Bytter navn for å få jobb

Afrooz Amiri har bodd hele livet i Norge, og ser på seg selv som norsk. Men navnet hennes skaper store problemer, og nå vil hun bytte navn.

Afrooz Amiri
Foto: Afrooz Amiri

Afrooz Amiri identifiserer seg selv som norsk, etter å ha bodd hele livet i Norge. Men foreldrene er iranske, og derfor har Amiri et iransk navn.

Dette skaper imidlertid så store problemer for henne, at hun nå vil forandre navnet sitt. Eller har hun ingen mulighet til å følge karrieren hun har valgt.

- Jeg synes det er kjedelig, men om det må til for at jeg skal få jobb, må jeg bare gjøre det.

Legge til navn

Amiri er 19 år, og hun kom til Norge 40 dager gammel. Hun har vokst opp i det norske samfunnet, men på grunn av navnet har hun store problemer med å få seg jobb.

Det er Amiri lei av. Hun vil nå legge til et norsk navn, for å i det hele tatt ha jobbmuligheter og være en del av samfunnet.

- Jeg tror det vil bli enklere. Jeg har noen ganger tenkt å søke jobb med et helt annet navn, bare for å se på responsen.

Fra norske venninner har Amiri hørt at de får mye raskere respons enn henne. Selv får ikke Amiri respons på sine jobbsøknader. Hun tror det vil hjelpe å legge til et norsk navn.

Ingen respons

Da Amiri flyttet til Oslo for å studere, ønsket hun en jobb ved siden av studiene. Men det var ikke så enkelt.

- Jeg søkte på jobb etter jobb, jeg fikk ingen respons, ingen tilbakemelding. 30 søknader, og jeg har ikke fått svar på en eneste en.

Amiri utdanner seg til eiendomsmegler, og navneendringen gjør hun for å styrke karrieremulighetene. En forsmak på det har hun allerede fått, etter å ha gått et år på MI.

- Jeg søkte fem, seks jobber, og på mange av dem fikk jeg ikke respons. Mens de i klassen min som søkte på to jobber, fikk jobb.

Nå skal Amiri fortsette på BI, og når hun søker jobb neste gang, med nytt navn, håper hun på bedre respons.

- Trist

Det er kun i jobbsammenheng hun har opplevd problemer knyttet til navnet sitt. Tidligere jobber hjemme i Porsgrunn har hun fått via kjente. Og de føler hun at hun har fått fordi noen har kjent henne for den hun er.

- Det har alltid vært noen kontakter, noe som har kjent meg.

 

I utgangspunktet tenkte Amiri å bytte fornavn, og fjerne Afrooz fullstendig. Men da føler hun at hun ville mistet noe av identiteten sin. Derfor beholder hun fornavnet og legger til et mellomnavn.

- Det er litt sært, men må jeg, så må jeg. Det er flere som har sagt jeg ikke må bytte navn, men de forstår ikke hvordan det er. Hvordan jeg føler meg når jeg ikke får respons. De skjønner ikke hvor hardt det er.

Trangsynt

At det skal være nødvendig å skifte til et norsk navn for å få jobb, synes hun er trangsynt av det norske samfunnet.

- De får et bilde ut fra navnet mitt, og de kan ikke bare dømme meg via navnet mitt. Jeg har bodd her hele mitt liv, og jeg snakker flytende norsk. Bare gi meg en sjanse.

Og Afrooz Amiri regner med at Sofie blir hennes nye mellomnavn.