NRK Meny
Normal

Innrømmer feildømming

– Det blei gjort feil i kampen mellom Aalesund og Odd, men det kan skje med de meste erfarne dommerne, sier dommersjef i Fotballforbundet Rune Pedersen.

Dag-Eilev Fagermo

Dag-Eilev Fagermo med sterk kritikk av dommeruttaket etter kampen mot Ålesund.

Foto: Hommedal, Marit / NTB scanpix

– Jeg tror ikke kritikken går på at dommeren er urutinert, men at det blei gjort feil, fortsetter Pedersen.


– Jeg tror Fagermo hadde sagt det samme enten dommeren hadde dømt ti kamper eller 110 kamper, hvis avgjørelsen går imot dem.

Odd trener Dag-Eilev Fagermo fyrer løs mot Rune Pedersen etter at seieren røk på overtid mot Aalesund.

Han mener dommeren gjorde flere store feil i kampen, og sier Norges Fotballforbund satte opp en uerfaren dommer.

Nedrykk- og medaljestrid

– Jeg bebreider ikke en ung dommer som gjør mange feil, men jeg bebreider Rune Pedersen som setter opp en så ung gutt i en kamp som betyr mye for Aalesund i nedrykksstriden og Odd i medaljestriden.

Dommersjef i NFF, Rune Pedersen

Dommersjef Rune Pedersen sier at det blei begått feil i kampen, men det kan også skje de mest erfarne dommere.

Foto: Thomas Nikolai Blekeli / NRK


–Jeg skjønner at dommere skal rekrutteres og utvikles. Men da må Rune Pedersen sette inn en uerfaren dommer i en kamp som er betydningsløs, akkurat som vi setter inn unge spillere når vi leder 3 -1, sier Fagermo.

– I den siste skåringa holdt keeper fem fingre på ballen og i første omgang blei vi snytt for kjempestraffe. Hansen blir sparka ned og de får skåre mål, påpeker Fagermo.

– Alle kan ta feil

Dommersjef Pedersen har full tillit til alle som dømmer i eliteserien.

–Norges Fotballforbund setter ikke opp dommere som ikke har den kvaliteten som eliteserien trenger.

Martin Lundby debuterte i Tippeligaen i fjor. Han har dømt flere toppkamper i år, landskamper og toppligaen i Nord-Irland. Pedersen mener han har de kvalitetene som skal til.

– Men jeg erkjenner at Lundeby som andre dommere kan ta feil i avgjørende situasjoner. Jeg får mange mailer etter kamper fra trenere og supportere som mener at dommeren har hatt stor betydning på kamputfallet.

– Hva mener du om innspillene fra Fagermo?

– Jeg og Fagermo snakker mye sammen. Jeg tar innspillene hans med, og jeg tror ikke vi er uenige om at vi gambler med et dommeroppsett. Vi mente at Lundeby var kapabel til å dømme Aalesund-Odd, eller så hadde vi ikke satt han opp. Vi setter ikke opp dommere som ikke holder mål til noen kamp. Det vil vi sørge for framover også.

– Tar det med oss

– Hva har dommer Martin Lundby rapportert videre fra kampen?

– Vi har snakket om det som skjedde i kampen, men Lundeby har ikke rapportert noen ting. Dommerobservatøren og jeg har hatt samtaler om hva som har skjedd i kampen, som vi tar med i den videre utviklinga både av Lundby og andre dommere som dømmer i Tippeligaen.

Hvor mye spiller det inn at det kan være kamper hvor det er spesielt viktig for lagene å vinne?

– Vi setter ikke opp en uerfaren dommer til høyrisikooppgjør som Vålerenga–Lillestrøm eller Rosenborg–Molde.

– Vi visste at dette var en viktig kamp for begge lag. Vi vurderte det slik at Martin Lundby var kapabel til å dømme den kampen, oppsummerer Pedersen.

 • Rent drikkevann i Telemark

  De aller fleste vannverk i Mattilsynets region øst har trygt drikkevann. Det viser resultatene fra Mattilsynets tilsyn. Resultatene fra tilsynet viser at de fleste vannverkene har gode rutiner for kontroll med egne drikkevannsbasseng.

 • Sannsynligvis Serie B for Zekhnini

  Rafik Zekhnini sliter tungt i Fiorentina. – Det er 90 prosent sikkert at han havner i Serie B etter jul, sier Fiorentina-ekspert Brandi de Leonardis. Telemarkingen har så godt som ikke vært å se i laget etter et innhopp i seriestarten, skriver NTB.

  Rafik Zekhnini
  Foto: Paul White / AP
 • Rykker ut til husbrann

  Skien og Porsgrunn brannvesen har rykket ut til melding om husbrann i Åslia på Åfoss i Skien.

 • Får 14 millioner

  Høgskolen i Sør-øst Norge får 14,1 millioner av Forskningsrådet til kapasitetsløft for økt kompetanse og utnyttelse av autonome systemer. 7 høgskoler og universiteter har fått til sammen 80 millioner kroner i denne siste runden med støtte.

  Høgskolen i Telemark
  Foto: Anne Lognvik / NRK