NRK Meny
Normal

Dropper sykkelen på ungdomsskolen

Over hele Sør-Norge slutter jenter å sykle til skolen når de begynner på ungdomsskolen.

Elever ved Kjølnes ungdomsskole i Porsgrunn

Fra venstre: Larin Hnana (leder sykkelkomiteen), Leonora Kormanski Baun, Ingrid Brønnich Sørbel og Andrea Melsom Evensen (elevrådsleder).

Foto: Anne Cathrine Syversen / NRK

– Sykler du er det ikke alltid du får snakket med venninnene dine, også vil man ikke bli svett.

Larin Hnana, Leonora Kormanski Baun, Ingrid Brønnich Sørbel og Andrea Melsom Evensen er en del av sykkelprosjektet "Jenter på hjul" ved Kjølnes ungdomsskole i Porsgrunn. Prosjektet ønsker å finne ut av hvorfor færre jenter enn gutter velger å sykle til skolen på ungdomsskolen. Og jentene har flere teorier:

Sykler

SYKLER: En undersøkelse fra Sintef viser at færre jenter enn gutter tar sykkelen til skolen i Sør-Norge.

Foto: Anne Cathrine Syversen / NRK

– Når det er dårlig infrastruktur, kan vi ikke sykle sammen. Også er jenter litt mer opptatt av utseende. Når du sykler, så ødelegger du håret. og hvis det regner så renner sminka, sier de.

Kortere sykkelsesong

Tall fra SINTEF viser at kurven over jenter som sykler til ungdomsskolen er fallende. Tendensen er lik over hele Sør-Norge.

Undersøkelsen viser også at jentene tar ut sykkelen senere på våren og setter den inn tidligere på høsten. Vesentlig flere jenter enn gutter dropper også sykkelen helt på vinteren.

Kulturelle forskjeller

Lena Karoliussen

KULTURELT: Prosjektleder Lena Karoliussen tror kultur kan være en av årsakene til at færre jenter velger å sykle.

Foto: Anne Cathrine Syversen / NRK

I en undersøkelse på Kjølnes ungdomsskole i Porsgrunn svarer 74 prosent av guttene at de foretrekker sykkel for å komme seg til skolen. Blant jentene svarer 47 prosent det samme. Prosjektleder Lena Karoliussen tror kultur er en av grunnene til forskjellen.

– De har den samme infrastruktur, det samme været og de samme fysiske forholdene som guttene. Likevel sykler jentene mye mindre, sier hun.

Søker svar i Amsterdam

Målet med prosjektet er å få flere jenter til å sykle, samt å få de som sykler til å få en lengre sykkelsesong.

For å få vite mer om hva som får jenter til å sykle, drar elevene tirsdag til Amsterdam i Nederland. Jentene som er en del av prosjektet, håper turen vil gi flere svar.

– Balansen mellom jenter og gutter som sykler, er jevnere der, sier de.

 • Færre på AAP

  Nye tall fra NAV viser at det er en sterk nedgang i antall unge på arbeidsavklaringspenger i Telemark. Så langt i 2017 er det 317 færre personer som mottar arbeidsavklaringspenger i fylket. Nedgangen blant unge under 30 år er på hele 9,5 prosent.

  NAV Skien.
  Foto: Anne Lognvik / NRK
 • Støtter Rådmann

  Hovedutvalg for Plan, bygg og miljø i Kragerø har enstemmig vedtatt at eieren av sjøbua på Garnholmen må rive store deler av oppussingarbeidet som er gjort.

  Hovedutvalget støtter dermed rådmannen i saken.

  Kragerø
  Foto: Britt Boyesen / NRK
 • Skal oppgradere gruva

  Vest-Telemark museum har fått 700 000 kroner til å ruste opp gruvene på Åmdals Verk i Tokke.

  Pengene skal brukes til å gjøre gruvene sikrere og mer attraktive for besøkende, sier driftsleder ved museet, Karl Endre Bjerk, til Vest-Telemark blad.

 • Momsøkning er en dårlig ide

  Det er en skikkelig dårlig ide å øke momsen på reiselivstjenester fra 10 til 12 % slik regjeringa foreslår, mener ordfører Jon Rikard Kleven i Vinje. Kleven sier at næringslivets avtaler ofte gjort og at denne momsen derfor blir en ren ekstrautgift.

  Jon Rikard Kleven, ordførar i Vinje
  Foto: Robert Hansen / NRK