Måtte dobbeltsjekke bestillinga fra Disney

Filmen Frost baner vei for norske varer «over there».

Glade gründerar Mona Mandal, Trond Hansen, Bjørg Lia Roligheten håpar å leve av å lage boksar

Mona Mandal, Trond Hansen og Bjørg Lia fikk hjelp av Innovasjon Norge og Vekst i Grenland. Det var flere som tente på ideen med smykkeskrin i porselen.

Foto: Anne Lognvik / NRK

– Det var en lykkedag for oss, slår Trond Hansen i Telerosa fast. Det var dagen han og kollegaene åpnet e-posten fra Disney. En anelse skeptiske sendte de en e-post tilbake for å dobbeltsjekke, men det skulle vise seg at det ikke var noen grunn til å tvile på bestillinga.

Disney World i Florida har falt for «rosemalte» porselensgjenstander fra den lille bedriften Telerosa i Porsgrunn. Smykkeskrinet er etterspurt hos norske gullsmeder og i husflidutsalg, men den nye kontrakten med det amerikanske konsernet er nesten mer enn de kunne drømme om.

– Vi sendte vareprøver til USA to ganger før avtalen var i boks, forteller Trond Hansen til NRK. Så langt er det for tidlig å si hvor mye penger det kan renne inn i kassa til den nystarta bedriften.

Eget design

Interessen for norske tradisjoner har alltid vært til stede i deler av USA. Det er ikke tvil om at Disney-filmen Frost har gjort sitt til at et større publikum har fått øynene opp for bunader og andre norske og nordiske tradisjoner. Animasjonsfilmen kom i 2013, og nå er Frost 2 (Frozen 2) under produksjon.

De tre tidligere kollegaene ved Porsgrund Porselænsfabrikk starta bedriften da mesteparten av produksjonen ved PP ble lagt ned. Porselenet i deres egne produkter kommer fra Tyskland, men designet er deres eget.

I første omgang skal smykkeskrin, telysholdere og krus fra Telerosa inn i butikken på Epcot-senteret i Disney World.

– Når Disney tror på dette, tror vi på det også, sier Hansen.

Det var avisa Varden som først omtalte saken.

BUNADSSØLVBOKS I plast og porselen

Ideen kom da Mona Mandal ble lei av å ha bunadsølvet i plastposer.