NRK Meny
Normal

Dette er Telemarks OL-utfordrere

Den internasjonale olympiske komité (IOC) ønsker at vinter-OL skal havne i et tradisjonelt vintersport-land. Telemark er absolutt i kjerneområdet, men konkurransen er hard om det skulle komme så langt.

Nordmenn på tribunen på Lillehammer i 1994

Folkefest på Lillehammer under vinter-OL i 1994. Nå drømmer man om et nytt OL i Norge, denne gang i Telemark.

Foto: Luca Bruno / Ap

NRK kunne i går fortelle at Telemark ønsker å arrangere vinter-OL i 2026 .

Men flere land er med i kampen om å være arrangør i 2026. Med Innsbruck som siste mulige arrangør til å legge planene på is , gjenstår Sion i Sveits, Calgary i Canada, Almaty i Kasakhstan, Sapporo i Japan, Erzurum i Tyrkia og muligens Salt Lake City i USA.

20 år siden europeisk vinter-OL

I 2026 vil det være 20 år siden siste vinter-OL i Europa, den gang i Torino. Siden har vinter-OL vært arrangert i Vancouver, Canada (2010) og Sotsji, Russland (2014) og vil bli arrangert i Pyeongchang, Sør-Korea (2018) og Beijing, Kina (2022).

Thomas Bach

IOC-president Thomas Bach viser frem hvem som fikk vinter-OL i 2022.

Foto: Joshua Paul / Ap

IOC-president Thomas Bach er sitert på at han ønsker at vinterlekene nå skal komme tilbake til et mer tradisjonelt vintersport-land, og dette tolkes som at han ønsker at vinter-OL skal arrangeres i Europa eller Nord-Amerika.

Europa:

Som i østerrikske Innsbruck har også Sion i Sveits hatt problemer med en eventuell OL-søknad, selv om de var første by som offisielt annonserte at de ønsket å arrangere lekene. Regjeringen utsatte nemlig en stund beslutningen om de ville støtte en slik søknad. Men tidligere denne måneden valgte regjeringen å samle seg bak søknaden, med blant annet med lovnader om penger til et OL. Sion tapte kampen mot Torino om å arrangere vinter-OL i 2006, men kan denne gangen få sin revansje.

I Tyrkia sa president Recep Tayyip Erdogan i mars at landet ønsket å arrangere vinter-OL i 2026 i den østlige delen av landet, i området rundt Erzurum. Istanbul har fem ganger tidligere søkt om å få arrangere sommer-OL, og skulle en endelig søknad komme fra Erzurum, vil det være Tyrkias første om å få arrangere vinter-OL.

Nord-Amerika:

I USA ønsker sterke krefter at landet skal arrangere et vinter-OL igjen, men siden LA er tildelt sommer-OL i 2028 er man bekymret for at et eventuelt amerikansk vinter-OL i 2026 kan bety både logistiske problemer og at sponsormarkedet vil reagere negativt. Men skulle alle europeiske muligheter falle bort, kan vinterlekene havne i USA – om ikke i 2026, så i 2030. Sannsynlig arrangørsted er Salt Lake City, som også arrangerte vinter-OL i 2002.

1972 Winter Olympics

Pål Tyldum mottar gull etter femmila i vinter-OL i Sapporo i Japan i 1972.

Foto: Bob Scott / Ap

I Calgary i Canada, som også arrangerte OL i 1988, bestemte bystyret i sommer at de vil gå videre med undersøkelser om de skal søke om å arrangere OL i 2026. Men en eventuell søknad avhenger av at flere forhold blir møtt, blant annet at inntektene i større grad tar igjen utgiftene.

Asia:

Almaty i Kasakhstan var med til siste runde da Beijing ble tildelt vinter-OL i 2022, og det er ventet at det jobbes med en ny søknad for vinter-OL 2026.

Selv om IOC-presidenten blir tolket som at han ønsker vinter-OL til Europa eller Nord-Amerika, sier IOC-direktør Christophe Dubi at han ikke er bekymret for muligheten for tre strake vinter-OL i Asia–Pyeongchang i 2018 og Beijing i 2022. At Tokyo i tillegg skal arrangere sommer-OL i 2020 har gjort at mange mener det er usannsynlig med enda et asiatisk OL i 2026. Men Sapporo i Japan, som arrangerte vinter-OL i 1972, er en sannsynlig søker også for 2026-OL.

Den offisielle søknadsprosess for hvem som skal arrangere OL i 2026 begynner neste år, og arrangementsby blir endelig bestemt av IOC i oktober 2019.

 • Kaldt i Sør-Norge i natt

  Laster Twitter-innhold
 • Problemer med vannet på Klyve

  Det er problemer med vannet på Klyve i Skien. Skien kommune jobber med saken.

 • Vurderer anmeldelse mot Pedersen

  Ruth Marie Gjevre Vaagø fra Valdres vurderer å anmelde Eskil Pedersen fra Porsgrunn og Inga Marte Thorkildsen. Årsaken er at hun mener seg stemplet som rasist av politikerne etter uttalelser om blomstene som ble sendt til justisminister Sylvi Listhaug før helga.

  Eskil Pedersen med farger i bakgrunnen
  Foto: Siv Sandvik / NRK
 • Ungdomsfest ute av kontroll

  Politiet rykket ut til en ungdomsfest utenfor Skien natt til søndag. Da politiet kom frem var det gjort store skader på huset. Flere vinduer og dører var ødelagt. Det var også tømt et brannslukningsapparat i kjelleren. Ingen personer ble skadd.