NRK Meny
Normal

Du deler rom med disse

Men det vet du sikkert ikke......

Veggedyr på menneskehud
Foto: Wikipedia

Her ønskes alle gjester velkommen, bortsett fra de som bor i veggene.

- De ligger antageligvis på taket, og så kommer de inn for å få litt mat, sier Ottar Eide ved Vandrerhjemmet i Skien til NRK.

Eide har hatt periodevise problemer med skadedyr i ett og et halvt år. Firmaet AntiCimex har besøkt vandrerhjemmet fire ganger for å utrydde veggdyra. Så langt har de ikke lykkes, og skadedyrstekniker Bård Lunde Olsen forteller at dette er et spesielt tilfelle.

- De kan være litt vanskelige å bli kvitt. Men i dette tilfellet opplevde vi noe som vi aldri har opplevd; at veggdyra satt over fuktsperra på loftet, under isolasjonen. Selv i vinter da det var veldig kaldt fant jeg levende dyr på loftet i vandrerhjemmet, sier han.

Veggdyr

Vil du dele rom med denne?

Foto: ABS Skadedyrkontroll

Minsker risikoen

Eide medgir at veggdyra er mange og hardføre. Han forteller at dyr som disse ofte følger de reisende, og at vandrerhjemmet tar sine forholdsregler for å minske risikoen.

- Det var veldig mye av det i Øst-Europa tidligere, og også på 1930-tallet i Norge. Men så ble de borte, og nå har de kommet litt tilbake igjen. Før hadde de reisende med seg sitt eget sengetøy, men det gjør vi ikke lenger for å minske risikoen, sier han.

Bent Poulsson er medisinskfaglig rådgiver i Skien og Porsgrunn kommuner. Han understreker at veggdyra er ufarlige, men forteller at de skaper ubehag og hygieneproblemer. Dersom vandrerhjemmet ikke blir kvitt skadedyra, vil det få konsekvenser.

- Regelverket er slik i dag at vandrerhjem og denne typen bedrifter har en meldeplikt til kommunen. Hvis ikke de får bukt med problemet må vi i verste fall stenge vandrerhjemmet, sier han.

Skien vandrerhjem

Her bor det flere enn de reisende.

Foto: Synne Haugbråten Rustad / NRK

Skal bort for godt

Eide ved vandrerhjemmet forsikrer at det ikke vil bli nødvendig. Nå skal leilighetene renoveres, slik at veggdyra blir borte for godt.

- Bygningsmessig kan vi gjøre utbedringer slik at det blir mye lettere å holde dem ute fra leilighetene. Dette skal gjøres før sommeren, slik at vi kan ha de gjestene som skal være på rommene her, og ikke noen andre, sier han.

 • Tinn mot Miljødepartementet

  Tinn kommune går mot Klima- og miljødepartementet sitt forslag om å endre vassforskrifta og naturmangfaldlova. Dei meiner forslaget tek frå kommunane rett til å bestemme over eigne ressursar. Fylkeskommunen og andre kommunar har gjort liknande tiltak.

 • Ny regiondirektør i NAV

  Terje Tønnesen blir ny regiondirektør i NAV Vestfold og Telemark. Tønnesen har vore fylkesdirektør i NAV Telemark sidan 2006. Han vil fortsetja som fylkesdirektør i Telemark samtidig som han leier prosessen med å etablere den nye regionen.

  Terje Tønnesen
  Foto: Rolf-Christian Hattling / NRK
 • Fint i dag, OBS-varsel i morgon

  Det er sendt ut OBS-varsel i sju fylke, mellom anna Telemark. I morgon er det fare for regn som frys på bakken, og det kan bli glatt fyrst på dagen. Meteorologisk institutt ber både dei som skal køyre og gå om å vera forsiktige.

  Laster Twitter-innhold
 • Ber kommuner bestille jodtabletter

  Et kriseutvalg mener faren for atomulykker har økt. Nå ber Helsedirektoratet alle kommuner skaffe seg et lager av jodtabletter. Ved radioaktivitet kan jod hindre kreft i skjoldbruskkjertelen hos barn og ungdom.