Hunden Biggie (1) rammet av dødelig virus

Det dødelige Parvoviruset er påvist i en hund som har vært lagt inn ved Skien Dyreklinikk. Veterinær Camilla Krogsrud advarer om at valper er spesielt utsatt, og oppfordrer alle til å vaksinere hundene sine.

Karina Jensen og hunden Biggie

SYK: Karina Jensens hund Biggie ble smittet av et farlig virus, som blant annet førte til blodig diaré.

Foto: Privat

Camilla Krogsrud

Daglig leder ved Skien Dyreklinikk, Camilla Krogsrud, oppfordrer alle hundeeiere til å vaksinere hundene sine mot Parvoviruset.

Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK

Hunden Biggie (1) bor på Gulset i Skien sammen med matmor Karina Jensen, og før helgen ble den akutt syk. Forrige fredag ble Biggie lagt inn på Skien Dyreklinikk med blodig diaré og dårlig allmenntilstand.

– Vi la den inn umiddelbart og ga den intensiv behandling og oppfølging. Hadde Biggie ikke kommet inn fredag, tror jeg ikke den hadde vært i live nå, sier daglig leder Camilla Krogsrud ved Skien Dyreklinikk.

Uten intensiv veterinærbehandling vil ikke hunden overleve.

Camilla Krogsrud

Hunden var fullvaksinert mot Parvoviruset, men ble allikevel syk. Den responderte imidlertid raskt på behandlingen og kunne reise hjem med matmor Karina allerede lørdag ettermiddag.

– Han var i kjempeform lørdag, og med støttebehandling kom han seg raskt, forteller Krogsrud, som legger til at viruset ikke er farlig for mennesker.

Smittet gjennom avføring

Veterinæren tror Biggie ble smittet av viruset gjennom avføring fra en katt som var smittet.

– Det var utbrudd av kattepest i Skien i fjor, og det har ikke vært rapportert om akutt syke hunder i området her, forteller hun.

Det er allikevel andre gangen i år en hund får påvist Parvoviruset. I starten av februar skrev avisa IElverum at en hund i Elverum var smittet.

– Det som er skummelt er at viruset kan overleve i flere måneder i avføringen, forteller Krogsrud.

Oppfordrer til vaksinering

Viruset kan være dødelig for hunder som ikke er vaksinert, og symptomene er blodig diaré, slapphet og feber. Og særlig valper er utsatt, skal vi tro veterinæren.

– Uten intensiv veterinærbehandling vil de ikke overleve, understreker Krogsrud.

Hun oppfordrer derfor alle hundeeiere til å vaksinere hundene sine mot viruset.

– Vi hadde et møte med en legemiddelprodusent i forrige uke, og han kunne informere om at rundt 40 prosent av hunder i Norge ikke er vaksinert, og det synes jeg er et veldig høyt tall, sier Krogsrud til NRK.