NRK Meny
Normal

Bruker mer penger før tvangssammenslåing

Flere av fylkeskommunene som slås sammen med tvang, øker budsjettene – men ingen mener tvangssammenslåing er grunnen.

Vestfold og Telemark

BRUKER PENGER: Både Telemark og Vestfold fylkeskommuner øker budsjettene før man blir tvangssammenslått.

Foto: Montasje

– Vi gjennomfører tidenes satsing på samferdsel i 2018.

Det sier fylkesordfører i Telemark, Sven Tore Løkslid. Posisjonen i Fylkestinget øker rammene i budsjettet med om lag 10 prosent, sammenliknet med fylkesrådmannens forslag.

Men det er helt tilfeldig at budsjettøkningen kommer akkurat nå, etter at Telemark er vedtatt tvangssammenslått med Vestfold, sier Løkslid.

Sven Tore Løkslid

Fylkesordfører i Telemark, Sven Tore Løkslid sier mye av de ekstra pengene skal brukes på tidenes satsing på samferdsel.

Foto: Anne Lognvik / NRK

– Vi har et stort etterslep på veg, over tre milliarder kroner. I tillegg har vi vært nøkterne de foregående årene og spart penger vi når bruker.

Les også: To fylkesordførere med uggen følelse

Øker budsjettene

I Vestfold øker politikerne også budsjettet for de neste årene. Ifølge Tønsbergs Blad økes samferdselsbudsjettet for 2018 og 2019, årene før en sammenslåing gjør seg gjeldende, med 85 millioner kroner.

Også i Akershus, som sammen med Østfold og Buskerud blir den nye regionen Viken, brukes det mer penger i 2018 enn administrasjonen har lagt opp til. Men økningen er svært beskjeden.

– Vi legger opp til å bruke 70 millioner kroner mer enn det rådmannen har foreslått. Men totalrammen er på 8,5 milliarder kroner, så det er en økning på under 0,1 prosent, og er veldig ansvarlig, sier gruppeleder for Høyre, Gunnar Melgaard.

Avviser at man skraper kassa

Fylkesordfører i Vestfold, Rune Hogsnes avviser ovenfor NRK at det er et mål å bruke ekstra mye penger før tvangsekteskapet med Telemark.

Rune Hogsnes

Fylkesordfører i Vestfold, Rune Hogsnes avviser at man ønsker å tømme kassa før en sammenslåing finner sted.

Foto: Julie Anda Hovland / NRK

– Vi viderefører en satsing på samferdsel som vi har holdt gående i flere år. Budsjettet er ansvarlig, og låser ikke penger utover de to kommende årene, sier Hogsnes.

For fylkesordføreren i Østfold, som også skal bli en del av Viken, har det aldri vært noe alternativ å bruke mer penger i årene som gjenstår før sammenslåing.

– Vi er like nøkterne som vi har vært, og holder oss på den ramma administrasjonen har foreslått, sier fylkesordfører Ole Haabeth.

Han ser at det kan være fristende å bruke opp pengene man har på kontoen før man inngår ekteskap, men at en slik holdning ikke vil være et godt utgangspunkt.

Ole Haabeth

Fylkesordfører i Østfold, Ole Haabeth er opptatt av at man må være ansvarlig, selv om man skal bli slått sammen med andre.

Foto: Siw Mariann Strømbeck / NRK

– Det vil være svært uheldig om man bruker mye penger nå, sier Haabeth.

– Rollene er snudd

Selv om det brukes mer penger i flere fylkeskommuner som snart blir sammenslått, påberoper de seg å drive ansvarlig alle sammen. For opposisjonen i Telemark ble årets budsjettinnstilling likevel en overraskelse.

Ordfører Olav Kasland

Olav Kasland fra Venstre i Telemark registrerer at for første gang bruker posisjonen mer penger enn opposisjonen.

Foto: Gry Eirin Skjelbred / NRK

– Vanligvis bruker vi mer penger og anklager posisjonen for å være gnien. I år bruker de mer enn oss, sier Olav Kasland fra Venstre.

Han vil ikke spekulere i om sammenslåingen med Vestfold er årsaken.

– Det får posisjonen svare for, men at budsjettet er så ekspansivt som i år, det er i alle fall nye trender for å si det sånn, avslutter Kasland.