Fiskernes flaueste øyeblikk

KRAGERØ (NRK): Krokene er bevis på fiskehistoriene fiskerne helst vil glemme. Veggen får stadig nye fiskekroker, og sommeren er bomkastenes høytid.

Fiskekroker

Hundrevis av kroker. Alle er plukket ut av menneskekropper på sykehuset i Kragerø.

Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK

– Jeg prøvde meg på fluefiske med sluk. Plutselig satt kroken i låret, forteller Sindre Stenger Vala.

Fiskekroken hans henger på veggen på Sykehuset i Kragerø. Det har den gjort en stund. Faktisk siden 24. juni 2002. Sindre var bare ni år da uhellet inntraff.

Sindre Stenger Vala

Sindre Stenger Vala satt en fiskekrok fast i låret da han var ni år gammel. Kroken henger fortsatt på en tavle på sykehuset i Kragerø.

Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK

– Jeg husker jeg ble kjørt i båt til sykehuset. Vi var på Portør, og jeg ble litt utålmodig mens jeg sto og fisket. Det var jo ingen god ide å fiske på den måten med en sluk, smiler Vala.

Les også:

Mange nekter å gi fra seg kroken

I snart 40 år er det samlet fiskekroker på sykehuset i Kragerø Og det kommer stadig nye opp på tavla. Sommeren er høytid for disse uhellene.

Hans Lindrum

Anestesisykepleier Hans Lindrum sier mange ikke vil gi fra seg kroken. - Jeg skjønner jo at de gjerne vil fortsette å bruke favorittkroken, sier Lindrum.

Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK

– Det kommer inn ganske mange nye hver sommer. Jeg tror det er et vanligere fenomen her i Kragerø enn mange andre steder. Her er det mye sjø- og badeliv, sier Hans Lindrum, anestesisykepleier på Kragerø sykehus.

Lindrum sier mange kommer inn med smerter, men at det gir seg med bedøvelse. Det varierer hvor lang tid det tar å få ut en krok, avhengig av hvor den er på kroppen.

Normal prosedyre er at pasientene får lokalbedøvelse for å få presset kroken ut igjen, og som regel er det ikke nødvendig å sy.

– Det går stort sett veldig greit å fjerne en krok. Vi har god trening. Alle får tilbud om å henge igjen kroken på tavla vår, men det er ikke alle som vil det. Kanskje er det favorittsluken, og da nekter de å gi den fra seg. Det er selvsagt helt greit, sier Lindrum.

Det henger flere hundre fiskekroker på en tavle på sykehuset i Kragerø. Alle er plukket ut av menneskekropper.

Fisker fortsatt

Vala har ikke latt den uheldige episoden fra barneårene ødelegge fiskekarrieren.

Såret i låret har for lengst grodd, og kastet som endte på feil sted er nesten glemt.

– Ja, det hadde jeg nesten glemt. Men jeg husker det jo selvsagt når du nevner det. Der og da var det jo litt dramatisk. Jeg fisker fortsatt, og trives veldig godt med det. Heldigvis har det blitt få slike bomkast, sier 23-åringen.

Sindre fisker fortsatt

Sindre fisker fortsatt. Dette bilde er tatt tidligere i år.

Foto: privat