NRK Meny
Normal

– Å svindle på denne måten er eksepsjonelt

– Å svindle banker slik FBI hevder den 25 år gamle nordmannen har gjort er eksepsjonelt. Dataekspert tror nesten ikke det er mulig.

Gisle Hannemyr

Dataekspert Gisle Hannemyr stiller seg tvilende til at den norske 25-åringen kan ha klart å svindle banker.

Foto: andlund1@flickr.com

Tidligere ble det kjent at Kripos har startet etterforskning av en norsk 25-åring fra Porsgrunn som FBI mener har drevet med hacking av kredittkortinformasjon.

Mannen er foreløpig ikke avhørt, men politiadvokat Eirik Trønnes Hansen i Kripos sier dette vil skje i løpet av dagen.

– Han sitter i varetekt hos politiet i Telemark. Det vil bli vurdert å framstille ham for varetektsfengsling senere i dag, sier Hansen.

– Svært avansert

Kripos har foreløpig siktet den norske 25-åringen for heleri av betalingskortinformasjon, subsidiært datainnbrudd eller medvirkning til datainnbrudd.

I tillegg til å ha innrømmet å ha drevet med hacking, drifting av såkalte botnetts og tyveri av kredittkortinformasjon, mener FBI at 25-åringen har brutt seg inn i datasystemene til den amerikanske banken BANK-1.

– Dersom det stemmer at denne 25-åringen har hentet ut informasjon fra vanlige vestlige banker er det veldig avansert. Banker har mye høyere sikkerhet i datasystemene sine enn for eksempel butikker og hoteller. Å bryte seg inn i sikkerhetssystemene til banker er så komplisert at jeg nesten har problemer med å tro at dette stemmer, sier dataekspert ved Universitetet i Oslo, Gisle Hannemyr til NRK.no.

Skrøt til FBI-agent

Ifølge tiltalen fra FBI skal 25-åringen flere ganger ha snakket med FBI-agenter på et falsk nettforum, og skrytt av ferdighetene sine med kortsvindel.

I februar i år tilbød han en agent å vise et dataprogram han hadde utviklet som hentet ut og dekrypterte kredittkortinformasjon fra nettbutikker.

Mannen ga FBI-agenten tilgang til å se innholdet på maskinen hans mens han demonstrerte programmet. Under denne demonstrasjonen skal nordmannen ha skaffet seg informasjonen til 33 kredittkort.

– Det de fleste kriminelle gjør når de skal stjele pinkode-informasjon er å plassere et program på datamaskinen din som stjeler konto og kortnummer før de blir sendt fra maskinen. Å bryte seg inn i bankens database er mye verre fordi basen ikke befinner seg bak nettbanken, men er fysisk et helt annet sted, og er sikret i andre systemer.

Mange arrestasjoner

Ifølge FBI er det foruten Norge gjort pågripelser i Storbritannia, Australia, Bosnia, Bulgaria, Danmark, Canada, Frankrike, Tyskland, Italia og Japan.

«Operation Card Shop» har pågått i to år, og FBI har blant annet opprettet et nettforum for kortkriminelle hvor de har avslørt de pågrepne.

– Operasjonen har forhindret et økonomisk tap på mer enn 205 millioner dollar og avdekket over 411 000 stjålne kreditt- og bankkort, uttalte etterforskningsleder i FBI Preet Bharara til nyhetsbyrået AFP sent tirsdag kveld.

Operasjonen har pågått over to år, og 24 personer er så langt arrestert.