NRK Meny
Normal

Drangedøler vil til legevakta i Skien

Kragerø har akkurat åpnet ny legevakt for Kragerø og Drangedal. Men Drangedølene vil til legevakta i Skien.

Legevakt

VIL TIL SKIEN: I Drangedal mener legene det vil være bedre for pasientene om Drangedal samarbeidet med legevakta i Skien.

Foto: Britt Boyesen / NRK

Lege Lise Marita Moen i Drangedal skriver i et brev til fylkeslegen at det er bedre for Drangedal å bruke legevakta i Skien i stedet for å kjøre en omvei til Kragerø:

«Jeg vil be om å få gjort mine legevakter på legevakten i Skien for å kunne jobbe i et faglig miljø som har god kvalitet, dyktig medisinsk ansvarlig leder, gir god opplæring og veiledning, kunne utføre kontinuitet og mengdepraktisering i mine legevakter. Opplæring på legevakten beliggende i Kragerø er også elendig for nytilsatte»

I brevet skriver hun også:

«For befolkningen i Drangedal, som består av et større sentrum og utkanter Tørdal, Bostrak og Kjosen, så er nærheten til Skien et bedre alternativ for pasienten som trenger øyeblikkelig hjelp, enn å utføre en stor omvei til Kragerø.»

Kragerø sykehus

NYE LOKALER: Legevakt for Kragerø og Drangedal har flyttet inn i nye lokaler i sykehuset.

Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK

Kan ikke ta legevakter i Skien

Den nye legevakta i Kragerø åpnet for noen dager siden. Og opplæringen av nytilsatte kommer da til å bli bedre, sier kommunelege Ivar Andreas Skogvold.

Han sier også at enhver lege som jobber i Drangedal må ta legevaktturnus i kommunen, og avviser dermed at hun kan ta vakter i Skien i stedet.

– Samarbeidet med Drangedal om en felles legevakt kommer også til å vare ved, sier han.

Tor Peder Lohne

Ordfører, Tor Peder Lohne, i Drangedal sier det er flere leger i Drangedal som mener det samme.

Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK

Ordfører i Drangedal Tor Peder Lohne støtter forslaget fra lege Lise Marita Moen.

– Ja, det er det flere i befolkningen som mener. Hovedgrunnen er at ikke er alle typer behandlinger kan utføres i Kragerø. Mange pasienter får ekstra reisevei, og det i seg selv er en belastning. Derfor mener legene at det er bedre å samarbeide med Skien.

Flytter inn i nye lokaler

Ordfører Jone Blikra i Kragerø er uenig med ordføreren i Drangedal.

– Vi har oppfattet det slik at, inntil dette eventuelt blir en politisk sak, så har vi den avtalen vi har.

– Har du inntrykk av at det er en dårligere legevakt i Kragerø enn i Skien?

Jone Blikra

Ordfører i Kragerø, Jone Blikra, sier Kragerø satser på legevakta som flytter inn i nye lokaler.

Foto: Anne Cathrine Syversen / NRK

– Absolutt ikke. Jeg fått signaler fra legene på legevakta i Kragerø om at de kunne ønsket seg et større faglig miljø. Så det er ikke noe ukjent. Men vi har en oppegående god legevakt som flytter inn i nye lokaler på sykehuset, så vi satser på å opprettholde egen legevakt her i Kragerø, forhåpentligvis fortsatt i samarbeid med Drangedal.

Noen endring blir det ikke med det første, sier ordfører Tor Peder Lohne. Det kommer først til å skje når det blir klart hvilke kommuner som kommer til å slå seg sammen.

 • Ikke Porsgrunns ansvar

  Ordfører i Porsgrun, Robin Kåss, sier til NRK at han tar avstand fra Bakkens påstander, og påpeker at kommunen i utgangspunktet ville ha veien et annet sted, og at Porsgrunn ikke er involvert i Statens vegvesens tomtekjøp.

  Ordfører Robin Kåss i Porsgrunn
  Foto: Anne Lognvik / NRK
 • Porsgrunn må betale

  Tomas Bakken fra Bypartiet i Skien reagerer kraftig på at Porsgrunn kommunes eget parkeringsselskap krever erstatning for utbyggingen av Lilleelvkrysset. Bakken sier til Varden at dette er Porsgrunns eget rot, og at Porsgrunn derfor bør ta regninga.

  Tomas Bakken, leder Bypartiet
  Foto: Gry Eirin Skjelbred / NRK
 • Hjelpeprosjekt virker

  Tallet på jenter som fullfører ungdomsskolen i Nissedals vennskapskommune Tambaga i Mali, øker. Siden 2014 har tallet gått opp fra 20 til 30 prosent, viser tall fra hjelpeorganisasjonen Nor-Sahel.