Hopp til innhold

Forsker: – De døde flyndrene er et lite mysterium

Ingen vet hva som har tatt livet av mange flyndrer på Jomfruland de siste dagene.

Fotografen fører kamera fra en død flyndre til en annen.

Selv den ferskeste flyndra blir ikke tatt av fuglene. Det er ikke noen synlige skader på fisken. Den ut som den kommer rett fra fiskedisken.

Gunnar Aaboe har gått turer på stranda på Jomfruland den siste uka. På stranda sør for Tårnbrygga har han funnet flere flyndrer som har blitt skylt på land.

Gunnar Aabøe

– Jeg har vært på Jomfruland siden begynnelsen av 50-tallet. Har aldri sett noe liknende før, forteller Gunnar Aabøe.

Foto: Per Morten Aabøe

– Jeg har ikke sett sånt før. Det ligger flere stykker langs stranda der. Noen er helt ferske, andre ser ut som de har ligget der lenge og er delvis dekket av tang.

Han kjenner ikke til om det kan være sykdom eller en annen årsak.

Gunnar Aabøe delte video og bilder på Facebook. Der fikk han raskt svar fra flere som hadde oppdaget døde fisk på Jomfruland. Noen hadde sett flyndre som var skylt i land på Øytangen, rundt 3 kilometer lenger sør på øya som ligger i Kragerø-skjærgården.

Mysterium

Lars-Johan Naustvoll ved Havforskningsinstituttet i Arendal er svært interessert i hva som kan ha skjedd med flyndrene. Han kan ikke si hva som har tatt livet av dem, men han har noen teorier om hva som kan ha skjedd.

Lars-Johan Naustvoll

Forsker Lars-Johan Naustvoll vil gjerne undersøke de døde flyndrene.

Foto: Havforskningsinstituttet

– Det er nesten et lite mysterium. Basert på bildene er det vanskelig å si nøyaktig hva som kan være dødsårsaken. Vi vet at fisker kan dø i naturen når spesielle situasjoner inntreffer.

Forskeren peker på at dramatiske endringer i vannkvaliteten kan føre til fiskedød. Han utelukker heller ikke at alger kan påvirke fisken.

– Det finnes en rekke alger som faktisk tar livet av fisk. Skagerak var berørt av en slik algeoppblomstring i slutten av april. Det kan være en mulig dødsårsak.

Naustvoll utelukker heller ikke at noen har kastet fisken fordi den er liten.

– De har bare rett og slett sluppet den over ripa. Men det er ikke noen synlig merker etter garn. Det er nesten som et lite mysterium, sier Lars-Johan Naustvoll igjen.

Død flyndre

Flyndrene er av en ganske hardfør flyndreart som heter skrubbe. Den lever på sand og mudderbunn. Og det er det mye av ved Jomfruland.

Foto: Gunnar Aabøe

Ikke spist opp

Gunnar Aabøe har også observert noe han mener er underlig. Fuglene spiser nemlig ikke opp de døde fiskene. Forskeren synes også dette er rart.

– Måkene er kjent for å ta det meste.

Lars-Johan Naustvoll håper han kan få tak i en flyndre og undersøke den nærmere. De som finner flyndrene kan gjerne legge dem i en plastpose og fryse dem ned. Da får han muligheten til å analysere fisken. Inntil det skjer, er denne historien fortsatt et mysterium.