Dette er Telemarks OL-utfordrere

Den internasjonale olympiske komité (IOC) ønsker at vinter-OL skal havne i et tradisjonelt vintersport-land. Telemark er absolutt i kjerneområdet, men konkurransen er hard om det skulle komme så langt.

Nordmenn på tribunen på Lillehammer i 1994

Folkefest på Lillehammer under vinter-OL i 1994. Nå drømmer man om et nytt OL i Norge, denne gang i Telemark.

Foto: Luca Bruno / Ap

NRK kunne i går fortelle at Telemark ønsker å arrangere vinter-OL i 2026 .

Men flere land er med i kampen om å være arrangør i 2026. Med Innsbruck som siste mulige arrangør til å legge planene på is , gjenstår Sion i Sveits, Calgary i Canada, Almaty i Kasakhstan, Sapporo i Japan, Erzurum i Tyrkia og muligens Salt Lake City i USA.

20 år siden europeisk vinter-OL

I 2026 vil det være 20 år siden siste vinter-OL i Europa, den gang i Torino. Siden har vinter-OL vært arrangert i Vancouver, Canada (2010) og Sotsji, Russland (2014) og vil bli arrangert i Pyeongchang, Sør-Korea (2018) og Beijing, Kina (2022).

Thomas Bach

IOC-president Thomas Bach viser frem hvem som fikk vinter-OL i 2022.

Foto: Joshua Paul / Ap

IOC-president Thomas Bach er sitert på at han ønsker at vinterlekene nå skal komme tilbake til et mer tradisjonelt vintersport-land, og dette tolkes som at han ønsker at vinter-OL skal arrangeres i Europa eller Nord-Amerika.

Europa:

Som i østerrikske Innsbruck har også Sion i Sveits hatt problemer med en eventuell OL-søknad, selv om de var første by som offisielt annonserte at de ønsket å arrangere lekene. Regjeringen utsatte nemlig en stund beslutningen om de ville støtte en slik søknad. Men tidligere denne måneden valgte regjeringen å samle seg bak søknaden, med blant annet med lovnader om penger til et OL. Sion tapte kampen mot Torino om å arrangere vinter-OL i 2006, men kan denne gangen få sin revansje.

I Tyrkia sa president Recep Tayyip Erdogan i mars at landet ønsket å arrangere vinter-OL i 2026 i den østlige delen av landet, i området rundt Erzurum. Istanbul har fem ganger tidligere søkt om å få arrangere sommer-OL, og skulle en endelig søknad komme fra Erzurum, vil det være Tyrkias første om å få arrangere vinter-OL.

Nord-Amerika:

I USA ønsker sterke krefter at landet skal arrangere et vinter-OL igjen, men siden LA er tildelt sommer-OL i 2028 er man bekymret for at et eventuelt amerikansk vinter-OL i 2026 kan bety både logistiske problemer og at sponsormarkedet vil reagere negativt. Men skulle alle europeiske muligheter falle bort, kan vinterlekene havne i USA – om ikke i 2026, så i 2030. Sannsynlig arrangørsted er Salt Lake City, som også arrangerte vinter-OL i 2002.

1972 Winter Olympics

Pål Tyldum mottar gull etter femmila i vinter-OL i Sapporo i Japan i 1972.

Foto: Bob Scott / Ap

I Calgary i Canada, som også arrangerte OL i 1988, bestemte bystyret i sommer at de vil gå videre med undersøkelser om de skal søke om å arrangere OL i 2026. Men en eventuell søknad avhenger av at flere forhold blir møtt, blant annet at inntektene i større grad tar igjen utgiftene.

Asia:

Almaty i Kasakhstan var med til siste runde da Beijing ble tildelt vinter-OL i 2022, og det er ventet at det jobbes med en ny søknad for vinter-OL 2026.

Selv om IOC-presidenten blir tolket som at han ønsker vinter-OL til Europa eller Nord-Amerika, sier IOC-direktør Christophe Dubi at han ikke er bekymret for muligheten for tre strake vinter-OL i Asia–Pyeongchang i 2018 og Beijing i 2022. At Tokyo i tillegg skal arrangere sommer-OL i 2020 har gjort at mange mener det er usannsynlig med enda et asiatisk OL i 2026. Men Sapporo i Japan, som arrangerte vinter-OL i 1972, er en sannsynlig søker også for 2026-OL.

Den offisielle søknadsprosess for hvem som skal arrangere OL i 2026 begynner neste år, og arrangementsby blir endelig bestemt av IOC i oktober 2019.