Normal

Drapstiltalt har ventet to år på dom

Advokat Tollef Skobba reagerer på at det har tatt to år å få en drapssak opp for retten.

Kriminalteknikere på Gulset i Skien

Torsdag 12. september 2013 ble en død mann funnet i en leilighet på Gulset i Skien. Krimteknikere tok prøver på stedet etter funnet.

Foto: NRK

Tollef Skobba

Den tiltaltes forsvarer, Tollef Skobba, sier det er uholdbart at det tar flere år før alvorlige straffesaker kommer opp for retten.

Foto: Kurt Inge Dale

I slutten av september starter rettssaken mot en 43 år gammel mann som er tiltalt for å ha drept en 35 år gammel mann i Skien i september 2013.

Funnet død på Gulset i Skien

– Sånn skal det absolutt ikke være. Straffesaker, og ikke minst en slik sak som dette, er prioritert, og som forsvarer er det vanskelig å forklare klienten hvorfor det skal ta så lang tid som det har gjort, sier Skobba.

Om kvelden torsdag 12. september 2013 finner politiet en død person i en leilighet på Gulset i Skien. Natt til fredag blir en 41 år gammel mann pågrepet for drapet.

Drapet skal ha skjedd ved at gjerningsmannen stakk offeret i hodet og i kroppen gjentatte ganger med en bajonett.

Gjerningsmannen tilsto allerede i første avhør, og forsvarer Skobba mener det er uholdbart at hans klient har måttet vente i to år på å få en dom.

– Tok for lang tid

– Etterforskningen tok tid. Det tok dessverre for lang tid, medgir politiadvokat Kjell Ove Ljosåk i Telemark politidistrikt.

Han sier at noe av grunnen til at saken har trukket ut i tid, skyldes at det i fjor ble bestemt at den tiltalte skulle observeres av spesialister.

– Den observasjonen var først klar i oktober, og så skulle den gjennomgås av rettsmedisinsk kommisjon. Der var de ferdige rundt juletider i fjor. Og så ble saken sendt videre til statsadvokaten like over nyttår.

Ljosåk går ikke med på at saken har vært nedprioritert hos politiet.

– Ikke unikt

Det er ikke første gang forsvarer Skobba opplever at det tar lang tid før alvorlige straffesaker kommer opp for retten.

– Dessverre er dette noe vi ser ofte. Så det er ikke noe unikt i denne saken. Så lenge retten tar stilling til dette og gir en strafferabatt, så er det en del av hverdagen vår, sier forsvareren.

Så hvordan har det påvirket mannen å sitte varetektsfengslet mens han venter på at saken skal komme for retten?

– Det som har vært fordelen denne gangen, er at han har erkjent forholdet og venter på en dom med lang varighet. Og sånn sett har han innstilt seg på soning allerede etter første pågripelse og første avhør. Så for hans del har ikke dette betydd så mye, sier Skobba.

– Men det er uvisshet knyttet til lengden på dommen, og at han ikke får delta i fellesskapet på samme måte som andre dersom han hadde fått en dom tidligere.

Intro: En mann - som ble funnet død i en leilighet i Skien i natt - kan ha ligget død i flere dager. En 41 år gammel mann er pågrepet og sikta for drapet:
Blokk: Teknikere fra politiet var i ettermiddag på Gulset i Skien for å sikre spor i den dreptes leilighet. Politiet mener at 41-åringen de pågrep i natt er gjerningsmannen:
(Sync Kolloen)
* Den siktede Skiensmannen har i ettermiddag sittet i avhør. Det er ennå ikke kjent hvordan han stiller seg til skyldspørsmålet. Den sikta og den avdøde skal ha kjent hverandre, og politiet jobber nå for å finne ut hva som var motivet for drapet.
(Sync Kolloen)
Politet vil ikke si noe om hvordan drapet skal ha skjedd. De vil vente på foreløpige obduksjonsrapporten fra Rettsmedisinsk institutt for de sier noe om dødårsaken.
På en pressekonferansen i ettermiddag kom det fram at politet vil avhøre flere som kan ha kjennskap til saken. De ba også om tips fra folk som kan ha sett eller hørt noe rundt leiligheten på Gulset de to siste ukene.

Det var en 35 år gammel mann som ble funnet død i en leilighet i en blokk i Skien i september 2013. En 41 år gammel mann ble pågrepet og siktet for drapet. (Arkivvideo fra 13. september 2013)