NRK Meny
Normal

Dette er blomstenes «luremus»

BAMBLE (NRK): Da flåtten forsvant fra Langøya i Bamble, dukket det noen helt spesielle og sjeldne blomster opp.

Langøya er nå ryddet for flott, og en sjelden blomst har fått plass.

EN SKIKKELIG LUREMUS: Flueblomsten ligner på et insekt, og narrer dermed hannvepsen til å parre seg med den.

– Her har vi`n vet du. Det er denne vi leter etter, og som du ser ligner den veldig på et lite insekt, sier Anette Skaugen Guldager, botaniker i Bamble kommune.

Flueblomsten er en middelhavsorkideè, og ligner på en hunnveps. Blomsten lokker hannvepsene til å parre seg, slik at blomstene blir bestøvet.

Langøya utenfor Langesund var tidligere en yndet badeplass og turmål, helt til flåtten overtok. Øya grodde igjen og nesten ingen gikk i land der. Da startet Bamble kommune og fylkesmannen et flåttprosjekt, med vellykket resultat.

– Nå står vi midt i terrenget til Flueblomsten, og for inntil et halvt år siden var det bare et stort kratt her. Det som er så spesielt med denne blomsten er jo at den har et samliv med en veps. Flueblomsten er helt avhengig av at vepsen kommer og parrer seg med blomsten, sier botaniker Trond Erik Silsand hos Fylkesmannen i Telemark.

Les også:

Dukker opp på våren samtidig

Både Flueblomsten og hannvepsen dukker opp på våren til samme tid. Det gjør samspillet dem imellom så spesielt.

– Blomsten ser rett og slett ut som en dameveps, lukter som en, men det som er lureriet er at de ekte damevepsene ikke har kommet frem på den tiden. Hannene som flyr desperat rundt finner blomsten, og parrer seg heller med den, ler Silsand.

Så denne blomsten er en real «luremus»?

– Skikkelig luremus, men dette er veldig bra for flueblomsten. Den bli bestøvet, og slik sprer den seg videre, og lager neste generasjon.

 • Tok avskil med Bjørg Vik

  Ei fullsett Vestsida kyrkje i Porsgrunn tok i dag avskil med forfattaren Bjørg Vik, som døydde sist sundag. Familie og vener heidra den særmerkte forfattaren, som utmerka seg ved å skrive om kvinners liv og kamp.

  Gravferd, begravelse Bjørg Vik
  Foto: Anne Lognvik / NRK
 • Sett fri etter å ha truga politiet

  Mannen som truga med å skyte mot politiet på Akkerhaugen i går er sett fri. Mannen er avhøyrt, og politiet trur ikkje det er fare for at mannen vil setje fram nye trugsmål, seier politiadvokat Ingebjørg Marie Landsverk.

 • Heile Grenland har fått straum

  Skagerak Energi har no retta så godt som alle feila på straumnettet i Grenland. Det står att to kundar i Valebø, men desse får straumen tilbake i løpet av dagen, seier kommunikasjonssjef Thor Bjørn Omnes.

 • Dømd for likskjending

  Den 33 år gamle dottera til avdøde Kari Grønnestad er dømd til fengsel i åtte månader for å ha skjenda liket til mor si. Ho har tidlegare sete varetektsfengsla i 172 dagar, og det tyder at straffa er ferdigsona, skriv TA. Kari Grønnestad blei meldt sakna i 2012, og tre år seinare blei ho funnen drepen, dumpa i eit hundebur ved Langbryggene i Skien.