NRK Meny
Normal

Dømt til ni måneders fengsel for trusler

En 39 år gammel mann fra Porsgrunn er dømt til fengsel i ni måneder for blant annet å ha truet statsminister Jens Stoltenberg på Facebook.

39-åring fra Porsgrunn er dømt for trusler.

I trusselvideoene på Youtube var mannen fullt gjenkjennelig.

Foto: Faksimile

Mannen er også dømt for trusler mot en journalist i NRK, samt en politietterforsker.

I tillegg er han dømt for å ha publisert en video på Youtube med trusler om å sprenge en gjødselbombe i Porsgrunn sentrum.

Mannen ble i Nedre Telemark tingrett dømt til ni måneders fengsel, men tre av månedene er gjort betinget med en prøvetid på to år.

Les også:

Mannen har lagt ut mer enn ett tusen videoer på Youtube. En del av disse ble framvist for tingretten i Skien.

Pågrepet etter tips

Det var i juni i fjor at 39-åringen ble pågrepet av politiet i Telemark etter tips om at han hadde lagt ut klipp med truende innhold på internett.

NRK.no har sett en rekke av videoene, som er tatt opp både innendørs og utendørs. Vi ser den da 38 år gamle mannen blant annet foran slottet i Oslo, på Østre Porsgrunn kirkegård utenfor Porsgrunn sentrum, og i skogen ved badeplassen Mule Varde ved Eidangerfjorden i Porsgrunn.

«Jeg vil sprenge den største gjødselbomben i menneskets historie i hjertet av hele Norge, Porsgrunn», sier han på videoen fra Mule Varde.

Tidligere han mannen sagt til NRK.no at «bomben» var en erklæring om at han skulle stå fram som homofil.

– Jeg ville utnytte Porsgrunn Internasjonale Teaterfestival til å slippe «bomba» mi – at jeg i en alder av 38 år kom ut av skapet som homofil, sa han.

Han sa også at han ble arrestert som resultat av en misforståelse og oversettertabbe hos politiet.

– Misforstått

I retten hevdet mannens forsvarer at bombesaken var misforstått, fordi det ikke var snakk om å sprenge en bombe i NRK, men gjennom NRKs sendinger bekjentgjøre det han selv mente var en bombe – at han var homofil.

Les også:

Den andre delen av tiltalen omfattet trusler mot statsminister Jens Stoltenberg, politiet, en journalist i NRK og journalister i andre medier.

Truslene mot journalistene ble framsatt i e-poster og via Youtube sist vinter.

Under valgkampen i sommer kom han med trusler på Facebook mot statsminister Jens Stoltenberg. Det var apparatet rundt Stoltenberg som varslet politiet, og anmeldte mannen i slutten av juli i år.

 • Kjørte dobbelt så fort

  En bilfører i Skien fikk førerkortet beslaglagt og er anmeldt etter å ha kjørt i 79 km i timen i en 40-sone på Ulefossveien. Politiet stoppet føreren klokka 17.10.

 • Nesbø fjerna som produsent

  Forfatter Jo Nesbø står ikke lenger oppført som produsent av «Snømannen», skriver VG. Sammen med agenten Niclas Salomonsson ble navnene fjerna som produsenter fra filmdatabasen IMDb. Filmen er blant annet filmet på Rjukan, men har fått dårlige kritikker.

  Snømannen
  Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK
 • Felles legevakt bør ligge i Skien

  Det mener det politiske flertallet i hovedutvalg for helse og velferd i Skien, skriver Varden. Flertallet mener også en felles legevakt for Stor-Grenland bør ligge - om ikke akkurat der dagens legevakt er, men ved Sykehuset Telemark i Skien.

  Telemark sykehus
  Foto: Lars Tore Endresen / NRK
 • Byggebransjen i vekst

  Byggebransjen i Telemark har hatt en solid vekst.
  Det viser tall SSB har lagt ut for 3. termin i år. Omsetninga innenfor byggebransjen har økt med 13 prosent sammenligna med samme periode i fjor. Det tilsvarer 250 millioner kroner.

  Byggebransjen
  Foto: HENNING TVEITO / NRK