Dette er blomstenes «luremus»

BAMBLE (NRK): Da flåtten forsvant fra Langøya i Bamble, dukket det noen helt spesielle og sjeldne blomster opp.

Langøya er nå ryddet for flott, og en sjelden blomst har fått plass.

EN SKIKKELIG LUREMUS: Flueblomsten ligner på et insekt, og narrer dermed hannvepsen til å parre seg med den.

– Her har vi`n vet du. Det er denne vi leter etter, og som du ser ligner den veldig på et lite insekt, sier Anette Skaugen Guldager, botaniker i Bamble kommune.

Flueblomsten er en middelhavsorkideè, og ligner på en hunnveps. Blomsten lokker hannvepsene til å parre seg, slik at blomstene blir bestøvet.

Langøya utenfor Langesund var tidligere en yndet badeplass og turmål, helt til flåtten overtok. Øya grodde igjen og nesten ingen gikk i land der. Da startet Bamble kommune og fylkesmannen et flåttprosjekt, med vellykket resultat.

– Nå står vi midt i terrenget til Flueblomsten, og for inntil et halvt år siden var det bare et stort kratt her. Det som er så spesielt med denne blomsten er jo at den har et samliv med en veps. Flueblomsten er helt avhengig av at vepsen kommer og parrer seg med blomsten, sier botaniker Trond Erik Silsand hos Fylkesmannen i Telemark.

Les også:

Dukker opp på våren samtidig

Både Flueblomsten og hannvepsen dukker opp på våren til samme tid. Det gjør samspillet dem imellom så spesielt.

– Blomsten ser rett og slett ut som en dameveps, lukter som en, men det som er lureriet er at de ekte damevepsene ikke har kommet frem på den tiden. Hannene som flyr desperat rundt finner blomsten, og parrer seg heller med den, ler Silsand.

Så denne blomsten er en real «luremus»?

– Skikkelig luremus, men dette er veldig bra for flueblomsten. Den bli bestøvet, og slik sprer den seg videre, og lager neste generasjon.