NRK Meny
Normal

Dette er industriarvens verdensarvsjef

Alexander Ytteborg har fått ansvaret for Telemarks verdensarv. Han lover folk som bor på Rjukan og i Notodden at de ikke skal føle at de bor i et museum.

Alexander Ytteborg + Hydroparken

Alexander Ytteborg gleder seg til å begynne som verdensarvsjef. Industriarven i Telemark består blant annet av Hydroparken på Notodden, som ble etablert i 1905.

Foto: Riksantikvaren/Privat/Telemark Fylkeskommune

Industriarven på Rjukan og Notodden kom på UNESCOs verdensarvliste i starten av juli, og ble med det Norges åttende verdensarvsted.

Alexander Ytteborg er ansatt som sjef for industriarven.

Han vil se på hva verdensarven kan by på av muligheter, blant annet når det gjelder arbeidsplasser, turisme og ikke minst hva dette vil bety for de lokale.

Ytteborg er opptatt av at Notodden og Rjukan-byene ikke skal bli et museum.

– Folk som bor der skal leve hånd i hånd med verdensarven, og de skal ikke føle at de bor i et museum. Vi må se på det som en del av et utviklingspotensial, sier han.

Ny arbeidshverdag

Verdensarvkoordinatoren skal ha rollen som kontaktpunkt for verdensarvområdet og sørge for et aktivt kontaktnettverk. Han vil ha et spesielt ansvar for å gjøre verdensarvverdiene kjent og at statusen blir brukt til det beste for hele Telemark. Det skriver Telemark fylkeskommune i en pressemelding.

Ytteborg kommer fra jobben som rådmann i Nore og Uvdal kommune. Tidligere har han blant annet jobbet med kulturminnevern som seksjonsleder hos Riksantikvaren.

Han var også leder for prosjektet «Verdensarv Rjukan-Notodden», og han jobbet med prosjektet fra 2007 til søknaden ble levert i 2014, skriver NTB.

Han forteller til NRK at det er ren lidenskap som trekker ham til jobben.

– Industriarven forteller om den industrielle revolusjonen, om produksjon av kunstgjødsel, og selve velferdsstaten, sier han.

– Jeg gleder meg voldsomt, sier Ytteborg.

– Dette blir som å komme hjem, og jeg gleder meg til å jobbe med gamle kolleger i Telemark. Det er et privilegium å få jobbe med noe man er lidenskapelig opptatt av. Dette er en veldig spennende jobb, sier verdensarvsjefen.

Ytteborg begynner i jobben som verdensarvsjef i februar.

 • To til sykehus med luftambulanse

  En person er fraktet med luftambulanse til Haukeland og en til sykehuset i Skien etter at en personbil og en lastebil kolliderte litt før 19.30 fredag kveld. Skadeomfanget er fortsatt ukjent. E 134 er åpen for trafikk.

 • En person fastklemt etter kollisjon

  En person sitter fastklemt etter at en personbil og en lastebil kolliderte på E134 ved Vinjesvingen fredag kveld. To luftambulanser er på stedet. Totalt personer er skadd etter ulykken. Skadeomfanget er foreløpig ukjent.

 • Kollisjon mellom bil og lastebil

  En lastebil og en personbil har kollidert på Vinjevegen i Vinje. Skadeomfanget er foreløbig ukjent. Nødetatene er på vei til stedet. Ifølge Vegvesenet er E134 stengt ved Vinjesvingen, mellom Haukeli og Seljord.

 • Flere innbrudd på Bratsberg

  Politiet har mottatt meldinger om flere innbrudd i hus på Bratsberg i ettermiddag. Det er blant annet stjålet gjenstander i sølv. Politiet etterlyser tips i saken.