NRK Meny
Normal

Dette bør alle nordmenn gjøre

PORSGRUNN (NRK): Nordmenn er i verdenstoppen når det kommer til ryggplager, men slik trenger det ikke å være.

Ryggøvelser kan gi deg bedre livskvalitet som gammel.

RYGGTRENING: Dette er øvelsene du bør gjøre ofte.

Folk i landet vårt er i verdenstoppen når det kommer til innrapporteringer av ryggplager. Man antar at 60–80 prosent vil være plaget av ryggsmerter i løpet av livet, ifølge Folkehelseinstituttet.

Men dette kan ofte fikses med god forebygging.

– Det er ikke mye som skal til, mener Amalie Elea Olin Lundstad som er personlig trener på Fresh.

Hun mener at hvis du bruker disse øvelsene regelmessig, har du en god mulighet til å leve livet som gammel, med en sterk og sprek rygg:

Nedtrekk

Ryggplager
Foto: Sondre Tallaksrud

Utførelse: Still inn ønsket vektbelastning, ta tak i stangen med et grep som er litt bredere enn en skulderbredde. Sett deg, og plasser lårputen på lårene.

Ta stangen ned til brystet mens du skyver kroppen litt bakover. Hold albuene så nær inntil kroppen som mulig.

Idet stangen når brystet, skal du slippe den rolig og kontrollert oppover igjen, til armene igjen er helt rette.

Sittende roing

Ryggplager
Foto: Sondre Tallaksrud

Utførelse: Velg ønsket vektbelastning, skyv fra med beina til armene er helt rettet ut og ryggen er i en nøytral stilling. Bøy knærne cirka 90 grader.

Trekk albuene bakover, pass på å holde overkroppen rett. Trekk stangen inntil kroppen på høyde med mellomgulvet.


Mageliggende armhev

Ryggplager
Foto: Sondre Tallaksrud

Utførelse: Ligg på magen med armene strukket opp over hodet. Ha en vekt i hånden, tommelen pekende oppover. Løft armen fri fra underlaget. Hold stillingen i et par sekunder og senk rolig ned.


Enarms-roing

Ryggplager
Foto: Sondre Tallaksrud

Utførelse: Stå med det ene kneet på en benk. Støtt deg på en arm, hold ryggen rak, grip manualen med den andre hånden. Løft manualen mot kroppen og la albuen peke oppover. Hev albuen så høyt du klarer før du vender tilbake til start.


Ryggstrekk

Ryggplager
Foto: Sondre Tallaksrud

Utførelse: Bøy hoftene og beveg overkroppen nedover mot gulvet. Stans bevegelsen når du kjenner at det tar i lårene. Vend tilbake til start. Ikke løft overkroppen lenger tilbake enn du startet.

Ved å regelmessig trene ryggen på denne måten kan du slippe å få "krokete" rygg som gammel, mener Amalie.

– Du vil få merkbart bedre holdning og definitivt bedre livskvalitet som gammel, så jeg anbefaler alle å sette av litt tid til det, sier hun.

 • Bilskiltet stjålet i Oslo i natt

  Bilskiltet på fluktbilen som ble brukt, etter at to menn forsøkte å slå inn døra med en øks hos Urmaker Saastad i Porsgrunn tidligere i dag, ble stjålet i Oslo i natt. Det melder Varden. Det er fortatt ingen som er siktet for forholdet.

 • Tyver knuste vindu og stjal sølvtøy

  Politiet melder om et innbrudd i Skien. Tyvene knuste et vindu og tok seg inn i boligen. Innbruddet skjedde i Gregorius Dagssons gate.

  Laster Twitter-innhold
 • Tre biler har kollidert i Vinje

  Åtte personer skal være involvert etter at tre biler kolliderte i Vinje sentrum. Ingen av personene involvert har fått alvorlige skader, melder politiet. Bilene har fått større materiell skade.

 • Mistenkt for kjøring i ruspåvirket

  Politiet stoppet en bil Langangen sentrum etter de hadde fått flere meldinger om at bilen kjørte vinglete på veien. Politihelikopteret observerte bilen ved Moheim i Porsgrunn. Patruljen tok igjen bilen på gamle E18 og stanset bilen i Langangen sentrum.