Du deler rom med disse

Men det vet du sikkert ikke......

Veggedyr på menneskehud
Foto: Wikipedia

Her ønskes alle gjester velkommen, bortsett fra de som bor i veggene.

- De ligger antageligvis på taket, og så kommer de inn for å få litt mat, sier Ottar Eide ved Vandrerhjemmet i Skien til NRK.

Eide har hatt periodevise problemer med skadedyr i ett og et halvt år. Firmaet AntiCimex har besøkt vandrerhjemmet fire ganger for å utrydde veggdyra. Så langt har de ikke lykkes, og skadedyrstekniker Bård Lunde Olsen forteller at dette er et spesielt tilfelle.

- De kan være litt vanskelige å bli kvitt. Men i dette tilfellet opplevde vi noe som vi aldri har opplevd; at veggdyra satt over fuktsperra på loftet, under isolasjonen. Selv i vinter da det var veldig kaldt fant jeg levende dyr på loftet i vandrerhjemmet, sier han.

Veggdyr

Vil du dele rom med denne?

Foto: ABS Skadedyrkontroll

Minsker risikoen

Eide medgir at veggdyra er mange og hardføre. Han forteller at dyr som disse ofte følger de reisende, og at vandrerhjemmet tar sine forholdsregler for å minske risikoen.

- Det var veldig mye av det i Øst-Europa tidligere, og også på 1930-tallet i Norge. Men så ble de borte, og nå har de kommet litt tilbake igjen. Før hadde de reisende med seg sitt eget sengetøy, men det gjør vi ikke lenger for å minske risikoen, sier han.

Bent Poulsson er medisinskfaglig rådgiver i Skien og Porsgrunn kommuner. Han understreker at veggdyra er ufarlige, men forteller at de skaper ubehag og hygieneproblemer. Dersom vandrerhjemmet ikke blir kvitt skadedyra, vil det få konsekvenser.

- Regelverket er slik i dag at vandrerhjem og denne typen bedrifter har en meldeplikt til kommunen. Hvis ikke de får bukt med problemet må vi i verste fall stenge vandrerhjemmet, sier han.

Skien vandrerhjem

Her bor det flere enn de reisende.

Foto: Synne Haugbråten Rustad / NRK

Skal bort for godt

Eide ved vandrerhjemmet forsikrer at det ikke vil bli nødvendig. Nå skal leilighetene renoveres, slik at veggdyra blir borte for godt.

- Bygningsmessig kan vi gjøre utbedringer slik at det blir mye lettere å holde dem ute fra leilighetene. Dette skal gjøres før sommeren, slik at vi kan ha de gjestene som skal være på rommene her, og ikke noen andre, sier han.