NRK Meny
Normal

Det stjeles færre båtmotorer

Det har vært en kraftig nedgang i tyveri av båtmotorer langs kysten på sør- og østlandet.

Illustrasjonsfoto båt

Det stjeles langt færre båtmotorer. Politiet mener det skyldes arrestasjoner av utenlandske kriminelle.

Foto: Rainer Prang / NRK

– Det vi er redd for er jolla og påhenger'n, for den gamle båten her er det ingen som vil stjele likevel.

Båtfører Bjarne Nilsen ligger fortøyd med båten sin ved brygga i Porsgrunn sentrum. Jolla som henger bak har en påhengsmotor på 9,9 hester.

– Vi tenker på det, og låser alltid med en gummivaier og hengelåser. Men jeg vet jo det at de som er proffe har med seg utstyr. Så da hjelper det vel ikke stort. sier Bjarne Nilsen.

Les også: Tok knekken på båtmotorliga

Reduksjon på 75 prosent

Odd Skei Kostveit

Leder av politiets Operasjon Grenseløs, Odd Skei Kostveit.

Foto: Grete Ingebjørg Berge / NRK

Det er de profesjonelle tyvene politiet nå mener de har satt en stopper for. Leder i politiets Operasjon Grenseløs, Odd Skei Kostveit sier antallet tyveri har gått kraftig ned. Mens det for få år siden, var over 1 200 tyverier på landsbasis, er hittil blitt registrert knapt 90.

– Vi anslår at det har vært rundt 75 prosent reduksjon fra toppåret i 2009 til 2012-13, sier Kostveit.

Les også: Samarbeid stanser påhengertyvene

– Tar de rette personene

Grenseløs er politifolk fra politidistriktene Asker og Bærum, Søndre Buskerud, Vestfold og Telemark. Oppdraget er å stanse omreisende kriminelle. Etter sju arrestasjoner i Norge og sju i Polen knyttet til en tyveriliga, mener Kostveit tyveriene av båtmotorer nærmest har stanset opp.

– Det forteller meg at det nytter å ta de rette personene. Det gir utslag i statistikken. Det betyr jo bare at vi må bli flinkere og flinkere til å ta de rette personene, og å ta dem så tidlig som mulig, sier Kostveit.

Les også: Organiserte båt-tyver

Les også: Nå er faren størst for at båtmotoren din forsvinner

 • Vannlekkasje i Skien

  Det er en stor vannlekkasje i Skien sentrum, skriver TA. En av hovedvannledningene i sentrum har gått i stykker og det vil ta flere timer å utbedre skadene. Vannet er koblet av og det er et område med mange kontorlokaler og få leiligheter som er ramma.

 • Vil ruste opp Lietorvet

  Bratsberg Næringseiendom vil ruste opp Lietorvet i Skien for 60 millioner kroner, skriver TA. Haavard Skare som er administrerende direktør i Bratsberg Næringseiendom, gleder seg til å revitalisere kjøpesenteret.

  Lietorvet, Skien
  Foto: Øystein Økter / NRK
 • Vant på poeng

  Kevin Melhus fra Skien vant sin tredje proffboksekamp på boksestevnet i Fritidsparken i Skien i går kveld. Melhus gikk seksr runder mot polske Darius Skop, og vant til slutt på poeng.

  Kevin Melhus
  Foto: Roald Marker / NRK
 • Havnet på jordet

  To personer fikk førerkortet sitt beslaglagt etter å ha kjørt ut på et jorde i Porsgrunn. Personene hadde tidligere på kvelden fått tilsnakk etter å ha sladdet i Porsgrunn sentrum.