NRK Meny
Normal

Bryllupsreisa tilbringer de på Dyrsku'n

De nygifte fra Risør syntes valget var lett. Bryllupsreisa måtte gå til Seljord.

Marianne Kvernvik og Roger Kvernvik

Marianne og Roger Kvernvik tilbringer bryllupsreisa i campingvogn i Seljord.

Foto: Britt Boyesen / NRK

– Jeg elsker Dyrsku'n, stråler Marianne Kvernvik og kaster et varmt blikk mot den utvalgte. Roger Kvernvik nikker.

Det ble ingen lang diskusjon da de skulle bestemme seg for reisemålet. Begge har vært på Dyrsku'n en rekke ganger. Marianne peker på den viktigste grunnen til at de vender tilbake år etter år.

– Det er stemninga. Det er så koselig der.

Kanskje 100.000

Hun er ikke aleine om å mene det. De tre dagene landets største landbruksmesse varer, kommer det kanskje 80.000 mennesker til bygda midt i Telemark. I år er det meldt knallvær. Da kan det bli litt trangere om plassen.

Her er Dyrsku-været!

Geir Helge Espedalen er daglig leder for Dyrsku'n, og han har to mål. Det ene er å fornye noe av arrangementet, det andre er at ta vare på identiteten.

Han tror det kan komme hele 100.000 fra fjern og nær. De kommer ikke bare for å se på traktorer, kjøre pariserhjul, prute på spekepølser eller kjøpe noe de ikke visste at de trengte før de så det. De kommer for å oppleve folkefesten.

  • Følg NRKs sending fra Dyrsku'n i Seljord fredag 12. september på nrk.no fra klokka 13 til klokka 15.30 Du kan også få med deg folkefesten på NRK1 fra klokka 13.35. Les mer her:
  • Folk og fe direkte på Dyrsku'n

Kjeder seg ikke

Når ekteparet Kvernvik har levert inn sin middagsbestilling på Sjøormkroa, får Ida Marie Heggtveit det travelt igjen. Hun er vant til det disse ukene i september. Det er ikke bare Dyrsku-helga det er mye folk i bygda. Mange reiser dit tidlig for å ordne boder og utstillinger og få varene sine på plass i god tid. De skal ha mat innimellom all jobbinga.

– Da serverer vi Dyrsku-suppe. Real kost med svineknoke, erter, byggryn og grønnsaker som metter godt, smiler kokken.

Hun får det travelt hjemme også. Familien hennes kommer langveisfra som så mange andre denne helga. De vil ikke gå glipp av stemninga, folkelivet, kanskje en tallerken rømmegrøt og et mulig røverkjøp.

– Det er moro. Vi kjeder oss ikke her. Vær så god!

Ida Marie Heggtveit og Anne Jorunn Øygarden

Ida Marie Heggtveit og Anne Jorunn Øygarden smiler uansett hvor travelt de har det.

Foto: Britt Boyesen / NRK

Kollega Anne Jorunn Øygarden setter fram to tallerkener med solgule omeletter. Hun regner ikke med at det blir mye tid til annet enn matservering de neste dagene, men hun har en fridag. Det er helt opplagt hvor hun skal tilbringe den. Blant tusenvis av andre innenfor portene på Dyrsku-plassen, selvfølgelig.

– Mest mulig, er svaret hun gir på spørsmålet om hva hun må ha med seg i løpet av dagen på Dyrsku'n. Maten er viktig. Hun synes det er spennende når det er mye å velge mellom av både lokal mat og mat fra andre deler av landet.

Alle kommer tilbake til folkelivet og stemninga når de skal beskrive hva som er spesielt med Dyrsku'n. Det er moro med flotte kuer, geiter, mesterskap i potetskrelling og motorsagstafett også.

Og om de tar en tur neste år også? De nygifte svarer ja for andre gang denne uka.