NRK Meny
Normal

Bygninger taper for snøen i fjellet

HAUKELI (NRK): De siste dagene har flere driftsbygninger i Øvre Telemark rast sammen. Bare natt til i går ble tre bygninger i Haukeli og Edland offer for snøen.

Olav Bratland

Det var et trist syn som møtte entreprenør Olav Bratland da han kom hjem igjen.

Foto: Berit Heggholmen / NRK


Heftig uvær og store snømengder i fjellet har de siste dagene ført til problemer på veiene, men også for eiere av hus og hytter. I Haukeli og Edland har tre bygninger rast sammen.

store snømengder, sammenraste tak på bygninger

Se de store og tunge snømengdene i Øvre Telemark.

Snødybden 2,5 meter

Det er store snømengder i Øvre Telemark. Snødybden på Haukeli er nå rundt 2,5 meter. Flere driftsbygninger har rast sammen, og nå oppfordrer lokale entreprenører hytteeierne om å sjekke takene.

Natt til søndag fikk Olav Bratland telefonbeskjeden han gjerne skulle vært foruten. Driftsbygningen hjemme på Edland hadde brutt sammen.

– Det var ikke noe vakkert syn da jeg kom opp her. Det er vondt å se livsverket sitt ligge flatt.

– Det er et driftsbygg med sterke stålkonstruksjoner. Hadde du trodd noe slikt kunne skje i denne bygningen?

– Nei, aldri. Tidlig på fredag var snødybden en meter. Etter det har det kommet én meter til. Det er verdiene mine som ligger her inne og er nedsnødd. Opprydninga får jeg nok ikke gjort før til våren.

Ber om hjelp til å måke hyttetak

Torbjørn Haugarne i Haukeli Fjellservice sier at han daglig får telefoner fra folk som trenger hjelp til å rydde snø fra hyttetak.

– Det er veldig tidlig på vinteren, vi er bare i januar. Vi har en til halvannen meter mer snø enn normalt.

I tillegg til hus og bygninger er det 4700 hytter bare i Vinje kommune.

– Hvis du ikke har sett til hytta di til nå, bør du opp å se. Det er kritisk for mange hytter.

 • Politifolk måtte hoppe til siden

  Politiet måtte hoppe til siden for å ikke bli påkjørt da de forsøkte å stanse en bil i høy fart i Bamble i Telemark i natt. Noe senere fikk de stanset bilen med en 22-åring. Han mistenkes for kjøring i narkotikarus, og har heller ikke førerkort.

 • Ibsenprisen delt ut i Skien

  Den nasjonale Ibsenprisen går i år til Malmfrid Hallum fra Lunner, som vinner prisen for stykket Solveigs 2. sang. Hallum får prisen på 150.000 kr, samt en statuett av Nina Sundbye.

  Malmfrid Hallum
  Foto: Lars Tore Endresen
 • Her kan du se Østafjells 20.55:

  Østafjells 20:55
 • Hei slo Urædd

  Hei slo Urædd 2–0 i en kvalifiseringsrunde i fotballcupen i kveld. Olivier Occean debuterte for Urædd, men kom ikke på skåringslista.