NRK Meny
Normal

Dømt for voldtekt av stedatter

Da jenta var 17 og 18 år gammel ble hun voldtatt av stefaren (39). Angivelig som «straff» for at hun hadde hatt sex med kjæresten sin.

Nedre Telemark tingrett

DØMT FOR VOLDTEKT: En 39-åring fra Grenland er i Nedre Telemark tingrett dømt for voldtekt av sin stedatter.

Foto: Anne Lognvik / NRK

En 39-åring fra Grenland er i Nedre Telemark dømt for voldtekt av stedatteren sin.

Det var Varden som først omtalte saken.

Voldtok for å «rense» henne

Jenta forklarte at stefaren skal ha forgrepet seg på henne for å rense henne, og han skal ha uttalt at hun var «skyldig ovenfor ham og Gud siden hun hadde hatt sex med kjæresten sin». Stefaren skal ha funnet kondomer i sekken hennes.

Retten la til vekt at jenta var i en sårbar alder da overgrepene fant sted og 39-åringen er dømt til 5 år og seks måneder fengsel, hvorav ett år og seks måneder er betinget. Han må i tillegg betale 175.000 kroner i oppreisning til stedatteren.

«Retten har ingen grunn til å betvile fornærmedes fremstilling av hendelsene. Hun forklarte seg rolig, detaljert og i overensstemmelse med politiforklaringen», heter det i dommen.

Seksuelt motivert

Retten var heller ikke i tvil om at handlingen var seksuelt motivert.

Den tiltalte 39-åringen erkjente straffskyld for å ha hatt seksuell omgang med stebarn (Straffeloven (1902) § 199 første ledd), men ga motstridende forklaringer når det gjaldt hvorvidt han hadde skaffet seg seksuell omgang ved vold eller truende adferd (Straffeloven (1902) § 192). Han erkjente ikke erstatningsansvar. 39-åringen ble dømt på begge punkter, samt for overtredelse av Straffeloven (1902) § 200 og § 228.

Tilregnelig

Saken skulle egentlig vært behandlet i november 2015, men ble utsatt fordi 39-åringen var til utredning for å finne ut om han var psykisk utviklingshemmet. De sakkyndige kom frem til at mannen ikke var psykisk utviklingshemmet og at han derfor var strafferettslig tilregnelig.

 • Nei til eigedomsskatt

  Både Seljord og Vinje seier nei til å innføre eigedomsskatt no. Vinje seier nei mot røystene til SV, medan Miljøpartiet Dei Grøne var det einaste partiet som røysta for å innføre skatten i Seljord.

 • 24 millioner til Vinje-senteret

  Vinje kommunestyre vedtok i dag et budsjett som gjør at byggingen av Vinje-senteret kan starte i 2018. Senteret skal holde til i nedlagte Vinje skule. Kostnadene på ombygging og tilbygg er regnet til vel 24 millioner kroner.

 • Vegvesenet tar sitt ansvar

  – Vi tar vår del av ansvaret, sier Tore Kaurin i Vegvesenet. En fotnote i Vegvesenets rapport om utbygging av Lannavegen i Nome har blitt oversett siden 2015, og det betyr at det nå mangler minst 90 millioner kroner til byggingen.

  Avdelingsleder i Statens vegvesen, Tore Kaurin
  Foto: Hina Aslam / NRK
 • Vestfold-ja til sammenslåing

  Vestfold fylkeskommune har akkurat fattet et enstemmig vedtak om sammenslåing med Telemark. Telemark har tidligere gjort samme vedtak.