NRK Meny
Normal

Julepynter for noen hundrelapper

Kjøpesenteret Herkules i Skien bruker utelukkende gammel julepynt, og dekorerer minimalt på åpne plasser. Et strålende tiltak, mener Fremtiden i våre hender.

Juledekorasjon

Denne juleengelen har pyntet til jul på Herkules hvert år siden starten.

Foto: Christer Karlsen / NRK

– Vi satser på gjenbruk, og reparerbar julepynt, forklarer Ronny Sundvall som er senterleder på Herkules Stormarked i Skien.

Sundvall kan fortelle at budsjettet til julepynt er på noen få hundrelapper i året. Senteret har også en filosofi om at det skal finnes store rene flater som både gir kundene pusterom, og de sikkerhetsansvarlige mindre grunn til uro.

– Et strålende tiltak, gjenbruk er klart mest ressursvennlig, sier Arild Hermstad i Fremtiden i våre hender til NRK

– Det skal være diskret, pent og ikke overlesset, forteller senterlederen. Vi satser på at kunden skal like vår tilnærming til jula. De fleste andre har amerikanske tilstander i disse dager. Det ønsker ikke vi, forklarer senterlederen.

Les også: Lage egen pynt til jul?

Pynter inne i butikkene

Ronny Sundvall

Senterleder Ronny Sundvall

Foto: Christer Karlsen / NRK

De 110 butikkene på kjøpesenteret har ikke fått noen begrensinger på å julepynte.
Da NRK hadde en liten runde inne på senteret fikk vi inntrykk at det var jul, men ikke i så stor grad som man kanskje kan møte andre steder.

– Vi ønsker at jula skal komme sigende, også i butikkene, forklarer Sundvall, som presiserer at butikkene selv bestemmer hvor mye julepynt de skal ha inne i de forskjellige butikkene.

Mange steder i landet opplever man amerikanske tilstander på kjøpesentra. Det liker Fremtiden i våre hender dårlig

Amerikanske tilstander

Arild Hermstad

Arild Hermstad i Fremtiden i våre hender

Foto: Just world photo

– Dessverre har det blitt slik, men det handler kanskje vel så mye om shopping som om julepynt, fortsetter lederen i Fremtiden i Våre hender.

– Vi ønsker ikke en situasjon hvor handelsstanden prøver å kuppe julen, det vil si å gjøre julefesten til en kjøpefest og lite annet. Amerikanernes overdrevne shoppingkultur er i vekst både i Norge og resten av verden. Det er et alvorlig tankekors for miljø- og klimakampen, avslutter Hermstad.

 • Leter etter savnet pasient

  En kvinne på 88 år som er pasient på Vessia i Porsgrunn er savnet. Politiet er ikke sikker på hva hun hadde på seg da hun forsvant. Likevel ber politiet folk om å ringe 02800 dersom de ser kvinnen.

 • Anmeldt for scooterkjøring

  Politiet og Statens naturoppsyn har utført kontroll av motorferdsel i utmark i Vinje og Seljord denne helgen. 4 personer er anmeldt for å ha kjørt snøscooter uten løyve. Statens naturoppsyn har skrevet ut 3 gebyrer til snøscooterkjørere som har kjørt utenfor lovlige traseer i Vinje.

 • Fare for flere feil

  222 kunder er nå uten strøm i Vestfold og Grenland. De fleste av disse er knyttet til en kontrollert utkopling for å fjerne is fra ledningene vest for Farrisvannet i Larvik. Det skriver Skagerak i en pressemelding. Mange steder er det mye snø og is på ledninger og trær. Faren for nye feil gjør at selskapet gjennomfører kontrollerte utkoblinger. Mildværet og nedbøren som er ventet til uka øker faren for nye feilsituasjoner, ifølge Skagerak Nett. Derfor opprettholder derfor selskapet full beredskap. Se avbruddskart her.

  Mats Holmbakken, Skagerak Nett, driver feilretting i høyden.
  Foto: Geir Iskasen / Skagerak Nett
 • Fikk tur over Skien

  Fem luftballonger fløy i dag over Skien. For en av dem som var med ble det hele en stor overraskelse. Helena Byggstøyl trodde egentlig at hun skulle på skitur, men ble lurt av kjæresten. Han hadde planlagt en luftballongtur over Skien. Turen endte med en god landing på en gangsti rett ved Børsesjø.

  Luftballong over Skien.
  Foto: Helena Louisa Byggstøyl / privat