NRK Meny
Normal

Christian bever har det bra i Skottland

Christian bever fra Norge har det bra i Skottland. Han har fått partner, barn og bolig. Norsk bevereksport til Skottland startet for fem år siden og har blitt en suksess.

Bever

For fem år siden ble det sendt 4 beverfamilier fra Norge til Skottland. 3 av dem lever i beste velgående. Til sammen har de fått 13 unger.

Foto: Marianne Lande Hallingskog / NRK

Christian Robstad ved Høgskolen i Telemark, avdeling Bø, har fulgt prosjektet i de fem åra det har pågått. Han innrømmer at han har fått et tett forhold til beverne.

Les også

Bever på Skottlandstur

– En av dem er jo oppkalt etter meg og det er klart jeg bryr meg om dem. Christian bever, som han heter, er nå i gang med sin andre partner, har fått seg bolig og paret har fått unger. Det er mer enn jeg har klart, sier Christian med en liten latter.

Eksporterte hele familier

Det er fem år siden fire beverfamilier fra Telemark ble flyttet over til Skottland. Der er beveren utryddet. Skottene ville på nytt etablere beveren og da passet det bra å hente dem i Norge. Arkeologiske funn viser at den beveren som holdt til der, opprinnelig kom fra Norge.

Les også

– Det er flere grunner til at Telemark pekte seg ut som et godt sted å hente bever fra. Det er mye kunnskap om bever på Høgskolen i Telemark. Det gjorde at man klarte å fange hele familier og sende over. Det er større sjanse til at de overlever da.

Bever

Norsk bever egner seg godt i Skottland. Arkeologiske utgravninger viser at norsk og skotsk bever er av samme avstamning

Foto: Nyhetsspiller / NRK

Skottene glad i ville dyr

Så langt er prosjektet vellykket. Av de fire familiene som ble sendt over, har tre klart seg godt. De har fått til sammen 13 unger og etablert seg der.

– Dessverre har den fjerde familien blitt borte. De er muligens tatt av rev eller andre rovdyr. Men jeg vil si at prosjektet er en suksess.

Nå er prosjektet avsluttet, rapporter skrevet og Christian Robstad tilbake på Høgskolen i Bø, men han håper skotske politikere følger opp arbeidet som er gjort.

– Det jeg så var at den jevne skotte gjerne vil ha bever. Det er et stort engasjement for å ha ville dyr i naturen der borte, avslutter Robstad.

Beverkasser

For 5 år siden ble fire beverfamilier sendt over til Skottland i slike kasser.

Foto: Marianne Lande Hallingskog / NRK