Hopp til innhold

Dette geværet tok livet av Leif Tronstad

Like før krigens slutt ble motstandsmannen, og en av hjernene bak tungtvannsaksjonen, Leif Tronstad drept av norske nazister. Våpenet som tok livet av ham har hengt på gutterommet til advokat Johan Henrik Frøstrup i en årrekke.

Geværet som drepte Leif Tronstad

Historien om våpenet ble kjent i NRK Kveldsnytt søndag.

Foto: Privat

– Jeg hadde egentlig ikke tenkt at dette skulle frem i lyset, men jeg ble litt trigget av tv-serien og tenkte at våpenet hører hjemme på museum. Det er et krigsklenodium, og vil bli en naturlig del av Hjemmefrontmuseet, sier Frøstrup.

Faren fikk geværet

Frøstrup så nå en gylden anledning til å levere inn geværet og fortelle historien.

Johan Henrik Frøstrup

Johan Henrik Frøstrup hadde geværet på veggen på gutterommet fra han var 15 år. – Det var spennende at det hang en US-karabin med en slik historie på veggen min, sier han.

Foto: Hilde Martine Lindgren / NRK

– Jeg vet en god del om historien. Far var konstituert statsadvokat under rettsoppgjøret etter krigen, og han aktorerte saken mot nazistene som drepte Tronstad i Rauland, forteller Frøstrup.

– Jeg kjenner historien ved at jeg hørte om den hjemme da jeg vokste opp, og i tillegg har jeg av egen interesse vært i riksarkivet og lest saksdokumentene, legger han til.

– Men hvordan havnet våpenet i dine hender?

– Da hovedforhandlingen i lagmannsretten i Rauland var ferdig, fikk min far våpenet av riksadvokaten. De var gode venner, og far fikk våpenet som et minne om saken. Magasinet manglet, men han fikk våpenet, samt noen originalskudd fra USA som var droppet på vidda, forteller Frøstrup.

– Er det normalt at beslag fra saker havner i privat eie på den måten?

– Det er neppe noe som ville skjedd i dag, smiler advokaten.

Ammunisjonspakke

Ammunisjonspakken er merket «AMMUNITION LOT 12638» «LAKE CITY ORDONANCE PLANT». Denne ble droppet på vidda under krigen.

Foto: Privat

Hang på gutterommet

Han understreker at faren hans hadde våpentillatelse, og at han selv fikk tillatelse til å eie våpenet etter at faren døde.

Han forteller om en uhygge rundt geværet da det hang i huset han vokste opp i.

– Vi visste at det hadde drept en mann. Våpenet hang først i en kjellergang. Søsteren min mente det var skummelt å gå forbi, og etter hvert havnet geværet på gutterommet mitt, forklarer han.

Frøstrup sier det er en lettelse at våpenet er levert inn, og har kommet dit det burde være.

Det er også Arnfinn Moland, som er direktør ved Hjemmefrontmuseet, glad for.

– Det er viktig å ta vare på dette våpenet. Det er et minne fra en av de største tragediene i denne saken, nemlig at Tronstad ble drept helt på slutten av krigen, sier han.