NRK Meny
Normal

Bygninger taper for snøen i fjellet

HAUKELI (NRK): De siste dagene har flere driftsbygninger i Øvre Telemark rast sammen. Bare natt til i går ble tre bygninger i Haukeli og Edland offer for snøen.

Olav Bratland

Det var et trist syn som møtte entreprenør Olav Bratland da han kom hjem igjen.

Foto: Berit Heggholmen / NRK


Heftig uvær og store snømengder i fjellet har de siste dagene ført til problemer på veiene, men også for eiere av hus og hytter. I Haukeli og Edland har tre bygninger rast sammen.

store snømengder, sammenraste tak på bygninger

Se de store og tunge snømengdene i Øvre Telemark.

Snødybden 2,5 meter

Det er store snømengder i Øvre Telemark. Snødybden på Haukeli er nå rundt 2,5 meter. Flere driftsbygninger har rast sammen, og nå oppfordrer lokale entreprenører hytteeierne om å sjekke takene.

Natt til søndag fikk Olav Bratland telefonbeskjeden han gjerne skulle vært foruten. Driftsbygningen hjemme på Edland hadde brutt sammen.

– Det var ikke noe vakkert syn da jeg kom opp her. Det er vondt å se livsverket sitt ligge flatt.

– Det er et driftsbygg med sterke stålkonstruksjoner. Hadde du trodd noe slikt kunne skje i denne bygningen?

– Nei, aldri. Tidlig på fredag var snødybden en meter. Etter det har det kommet én meter til. Det er verdiene mine som ligger her inne og er nedsnødd. Opprydninga får jeg nok ikke gjort før til våren.

Ber om hjelp til å måke hyttetak

Torbjørn Haugarne i Haukeli Fjellservice sier at han daglig får telefoner fra folk som trenger hjelp til å rydde snø fra hyttetak.

– Det er veldig tidlig på vinteren, vi er bare i januar. Vi har en til halvannen meter mer snø enn normalt.

I tillegg til hus og bygninger er det 4700 hytter bare i Vinje kommune.

– Hvis du ikke har sett til hytta di til nå, bør du opp å se. Det er kritisk for mange hytter.

 • Brøyt opp tre dørlåser på bil

  I natt ble det gjort innbrudd i en bil i Lunde. Gjerningspersonene brøyt opp tre dørlåser og stjal høyttalerne i bilen opplyser politiet.

 • Ikke bestemt seg for rekonstruering

  Politiet har ikke avgjort om de skal gjennomføre en rekonstruksjon av hendelsen som førte til at skiensmannen Hjalmar Johnsen døde. Politiet sier til Varden at de må ha svar på flere analyser før de bestemmer seg.

 • Færre på AAP

  Nye tall fra NAV viser at det er en sterk nedgang i antall unge på arbeidsavklaringspenger i Telemark. Så langt i 2017 er det 317 færre personer som mottar arbeidsavklaringspenger i fylket. Nedgangen blant unge under 30 år er på hele 9,5 prosent.

  NAV Skien.
  Foto: Anne Lognvik / NRK
 • Støtter Rådmann

  Hovedutvalg for Plan, bygg og miljø i Kragerø har enstemmig vedtatt at eieren av sjøbua på Garnholmen må rive store deler av oppussingarbeidet som er gjort.

  Hovedutvalget støtter dermed rådmannen i saken.

  Kragerø
  Foto: Britt Boyesen / NRK