Hopp til innhold

Dette må du vite når du skal ut på tur

Tenker du å ta med deg teltet eller hengekøya ut i skog og mark i sommer? Enkelte regler er viktigere å huske på enn andre.

Hengekøye

TROSSER FORBUDET: Trass i at det er forbud mot å sette opp telt på Jomfruland i Kragerø, tar folk med seg hengekøyer som ifølge friluftsloven har samme regler som telt.

Illustrasjon: Tursøstrene

– Uansett hvor du overnatter i naturen, i telt, under åpen himmel eller i hengekøye, så gjelder de samme reglene, sier kommunikasjonsrådgiver i Den Norske Turistforeningen (DNT), Mari Stephansen.

På Jomfruland i Kragerø ser man en økning av folk som tar med seg hengekøye istedenfor telt. Dette til tross at det ble satt et lokalt teltforbud på øya i 1988.

Stephansen viser til at det, ifølge friluftsloven §9, også betyr forbud mot hengekøye.

Leder for Jomfruland velforening, Ruth Ellegård sier at det kan virke som om folk ikke har fått med seg forbudet.

Ruth Ellegård på Jomfruland

Leder for Jomfruland velforening, Ruth Ellegård, synes telt- og hengekøyeturer er gode aktiviteter, men på øya er det egne regler for dette.

Foto: Lorentz Berg / NRK

– Vi må nok merke det bedre.

1. Uteovernatting

– Alle har lov til å telte i utmark så lenge det er 150 meter fra nærmeste hus eller hytte, og så lenge det ikke forstyrrer andre, sier «Tursøstrene» Stine og Hege Schultz Heireng. De er svært aktive turentusiaster og forfattere.

Ifølge friluftsloven §9 kan teltet stå i to døgn før man må flytte det.

– Men på høyfjellet eller langt fra bebyggelse kan du overnatte lenger, sier søstrene.

Det kan være egne regler for ferdsel og overnatting i vernet natur, ved drikkevann og i områder med spesielt mye ferdsel, som for eksempel på Jomfruland.

– Da er det gjerne satt opp informasjonsskilt lokalt.

2. Bålbrenning

Mellom 15. april og 15. september er det forbudt å brenne bål grunnet skogbrannfare. Dette gjelder bål, grill og engangsgrill i eller i nærheten av skog og all annen utmark i Norge.

Mari Stephansen kommunikasjonsrådgiver i DNT

Mari Stephansen i DNT sier at uansett hvordan man overnatter i naturen, gjelder samme regler.

Foto: Marius Dalseg Saetre

– Det er likevel lov til å fyre opp bål der det åpenbart ikke kan føre til brann, for eksempel i vått vær eller i fjæresteinene langs kysten, sier Stephansen i DNT.

3. Sporløs ferdsel

Alle har rett til å ferdes til fots hele året i utmark, både på merkede og umerkede stier i norsk natur, så lenge det ikke medfører ulemper for folk, dyr eller miljøet, forteller Tursøstrene.

– Derfor må alle huske på å plukke med seg alt søppelet som lages på tur, og forlate plassen like fin eller finere enn da man kom.

4. Informasjon

Forholdene endrer seg fort i fjellet, og Stephansen anbefaler å sette seg godt inn i fjellvettreglene.

Tursøstrene anbefaler å finne ut mer om området man skal ferdes i. Da kan man kontakte den lokale turistforeningen, finne bøker på biblioteket eller bruke forskjellige

Tursøstrene

Tursøstrene Hege og Stine Schultz Heireng anbefaler å skaffe seg informasjon om området man skal ferdes i.

Foto: Tursøstrene

turapplikasjoner og nettsider.

– Men husk at enkelte turer går i områder uten dekning, så husk kart og kompass, og betal gjerne for å kunne laste ned kart til bruk offline.

Til slutt anbefaler de å pakke utstyr og skift slik at man holder seg tørr, varm og mett på tur.

– Ikke pakk mer enn nødvendig! En jakke og bukse som tåler vind og vann, ulltøy, gode sko, sitteunderlag, vannflaske og en matpakke holder for korte dagsturer.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark