NRK Meny
Normal

Syklister og bussjåfører må samarbeide

SKIEN (NRK): – I fremtiden er det buss og syklister som skal prioriteres i trafikkbildet, og da må vi kunne leve sammen.

Buss

Myndigheten spår flere syklister i fremtiden, nå må buss og syklister samarbeide.

Foto: Rebekka Røed / NRK

Tidligere toppsyklist har satt i gang trafikkurs rettet mot et bedre trafikkbilde. Konflikter mellom bilister og syklister er et kjent tema på norske veier, og dette vil Jon Lorentz Rangfred Hanssen gjøre noe med.

Jon Lorentz Ragnfred

Kursleder Jon Rangfred Hanssen, er fornøyd med oppmøtet på kurset.

Foto: Rebekka Røed / NRK

– Det har vært en del konflikter og det er en del farlige situasjoner. Kan vi gjøre noe for å forandre forholdet til begge parter, gjør vi det, sier han.

Sette seg inn i hverandres situasjon

– Det som er det viktigste er kanskje at alle lærer litt om hvordan de andre trafikantene har det når de er ute. Altså at han som kjører bussen kanskje må tenke litt på hvordan det er å være syklist, og kanskje syklisten også kan lære litt om hvordan det er å kjøre buss, slik at vi ikke hindrer, men hjelper hverandre fram i trafikken.

Begynner med kommunikasjon

Terje Strøm

Terje strøm håper andre trafikanter får et slikt tilbud.

Foto: Rebekka Røed / NRK

Deling av norske veier er en prøvelse for både syklister og bilister. Tilbudet om forståelse i trafikken blant syklister og bussjåfører setter lys på situasjoner fra begge parter, noe bussjåfør Terje Strøm synes er viktig.

– I stedet for kurs vil jeg kalle dette kommunikasjon mellom to bestemte grupper i trafikken. Og så får vi fram en del opplysninger som egentlig myndighetene burde tatt tak i for å løse trafikkbildet i Grenland. Det kommer jo en del fram her også, noe jeg synes er veldig bra.

– Begynner vi med kommunikasjon, blir det mye bedre etter hvert, sier bussjåfør Terje Strøm.

 • Skagerak ber om hjelp

  Skagerak Energi brukar helikopter for å kartlegge feil på høgspentnettet etter snøfallet i går. Samstundes oppmodar selskapet kundar med feil på lågspentnettet om å melde frå, slik at selskapet også kan rette desse feila. Klokka 11 i dag hadde selskapet registrert 250 feil i Skien og Siljan.

 • Brøytebil fanga jente i snøhole

  Ei ni år gamal jente blei stengt inne i ei snøhole i Skien i går. Jenta leika i snøhola då ein brøytebil kom forbi og fylte opningen med snø. i fylgje politiet brukte foreldra 30 minuttar på å grave jenta fram.

 • Fotgjengar sendt til sjukehus

  Ein fotgjengar er sendt til sjukehus etter at ho blei påkøyrd på Bølevegen i dag tidleg. Det er uvisst kor omfattande skader den 19 år gamle kvinna har.

 • Fotgjenger påkjørt

  En fotgjenger er påkjørt av en bil på Bølevegen i Skien. Politi og ambulanse er på stedet. Ulykken fører til trafikale problemer i morgenrushet.