NRK Meny
Normal

Dette blir nye Østre Porsgrunn kirke

Tirsdag kveld ble det endelig bestemt hvordan nye Østre Porsgrunn kirke blir seende ut.

Espen Surnevik og Ådne Trodahl

Fredag vant arkitektene Espen Surnevik (t.v.) og Ådne Trodahl Plan- og designkonkurransen om nye Østre Porsgrunn Kirke med prosjektet «Reis Opp».

Foto: Marie Roksund / NRK

Østre Porsgrunn kirke i brann

Kirken brant ned natt til 11. april 2011.

Foto: Per Eirik Hekkelstrand / Scanpix

De har diskutert og kranglet. Diskutert enda litt mer, og fortsatt ikke blitt enige. Det er ingen overdrivelse å si at det har stormet rundt nye Østre Porsgrunn kirke, og hvordan kirken skal se ut.

Tirsdag kveld bestemte Porsgrunn kirkelige fellesråd å gå for prosjektet «Reis opp», som vant arkitektkonkurransen før helga.

– Jeg kan bekrefte at det ble enstemmig vedtatt, sier leder av fellesrådet Ole Johnny Dahle til NRK.

Følelsesladd møte

Ole Johnny Dale forteller at enkelte var preget under møtet.

– De fleste ser at det har vært et stort engasjement fra gjenoppreisingskomiteens side, og vi er glade for det engasjementet. Det har bidratt til at dette har vært en aktiv og levende debatt gjennom flere år. Likevel har vi nå kommet til en viktig milepæl, hvor vi har bestemt at det blir et moderne bygg.

Nye Østre Porsgrunn kirke

Slik foreslår arkitektene bak prosjektet «Reis opp» at nye Østre Porsgrunn kirke skal se ut innvendig.

Heftige debatter

Helt siden den hvite trekirken brant ned til grunnen natt til 11. april 2011, har det vært heftige debatter om hvorvidt det skal bygges en ny kirke, eller om man skal sette opp en kopi av den gamle.

Menighetsrådet, de kirkeansatte og byggekomiteen har kjempet for at det blir bygget en ny, moderne og mer praktisk kirke som passer til flere formål, og som fungerer i vår tid.

Mange i menigheten og ellers i Porsgrunn har hatt ønsker om å gjenoppføre den tømrede korskirken av den størrelsen og typen som stod i trehusmiljøet på kirkehaugen i Porsgrunn i over 250 år.

 • Kan ta tid

  Det kan ta tid å reparere synkehullet i Skien. Oppsynsmann Finn Bjørn Lunde i Skien sier det er brudd på en hovedvannledning. – Vi må finne lekkasjen før vi kan få tettet den. Hullet er to meter i diameter og en meter dypt.

  Synkehull i Skien
  Foto: Lorentz Berg / NRK
 • Synkehull

  Det er et stort hull i veibanen ved Blekebakkvegen i Skien. Politiet melder at kommunens ingeniørvakt er varslet om synkehullet. De har sendt en patrulje til stedet for å hindre at noen skader seg.

 • Imingfjell brøytes ikke

  Det blir ikke brøyting på Imingfjell i dag, melder Statens vegvesen. Reinflokken på 1000 dyr er fremdeles øst for fylkesveien. Rolf-Helge Grønås i Vegvesenet sier de følger bevegelsene til flokken. De vil begynne og brøyte så snart det er en endring.

 • Skal satse på jenter

  Telemark fotballkrets styrker fokuset på jentefotball og ansetter tidligere landslagsspiller Trine Rønning. Rønning skal utvikle jentefotballen i Telemark, og jobbe for å få opp rekrutteringen. – Dette blir spennende. Jeg gleder meg veldig, sier hun.

  Trine Rønning
  Foto: Hilde Martine Lindgren / NRK