NRK Meny
Normal

Derfor har Bertil kun ett bein

Er du også en av dem som har lurt på hvorfor pepperkakemannen Bertil kun har ett bein? Her får du kanskje svaret på pepperkakemysteriet.

Bertil pepperkaker uten venstrebein

MANGLER VENSTREBEIN: Peppekerkaken Bertil mangler det venstre beinet, og mange har lurt på hvorfor.

Foto: Kristin Rivrud Møller / NRK

Pepperkakemannen Bertil smiler fra øre til øre i boksen der han ligger, klar til å bli fortært. Han har to armer, og knapper på kroppen, men har ingen venstrefot. Det er det svært mange som har snakket om i lunsjen, eller rundt middagsbordet i desember.

Mange har tenkt at de som produserer pepperkakene gir sin støtte til dem som mangler en kroppsdel, eller har en funksjonshemning av et slag. Men, nei. Det er ikke tilfelle.

– Vi har gravd og gravd og forsøkt å komme til bunns i dette mysteriet, men vi har ikke funnet ut hvorfor pepperkaken ble sånn i utgangspunktet, sier administrerende direktør Lars Mølbach i Baxt AS, som produserer pepperkakene i Norge.

Baxt kjøpte Berthas Bakerier for to år siden. I sortimentet til Berthas var «Bertils pepperkaker», som blir produsert på Hov i Land. Der er det en valse hvor figurene kun har ett bein.

Vet du historien bak hvorfor pepperkakemannen Bertil mangler et venstrebein- kontakt vår journalist

Les også:

Vandrehistorie kan være sann

Mølbach sier de har hatt mange henvendelser fra pepperkakespisende nordmenn som lurer på hvorfor pepperkakene mangler venstrebeinet.

Det går mange vandrehistorier om den enbeinte pepperkakemannen Bertil, men den mest kjente er at bakeren som originalt hadde oppskriften, synes pepperkaken var så god at han brøt av et bein, spiste det selv, før han sendte kakene videre i prosessen, ler han.

Mølbach sier de kommer til å fortsette å produsere pepperkakene slik de er nå, også i fremtiden. Også han har lyst til å komme til bunns i pepperkakemysteriet.

Bertil pepperkaker uten venstrebein

Ingen vet egentlig hvorfor pepperkakemannen Bertil mangler sitt venstre bein.

Foto: Kristin Rivrud Møller / NRK

Får skryt av handikapforbundet

Arne Lein er forbundsleder i Norges Handikapforbund. Han ler litt av de enbeinte pepperkakene.

– Det blir jo mindre pepperkake å spise når de mangler et bein. Men fra spøk til litt mer alvor. Dette viser jo mangfoldet i samfunnet vårt.

Noen går på to bein, noen har amputert, noen sitter i rullestol. Dette viser at vi mennesker er forskjellige.

Arne Lein, forbundsleder i Norges Handicapforbund

Han vet ikke om produsenten har spilt på dette bevisst, eller om det kun er et salgstriks for å selge flere pepperkaker, men sier han synes det er fint at også pepperkaker kan vise at vi mennesker er forskjellige.

– Jeg håper også at de pepperkakehusene som bygges rundt pepperkakemennene uten bein, også er universelt utformet slik at alt henger sammen.

 • Bratsbergbanen åpner senest lørdag

  På togstrekningen Skien-Nordagutu jobbes det nå med å fjerne større greiner som lener seg inn mot toglinja. – Vi forventer at denne strekningen åpnes senest lørdag kl. 12.00, sier fungerende kommunikasjonsleder for Bane NOR i sør, Torgald Sørli.

  Snørydding på jernbanelinje
  Foto: Bane NOR
 • Vogntog pålagt å fjerne snø

  Politiet har pålagt føraren av eit vogntog å fjerne snø og is frå taket. Vogntoget blei stogga i Bamble i ettermiddag.

 • Perlen ute av drift

  Kragerø Fjordbåtselskap sin snøggbåt «Perlen» er ute av drift. Årsaka er motorhavari, skriv Kragerø Blad/Vestmar. Fjordbåtselskapet leiger inn taxibåt i den tida «Perlen» er ute av drift.

  Hurtigbåten Perlen
  Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK
 • Erstatningskrav etter straumbrot

  Skagerak Energi reknar med å få ei rekke erstatningskrav etter straumbrota denne veka. Det seier kommunikasjonssjef Thor Bjørn Omnes. Folk som har vore straumlause i tolv timar eller meir har krav om minst 600 kroner. På det meste har fleire tusen husstandar i Grenland vore utan straum.