Marker / NRK
 • Havnet på jordet

  To personer fikk førerkortet sitt beslaglagt etter å ha kjørt ut på et jorde i Porsgrunn. Personene hadde tidligere på kvelden fått tilsnakk etter å ha sladdet i Porsgrunn sentrum.