Den meksikanske gastronomens beste tips: – Alt kan egentlig kalles taco

Styr unna kryddermiks i pose og salsa på glass fra butikkhyllene. – Tenk enkelt, så passer nesten alt i taco, mener gastronom og kokk Daniel Marroquin.

Daniel Marroquin

LANGT FRA HALVFABRIKATA: Daniel Marroquin lager taco slik man gjør det i fødelandet.

Foto: Nils Skumsvoll

– Den beste tacoen jeg har smakt var en tortilla med bare salt, kjøpt på gata i Mexico city. Poenget er å gjøre det så enkelt som mulig. Det er da de gode smakene oppstår, mener Marroquin, som flyttet fra millionbyen til Kragerø for seks år siden.

I sommer skal han selge taco laget på gamlemåten, til sultne nordmenn i den idylliske sommerbyen i Telemark.

Oppskriftene? De deler han mer enn gjerne.

Taco til frokost, middag og kvelds

Han har ikke tid til noe siesta i sommerhalvåret.

Småbarnspappa Marroquin jobber heltid som kokk på en av byens restauranter, og når helgen kommer, åpner han luka til den nyoppussede matvogna «Chilango» for dem som liker å være litt seint oppe.

Daniel Marroquin, taco

Daniel Marroquin skal selge taco fra matvogna «Chilango» i sommer.

Foto: Nils Skumsvoll

Han har studert gastronomi i fem år på universitet i Mexico, og har jobbet som kokk på en rekke restauranter.

Det mest grunnleggende har han likevel med seg fra barndommen.

– Mamma lærte meg dette. Vi var tre brødre med ulike preferanser, så hun var temmelig kreativ på kjøkkenet.

Stor interesse

Det var kjærligheten som førte han til Norge, og i det kalde nord har han merket at interessen for meksikansk mat er overraskende stor.

En undersøkelse gjennomført av Ipsos i 2017, viste at hele 80 prosent av nordmenn under 40 år spiser meksikansk mat minst en gang i måneden.

– Det var det første spørsmålet jeg fikk da jeg fortalte sidemannen på flyet til Norge at jeg var fra Mexico. «Tacos», sa han. Jeg forstod fort at maten vi spiser til alle døgnets tider i hjemlandet, er noe nordmenn elsker, ler han.

Han oppfordrer tacoelskere til å tenke litt kreativt på kjøkkenet.

– I Mexico er taco tortillas med ulike typer fyll. Enten det bare er en neve koriander og rødløk, eller mer avanserte varianter med godt kjøtt. Taco spiser man til både hverdags og fest, enten du er fattig eller rik, forklarer han.

Enkle tips

Men selv om han er tydelig på at man kan bruke hva man vil, oppfordrer han likevel folk til å ta sjansen på å droppe krydderblandingen innimellom.

– Litt sitron. Løk, bønner og kylling. Fersk tomat. Bruk ferske råvarer, så blir det alltid godt.

– Hva med tacoskjellene?

– De er rare. Jeg spiser ikke det heller. Men om man liker det, så hvorfor ikke? Selv lager jeg tortillas hjemme og varmer dem på en takke. Veldig godt, forsikrer han.

Taco, taco, taco! – NRK Mat – Oppskrifter og inspirasjon

Og siden «alt» egentlig kan kalles taco – hva tenker han om norsk tradisjonsmat?

– Rakfisk med crème fraîche og rødløk. Fantastisk mat. Rakfisk-taco, kanskje det hadde vært noe?