NRK Meny
Normal

DSB åpner tilsynssak mot Yara

PORSGRUNN (NRK): Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap har bestemt seg for å åpne tilsynssak etter eksplosjonen og brannen på Herøya i går natt.

Flammehavet på Yara

Rundt klokken 03 natt til mandag eksploderte det på Yaras ammoniakkfabrikk på Herøya.

Foto: Linn-Cecilie Vasseng / Privat

Det får NRK bekreftet av avdelingsdirektør Anne Rygh-Pedersen i DSB tirsdag ettermiddag.

Alvorlig

Hun sier at det er rutine at DSB åpner tilsynssak når det skjer ulykker av et slikt omfang på såkalte storulykkesbedrifter, som Yara er.

– Det er alltid alvorlig når det skjer ulykker på slike bedrifter, sier Rygh-Pedersen.

Yaras fabrikksjef Per Knudsen var tidligere i dag på befaring på brannstedet sammen med representanter fra Arbeidstilsynet, politiet og DSB.

– Vi har gjort en grundig åstedsbefaring og diskutert. Det var nyttig, for vi er alle ute etter å få svar på det samme: Hva var det som skjedde, og hvorfor. Og det har vi ennå ikke svaret på, sa Knudsen til NRK etter befaringen.

Han forteller at det er sotete og stygt i området som brant i går natt.

– Men det er ikke så ille som vi først fryktet. Det er et lite område i den store salen på 20x60 meter hvor det virkelig har brent, og der er det en del skader, er Knudsens konklusjon etter befaringen.

Natt til mandag eksploderte det i ammoniakkfabrikken på Herøya i Porsgrunn.

En av naboene til fabrikken fanget smellet på video. Foto: Theo Aasland Valen.

Grundig befaring

Olav Lia, som er tilsynsleder i politiet, synes også dagens befaring var nyttig, og forteller NRK at det er lagt en plan for det videre arbeidet for å finne årsaken til ulykken.

– Det er store skader, men jeg kan ikke si noe om årsaken ennå, sier Lia.

– Nå har vi hatt en grundig og god befaring med gjennomgang av hendelsesforløpet. Nå starter Yara sin gransking og politiet sin etterforskning, og så vil Arbeidstilsynet supplere politiet som faginstans hvis de har behov for hjelp fra oss, sier Bjørn Tore Hansen i Arbeidstilsynet i Telemark til NRK.

 • Satt fast i heis

  Skien brannvesen rykket søndag kveld ut til Håvundveien for å bistå personer som satt fast i en heis.

 • Stoppet sjåfør med narkotika

  En 18 år gammel mann er stanset av politiet i Porsgrunnsveien og mistenkt han for ruspåvirket kjøring. Både sjåfør og passasjer var i besittelse av mindre mengder narkotika. Politiet har beslaglagt førerkortet og anmeldt forholdet.

 • Får kjøpe Haga kystkafé

  Fylkeskommunen tilbyr Kragerø kommune å kjøpe eigedommen ved Haga kystkafé på Jomfruland for 1,9 millionar kroner. Ordførar Jone Blikra seier til Kragerø Blad Vestmar at det er viktig at kommunen sikrar seg denne sentrale eigedommen på Jomfruland.

  Haga kafé på Jomfruland
  Foto: Anne Lognvik / NRK
 • Snøskredfare i fjellet

  Snøskredfaren er fremdeles betydelig i flere fjellområder i Sør-Norge. Vinterferien har startet mange steder og alle som skal ut i fjellet må ta hensyn til terrenget oppfordrer skredeksperter ved Norges Geotekniske Institutt, melder varsom.no