Hopp til innhold

Dette er et fengsel

Kleivgrend fengsel i Fyresdal er Norges mest åpne fengsel, men står i fare for å bli nedlagt hvis Kriminalomsorgen får det som de vil. – Dette fengselet er helt unikt, og verken innsatte eller ansatte ønsker at avdelingen skal legges ned, sier seksjonsleder Hans Petter Jakobsen.

Kleivgrend fengsel

Kleivgrend fengsel i Fyresdal ligger i idylliske omgivelser, vest for Hegglandsgrend i Fyresdal i Telemark.

Foto: Grete Ingebjørg Berge / NRK

I august skrev Aftenposten at Kriminalomsorgen foreslår å legge ned 27 av de 60 fengslene som finnes i Norge, deriblant lille Kleivgrend i Fyresdal, en avdeling tilhørende Arendal fengsel.

– De innsatte har ikke følelsen av å sitte i et fengsel her. Vi har ingen gjerder, noe som gjør at de som soner får en slags indre frihet, og blir roligere. Det er det unike ved åpen soning, sier seksjonsleder Hans Petter Jakobsen.

Lyden av elva som renner i strie strømmer, vedhogst og fuglekvitter er det som møter oss langt inne i Fyresdalskogene. Det er vanskelig å forstå at dette er et fengsel.

Les også:

Som å være i militæret

Det er 28 plasser i Kleivgrend. I leiren møter vi Eirik fra Kristiansand og Ilhan fra Stavanger, som soner hver sin voldsdom.

I likhet med flere andre innsatte vi snakker med, trives de godt.

– Det er nesten som å være i militæret, og det er mange hyggelige folk her. Selv jobber vi i skogen med tømmer, sier de to.

Eirik og Ilhan i Kleivgrend fengsel

De to innsatte Eirik og Ilhan trives godt i Kleivgrend fengsel.

Foto: Grete Ingebjørg Berge / NRK

Bader og fisker

Dagene i Kleivgrend fengsel går med til fysisk hardt arbeid. Enten i skogen, med ved og tømmer, eller innetjeneste.

– De innsatte har også muligheten til å bade og fiske på sommerhalvåret, noe som er veldig populært. Vi går også lange turer i fjellet, sier Hans Petter Jakobsen.

Det er 14 brakker i fengselet, samt fellesområder. De som sitter her, soner hovedsaklig vold- og narkotikadommer.

– Det er som en liten koselig landsby, og ikke mye som ligner på et fengsel. Det er fantastiske omgivelser, fortsetter han.

– Hvilke utfordringer har dere?

– Vi snakker om innsatte med alvorlige dommer, og med ulik bakgrunn. Det er for eksempel lett å smugle inn narkotika her, men heldigvis skjer det ikke ofte.

Les også:

Hans Petter Jakobsen

Seksjonsleder Hans Petter Jakobsen med en av de innsatte i bakgrunnen.

Foto: Grete Ingebjørg Berge / NRK

Langt frem i tid

Seksjonslederen mener de leverer et godt produkt til Kriminalomsorgen.

– Mange kommer innom kontoret mitt etter endt soning med roser i kinnene. De takker for oppholdet, og det sier meg noe om hvor unikt dette tilbudet er.

Erik Skjervagen (Ap)

Fyresdal-ordfører Erik Skjervagen er imot nedleggelse.

Foto: Grete Ingebjørg Berge / NRK

– Vi får til mye med de få ressursene vi har. Samarbeidet med Fyresdal kommune er helt spesielt, og det er med god energi vi jobber hver eneste dag. Vi håper virkelig at avdelingen består i mange år fremover, sier seksjonslederen.

Akkurat det er usikkert. I høst er det ventet at regjeringen skal behandle forslaget om å legge ned nesten halvparten av fengslene i landet. De mener det da vil bli lettere å gi de innsatte det helse og rehabiliteringsiltbudet de har krav på. Fengselsleder i Arendal fengsel Thor Brekke, er positiv til forslaget

– Ja, men jeg tror fortsatt det er langt frem i tid.

– Fengselet er bra for bygda

Forslaget til omstrukturering er basert på størrelse, beliggenhet og vedlikeholdsbehov. Åpne anstalter i små kommuner og fengsler med færre enn 30 plasser skal som hovedregel stenges, kommer det frem av Kriminalomsorgens rapport.

Ordfører i Fyresdal Erik Skjervagen (Ap, forteller at de helst vil beholde fengselet i bygda.

– Først og fremst er jeg imot nedleggelse når det kommer til det politiske ved det. Åpen soning er bra type soning, som gir høy tilbakeføring til samfunnet. Fengselet gir også økt handel og arbeidsplasser til bygda.

Eirik og Ilhan sitter begge i fengsel for første gang. Uten gjerder rundt fengselet og mindre vakthold, kan de reise derfra når som helst.

– Vi blir funnet uansett, så det er ikke et alternativ. Konsekvensene er stor hvis man prøver å rømme, sier Eirik.

Kleivgrend fengsel
Foto: Grete Ingebjørg Berge / NRK

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.