NRK Meny
Normal

Måtte dobbeltsjekke bestillinga fra Disney

Filmen Frost baner vei for norske varer «over there».

Glade gründerar Mona Mandal, Trond Hansen, Bjørg Lia Roligheten håpar å leve av å lage boksar

Mona Mandal, Trond Hansen og Bjørg Lia fikk hjelp av Innovasjon Norge og Vekst i Grenland. Det var flere som tente på ideen med smykkeskrin i porselen.

Foto: Anne Lognvik / NRK

– Det var en lykkedag for oss, slår Trond Hansen i Telerosa fast. Det var dagen han og kollegaene åpnet e-posten fra Disney. En anelse skeptiske sendte de en e-post tilbake for å dobbeltsjekke, men det skulle vise seg at det ikke var noen grunn til å tvile på bestillinga.

Disney World i Florida har falt for «rosemalte» porselensgjenstander fra den lille bedriften Telerosa i Porsgrunn. Smykkeskrinet er etterspurt hos norske gullsmeder og i husflidutsalg, men den nye kontrakten med det amerikanske konsernet er nesten mer enn de kunne drømme om.

– Vi sendte vareprøver til USA to ganger før avtalen var i boks, forteller Trond Hansen til NRK. Så langt er det for tidlig å si hvor mye penger det kan renne inn i kassa til den nystarta bedriften.

Eget design

Interessen for norske tradisjoner har alltid vært til stede i deler av USA. Det er ikke tvil om at Disney-filmen Frost har gjort sitt til at et større publikum har fått øynene opp for bunader og andre norske og nordiske tradisjoner. Animasjonsfilmen kom i 2013, og nå er Frost 2 (Frozen 2) under produksjon.

De tre tidligere kollegaene ved Porsgrund Porselænsfabrikk starta bedriften da mesteparten av produksjonen ved PP ble lagt ned. Porselenet i deres egne produkter kommer fra Tyskland, men designet er deres eget.

I første omgang skal smykkeskrin, telysholdere og krus fra Telerosa inn i butikken på Epcot-senteret i Disney World.

– Når Disney tror på dette, tror vi på det også, sier Hansen.

Det var avisa Varden som først omtalte saken.

BUNADSSØLVBOKS I plast og porselen

Ideen kom da Mona Mandal ble lei av å ha bunadsølvet i plastposer.

 • Her kan du se Østafjells 20.55:

  Østafjells 20:55
 • Lekeringing svekket beredskapen

  Tre barn i 10-årsalderen lekeringte i kveld så mange ganger etter ambulanse, at operatørene ble forstyrret og beredskapen ble svekket. Politiet har nå snakket med barna og deres foreldre, og ringingen har stoppet. Ifølge politiet er dette et tilbakevendende problem, og politiet minner foreldre om at også mobiler uten simkort kan ringe til nødetatene.

 • Her kan du se Østafjells 18.50:

  Østafjells 18:50
 • Kollisjon mellom buss og personbil

  En person er kjørt til legevakta for sjekk, etter en trafikkulykke mellom buss og personbil i Skjelsvik-krysset i Porsgrunn i ettermiddag. Politiet mistenker at føreren av personbilen ikke har overholdt vikeplikten i forhold til bussen.