NRK Meny
Normal

Dronningen åpner egen utstilling i Kragerø

Dronning Sonja åpner lørdag sin aller første separate utstilling i Kragerø. Det var en synlig rørt og glad dronning som fredag ettermiddag møtte pressen for å fortelle om utstillingen.

Dronning Sonja

Dronning Sonja var både rørt og stolt over at hun nå har sin første separate kunstutstilling. Dronningen roste også de flotte lokalene i Galleri Nicolines hus i Kragerø.

Foto: Roald Marker / NRK

Sommerbyen Kragerø fikk storfint besøk av Dronning Sonja fredag ettermiddag. De neste knappe to ukene skal dronningen ha utstilling i Galleri Nicolines hus, en samling av sin egen produksjon med flere av de aller nyeste verkene.

Og det var en tydelig rørt, glad og ikke minst spent dronning som møtte pressen fredag ettermiddag.

– Det er som å gå opp til eksamen. Så får man håpe at man består, sa dronningen med et smil.

Natur og landskap

Utstillingen består av 32 bilder, de aller fleste produsert i 2012. Motivene er både abstrakte og figurative. Og det er interessen for naturen som har vært utgangspunkt for store deler av det kunstneriske arbeidet.

– Jeg henter inspirasjonen i landskapet, både over og under jorden, påpekte Dronning Sonja.

Ikledd lyse, sommerlige farger strålte dronningen da hun snakket til pressen foran de utstilte kunstverkene, og fortalte om den spennende kunstnerprosessen fra idé til virkelighet.

Dronningen har gått i lære hos Ørnulf Opdahl og Kjell Nupen. Nupen var selv til stede under dagens pressekonferanse, og påpekte at han er stolt av sin elev.

– Dronningen har alltid stått på egne bein, men det er likevel stort å være til stede nå på debuten.

Dronning Sonja

Det var ikke noe å si på presseoppmøtet da Dronning Sonja besøkte Kragerø fredag ettermiddag og fortalte om sin utstilling.

Foto: Roald Marker / NRK

– Som en blomst

Dronning Sonja ble også spurt om hvorfor nettopp Kragerø ble utvalgt som stedet for hennes første utstilling.

Dronningen mente at det til en viss grad skyldes tilfeldigheter, samtidig som hun påpekte at Galleriet Nicolines hus har et veldig godt rykte på seg, og at det er perfekt egnet nå i sommermånedene.

– Det er et intimt og flott lokale, og det er som en liten blomst her i Kragerø.

Dronning Sonja

Dronningen viste stort engasjement da hun snakket med pressen om sin kunst.

Foto: Roald Marker / NRK

Se også:

Kjent kunstelsker

At Dronning Sonja har en utbredt interesse for kunst er viden kjent. Helt siden dagene som ung kunsthistoriestudent på Universitetet har dronningen samlet kunst, og har i dag en stor og viktig samling av samtidskunst.

I 2001 ble deler av kunstsamlingen vist offentlig på Henie-Onstad kunstsenter på Høvikodden utenfor Oslo.

Norske kunstnere har flere ganger uttalt at de anser Dronning Sonja som en betydelig støttespiller.

Stolt på kunstens vegne

Eirin Schistad Stein ved Galleri Nicolines hus strålte av begeistring da hun snakket til pressen.

– Jeg har det nydelig. Jeg er stolt, glad på kunstens vegne, og på Kragerøs vegne.

Dronning Sonjas verker vil være utstilt mellom 13.–25. juli. Det vil være lukket åpning av utstillingen klokken 12 lørdag, med den ordinære åpningen klokken 13.

Sonja åpning

Eirin Schistad Steen og Lars Erik Steen, som driver Galleri Nicolines hus, uttrykte at de er svært stolte over å få stille ut dronningens kunstverk da de møtte pressen.

Foto: Roald Marker / NRK
 • Vogntog veltet på Notodden

  En trailer har veltet på Europavei 134 ved Bamlesletta på Notodden i Telemark. Vogntoget har kjørt i grøfta og tippet på siden, melder politiet i Telemark. Det er redusert fremkommelighet på strekningen Seljord - Notodden på grunn av berging.

 • Veldig glatt

  Politiet har fått meldinger om at det skal være svært glatt på flere sideveier. Flere melder om mindre trafikkuhell og om kjøretøy som står fast.

  Glatte veier
  Foto: Anne Cathrine Syversen / NRK
 • Kjørt til sjekk etter ulykke

  To kvinner i slutten av tenåra har blir kjørt til sykehuset for en sjekk etter en ulykke ved Voldskrysset i Skien, melder politiet. Personbilen kjørte av vegen og inn i en lyktestolpe.