NRK Meny
Normal

Du deler rom med disse

Men det vet du sikkert ikke......

Veggedyr på menneskehud
Foto: Wikipedia

Her ønskes alle gjester velkommen, bortsett fra de som bor i veggene.

- De ligger antageligvis på taket, og så kommer de inn for å få litt mat, sier Ottar Eide ved Vandrerhjemmet i Skien til NRK.

Eide har hatt periodevise problemer med skadedyr i ett og et halvt år. Firmaet AntiCimex har besøkt vandrerhjemmet fire ganger for å utrydde veggdyra. Så langt har de ikke lykkes, og skadedyrstekniker Bård Lunde Olsen forteller at dette er et spesielt tilfelle.

- De kan være litt vanskelige å bli kvitt. Men i dette tilfellet opplevde vi noe som vi aldri har opplevd; at veggdyra satt over fuktsperra på loftet, under isolasjonen. Selv i vinter da det var veldig kaldt fant jeg levende dyr på loftet i vandrerhjemmet, sier han.

Veggdyr

Vil du dele rom med denne?

Foto: ABS Skadedyrkontroll

Minsker risikoen

Eide medgir at veggdyra er mange og hardføre. Han forteller at dyr som disse ofte følger de reisende, og at vandrerhjemmet tar sine forholdsregler for å minske risikoen.

- Det var veldig mye av det i Øst-Europa tidligere, og også på 1930-tallet i Norge. Men så ble de borte, og nå har de kommet litt tilbake igjen. Før hadde de reisende med seg sitt eget sengetøy, men det gjør vi ikke lenger for å minske risikoen, sier han.

Bent Poulsson er medisinskfaglig rådgiver i Skien og Porsgrunn kommuner. Han understreker at veggdyra er ufarlige, men forteller at de skaper ubehag og hygieneproblemer. Dersom vandrerhjemmet ikke blir kvitt skadedyra, vil det få konsekvenser.

- Regelverket er slik i dag at vandrerhjem og denne typen bedrifter har en meldeplikt til kommunen. Hvis ikke de får bukt med problemet må vi i verste fall stenge vandrerhjemmet, sier han.

Skien vandrerhjem

Her bor det flere enn de reisende.

Foto: Synne Haugbråten Rustad / NRK

Skal bort for godt

Eide ved vandrerhjemmet forsikrer at det ikke vil bli nødvendig. Nå skal leilighetene renoveres, slik at veggdyra blir borte for godt.

- Bygningsmessig kan vi gjøre utbedringer slik at det blir mye lettere å holde dem ute fra leilighetene. Dette skal gjøres før sommeren, slik at vi kan ha de gjestene som skal være på rommene her, og ikke noen andre, sier han.

 • En person fastklemt etter kollisjon

  En person sitter fastklemt etter at en personbil og en lastebil kolliderte på E134 ved Vinjesvingen fredag kveld. To luftambulanser er på stedet. Totalt personer er skadd etter ulykken. Skadeomfanget er foreløpig ukjent.

 • Kollisjon mellom bil og lastebil

  En lastebil og en personbil har kollidert på Vinjevegen i Vinje. Skadeomfanget er foreløbig ukjent. Nødetatene er på vei til stedet. Ifølge Vegvesenet er E134 stengt ved Vinjesvingen, mellom Haukeli og Seljord.

 • Flere innbrudd på Bratsberg

  Politiet har mottatt meldinger om flere innbrudd i hus på Bratsberg i ettermiddag. Det er blant annet stjålet gjenstander i sølv. Politiet etterlyser tips i saken.

 • Her kan du se Østafjells 18.50

  Østafjells 18:50