NRK Meny
Normal

Det blir julelys på Vealøs i år også

Det spøkte lenge for landets største juletre, men nå er det bekreftet at det flotte skue fra Vealøs i Skien blir å se også i år.

Vealøs med julelys

TRADISJON: Juletrelysene på Vealøs har blitt tent siden 1999.

Foto: Jan Thore Øvrum

Det bekrefter Frank Severinsen i Telenor tirsdag, dog med et lite forbehold.

Frank Severinsen

Frank Severinsen i Telenor gleder mange med nyheten sin tirsdag formiddag.

Foto: Roald Marker / NRK

– Hvis været tillater det og materiellet kan gjenbrukes, kan lysene komme på plass. Etter flere samtaler med Skien kommune og andre interessenter, skal vi forsøke å få på plass julelys til vanlig tid hvis været er godt nok til å klatre i masten, sier Severinsen.

Julelysene kan sees fra flere fylker, og har blitt et folkekjært landemerke siden første tenningen i 1999.

Spleiselag gjorde susen

Mange ble lei seg da de hørte at det så mørkt ut for lysa på Vealøs-tårnet. I fjor blei lyspærene ødelagt, og denne typen lyspærer finnes ikke lenger. Det ble satt i gang et spleiselag, som nå har gitt resultater.

– Vi er veldig glade for det store engasjementet som har vært i Grenland omkring julelysene på Vealøs. Vi hadde aldri forestilt oss at interessen var så stor. Det viser at julebelysningen på Vealøs er en viktig tradisjon for lokalbefolkningen.

Hodelykttur

Vealøs er et turistmål året rundt.

Foto: Marie Roksund / NRK

Går for usikker løsning

Frank Severinsen i Telenor sier de installerer LED-lys i år også, frem til en bedre løsning er på plass neste år.

– Det er ikke en optimal løsning da lysene lett kan forsvinne eller bli ødelagt av vind og ising. Telenor har sjekket så langt det lar seg gjøre å få tak i lyspærer med riktig kvalitet. Det er ingen kjente fabrikanter som produserer dette, eller har dette på lager, sier Severinsen.

Han legger til at de tar risikoen for å opprettholde juletradisjonen.

Arbeidet med å sjekke materiellet og eventuelt planlegge opphenging starter straks Telenor får klarsignal fra sertifiserte mastemontører som kan hjelpe til.