NRK Meny
Normal

Dømt for drapet på Magne Hanssen (64)

En 30 år gammel rumener er dømt til 11 års fengsel for medvirkning til drapet på Magne Sigmund Hanssen fra Skien.

Magne Sigmund Hanssen

DREPT: Magne Sigmund Hansen ble funnet død i Gunneklevfjorden i Porsgrunn 23. mai 2013.

Foto: Scanpix/privat

Mannen kom til Norge som tigger, men er altså nå den tredje mannen som er dømt for drapet på 64-åringen fra Skien, melder Varden.

Flere involverte

Fra før er en 33-åring dømt til 13 års fengsel for forsettlig drap, mens en 39-åring er dømt til seks år og tre måneders fengsel for legemsbeskadigelse med døden til følge.

Magne Sigmund Hanssen ble funnet død i Gunneklevfjorden i Porsgrunn 23. mai 2013 etter å ha vært savnet i flere uker.

I rettssaken kom det fram at Hanssen ble utsatt for vold i eget hjem. Han døde som følge av volden og ble dumpet i elven.

– Avdøde i saken ble utsatt for massiv vold, som pågikk over tid, og som må ha medført stor smerte samt klar og sterk frykt. Drapet skjedde også hjemme i avdødes bolig, skriver Nedre Telemark tingrett i dommen tirsdag.

Mener han var sårbar

Den 30 år gamle mannen ble først pågrepet i Østerrike i fjor sommer og utlevert til Norge.

Selv om retten mener det er få formildende omstendigheter knyttet til 30-åringens sak, peker dommeren likevel på at mannen har akseptert varetekt og at han trolig og til en viss grad ble utnyttet av en av de andre dømte i saken. Han var tigger og solgte aviser i Norge på den tiden da drapet skjedde.

– Retten legger til grunn at tiltalte befant seg i en sårbar situasjon da drapet ble begått. Tiltalte befant seg i fremmed land og behersket verken norsk eller engelsk. Retten legger også til grunn at tiltalte var lett å lede, skriver dommeren.

Anker drapsdommen

Forsvarer, Morten Andreassen

Drapsdommen er anket, opplyser mannens forsvarer, Morten Andreassen.

Foto: Moment Studio

Den 30 år gamle rumeneren har anket dommen. Det bekrefter mannens forsvarer, Morten Andreassen.

– Retten har i store trekk lagt riktig fakta til grunn, men feil lovanvendelse, sier Andreassen.

Han legger til at han og hans klient ser frem til en ny runde i retten.

– Den andre tiltalte hadde sterkere tilknytning og en mer aktiv rolle og fikk seks år og seks måneder i lagmannsretten. Derfor ser vi frem til en fornyet behandling, sier Andreassen til NRK tirsdag ettermiddag.

 • Kan bli færre flått til sommaren

  Dei kalde dagane i mars vil truleg føre til færre flått denne sommeren. Flåttforskar Lars Korslund ved Universitetet i Agder, seier at snøen likevel kan ha redda mange av blodsugarane frå å dø:

  Flått søker blod
  Foto: NRK
 • Melder seg ut av Venstre

  Sigtru Nesland melder seg ut av Venstre i protest mot moderpartiet sitt regjeringssamarbeid med Frp. Ho møter nå som uavhengig representant i kommunestyret i Drangedal, skriv Drangedalsposten.

 • Får opne Telemarkfestivalen

  Kulturminister Trine Skei Grande kjem til Bø for å opne Telemarkfestivalen i august. Festivalen blir kvart år opna av ein person dei meiner er relevant for det Telemarkfestivalen ønskjer å skape og formidle.

  Trine Skei Grande
  Foto: Anne Liv Ekroll / NRK
 • Dømt for mishandling av barn

  Ein 25 år gamal mann frå Bø er i Aust-Telemark tingrett dømt til fengsel i fire år for å ha mishandla sin to år gamal son. Mor til barnet er frifunnen av retten. Mannen er også dømt til å betale 200.000 kroner i oppreisingserstatning til sonen.