NRK Meny
Normal

Bunad med dusk nedentil

SKIEN (NRK): Fantasien fikk slippe til da bunad var tema. Det handler om status og lidelse.

Kultur
Bunad

Utstillingen 036 åpnet i Telemark kunstsenter i Skien denne uken. Med et skråblikk på norske bunader.

Bunader er tradisjon, kultur og identitet. Men den signaliserer noe mer. Attraktivitet. Det er noe kunstner Fanny Sophie Gjestland forsøker å vise i ett av sine verk.

– He, he, den heter bondeerotikk. Hun åpner to bunadsvesker som henger på brystpartiet. Her velter det erotiske frem, ler hun.

Veskene er fylt med rød fløyel og overlater lite til fantasien. Lenger ned henger det noe, strategisk plassert.

– Ja der henger dusken, sier hun.

Angår mange

Fanny Sophie Gjestland er kunstner og kurator for utstillingen. Hun har samlet arbeider fra 9 forskjellige kunstnere. Alle tolker bunadstradisjonene med ett skråblikk. Det passer perfekt i bunadsfylket Telemark, mener Ida Bringedal, leder for Telemark Kunstsenter.

– Siden vi er et bunadsfylke passer det godt å la publikum se hvordan samtidskunstnerne jobber med dette, sier hun.

Ifølge tall fra Norsk Flid har 70 prosent av alle norske kvinner en bunad. Derfor angår bunad mange.

– I bunaden ligger det lange tradisjoner, den forteller mye om norsk kultur og utstillingen kan kanskje gi svar på hvorfor så mange velger å gå med bunad, fortsetter Bringedal, selv eier av tre bunader.

Les også:

Smerte og status

De ni kunstnere stiller ut alt fra brosjer utformet som en gulrot, flatbanka søljer og store vevde tepper med strømpemønstre.

Vevnad

Men utstillingen handler også om smerte og lidelse. Et halssmykke designet av Fanny Sophie Gjestland har navnet "Culture Choker" (kulturkvæler). Det kan minne om en klave i to deler som er forbundet med et ullbånd. Det kan strammes!

– På innsiden er det en bolesølje. Når man strammer klaven, presser søljen seg inn i halsen og lager er avtrykk. Personen som bærer dette føler seg kvalt og får fysiske merker, forteller Gjestland.

Er poenget å vise at bunad handler om smerte og lidelse?

– Ja, de er trange, varme og tunge, men gud så flott å gå med, sier Gjestland og smiler.

Halssmykke til bunad.

Ønsker mer blest

Her finner man også bolesøljer støpt i plast og bunadssko besatt med diamanter. Det er lett å tenke at utstillingen har som mål å provosere.

– Ja, jeg håper virkelig det, sier Ida Brignedal med en latter.

–Sånn kunne man ikke kledd seg i gamle dager. Det er altfor nakent, sier Borghild Helene Farstad da NRK viser henne bilder fra utstillingen.

– Men de gikk med dusker på bunaden da også, legger hun til.

Farstad er langt fra sint eller provosert. Hun driver en systue i Skien og kjenner svært god reglene for hva som er "lov" når det gjelder bunader. Hun har ikke noe imot at utstillingen kan skape mer blest om bunader.

– De må gjerne komme hit så skal jeg fortelle hvordan en bunad egentlig skal se ut, sier Farstad med et smil.

Anne Stuvøy og Borghilde Helene Farstad

– Slik skal en ordentlig bunad se ut, sier Anne Stuvøy og Borghild Helene Farstad

Foto: Roald Marker / NRK
 • 2,6 millioner til bluesfestivalen

  Norsk Kulturråd gir bluesfestivalen og bluesen på Notodden festivalstøtte på 2,6 millioner kroner både i 2018, 2019 og 2020, skriver Telen. Det er en liten nedgang fra årets statsstøtte på 2,76 millioner.

 • Kjørte i lysløypa

  En bil kjørte i lysløype-traseen på Jarsen i natt. Politiet stoppet en mann og en kvinne i 20 og 30-åra. Bilen er funnet og politiet har mistanke for ruspåvirket kjøring. Ingen av de to personenene som ble stoppet hadde førerkort.

 • Nei til eigedomsskatt

  Både Seljord og Vinje seier nei til å innføre eigedomsskatt no. Vinje seier nei mot røystene til SV, medan Miljøpartiet Dei Grøne var det einaste partiet som røysta for å innføre skatten i Seljord.

 • 24 millioner til Vinje-senteret

  Vinje kommunestyre vedtok i dag et budsjett som gjør at byggingen av Vinje-senteret kan starte i 2018. Senteret skal holde til i nedlagte Vinje skule. Kostnadene på ombygging og tilbygg er regnet til vel 24 millioner kroner.