NRK Meny
Normal

Mener IKEA kan være bra for Gaustahytta

Telemark Turistforening har fått mye kjeft etter at de valgte å innrede den nye Gaustahytta på Gaustatoppen med møbler fra IKEA. Nå presiserer de at de i all hovedsak bruker lokale leverandører og arbeidskraft.

Verta Salimy i vinduet på turisthytta på Gaustatoppen

SNUR: Telemark Turistforening snur, og inviterer nå lokale leverandører til å innrede Gautahytta på toppen av Gaustatoppen, etter å ha fått mye kritikk for å ha valgt Ikea.

Foto: Helge Søfteland / NRK

– Det er rart med det, når slike saker får tid til å sige litt inn, så skjønner de kanskje at dette ikke var så lurt. Jeg tror dette var en tankevekker i dagens samfunn. Det er ikke alltid det billige som er bra, og kanskje kan vi få være med på dette vi andre også, sier Øystein Haugen i Haugen Trevareindustri.

Han er en av mange som har kommet med sterk kritikk mot Turistforeningen fordi de valgte svensk design til Gaustahytta.

Tidligere denne måneden var to interiørkonsulenter fra IKEA på besøk i Gaustahytta sammen med hyttedrivere og representanter fra Telemark Turistforening for å se på praktiske løsninger for møbler og interiør.

Var skuffet

Lokale møbelprodusenter i Tinn og Hjartdal var skuffet over at Telemark turistforening valgte IKEA-møbler til den nyoppussede hytta på toppen av Gaustatoppen.

Det var Rjukan Arbeiderblad som først omtalte saken.

IKEA deler to ganger i året ut penger til gode prosjekter og kreative tiltak for barn og miljø. DNT Telemark søkte, og fikk en sjekk på 20 000 kroner i tillegg til innkjøpspris på alt foreningen handler.

Prinsipielt enig

Turistsjefen er prinsipielt enig at det er viktig med bruk av lokale krefter og råvarer. Foreningen har skriftlige føringer på dette, men denne gangen var det snakk om en gave, ikke et vanlig innkjøp. Han forteller at det fortsatt er behov for flere møbler til hytta.

– Vi får ikke møblert opp hele hytta på Gaustatoppen for 20.000 kroner.

Jon Atle Holmberg

Leder av DNT Telemark, Jon Atle Holmberg, vil gjerne snakke med lokale leverandører om innredning av Gaustatoppen turisthytte.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Nasjonalt utstillingsvindu

Verken IKEA eller Telemark turistforening ønsker at det skal være noen begrensning på hvem foreningen kan samarbeide med videre på leveranse av møbler til turisthytta.

– Det ble tidligere nevnt at IKEA kanskje ville bruke dette som et utstillingsvindu. Da snakker vi om et utstillingsvindu som i hvert fall er nasjonalt, om ikke globalt, sier Holmberg.

Holmberg avviser kritikken som har kommet, og mener at saken er en gladsak som er blåst ut av proposisjoner. Han presiserer at hytta ble bygget om for i overkant av seks millioner kroner i fjor, og at gaven fra IKEA tilsvarer 0,3 prosent av totalprosjektet.

Se Gaustatoppen fra helikopter:

Gaustadtoppen fra helistream. Musikk: Einar Steen-Nøkleberg Slåtter op. 72: Bruremark efter Møllarguten
 • Færre på AAP

  Nye tall fra NAV viser at det er en sterk nedgang i antall unge på arbeidsavklaringspenger i Telemark. Så langt i 2017 er det 317 færre personer som mottar arbeidsavklaringspenger i fylket. Nedgangen blant unge under 30 år er på hele 9,5 prosent.

  NAV Skien.
  Foto: Anne Lognvik / NRK
 • Støtter Rådmann

  Hovedutvalg for Plan, bygg og miljø i Kragerø har enstemmig vedtatt at eieren av sjøbua på Garnholmen må rive store deler av oppussingarbeidet som er gjort.

  Hovedutvalget støtter dermed rådmannen i saken.

  Kragerø
  Foto: Britt Boyesen / NRK
 • Skal oppgradere gruva

  Vest-Telemark museum har fått 700 000 kroner til å ruste opp gruvene på Åmdals Verk i Tokke.

  Pengene skal brukes til å gjøre gruvene sikrere og mer attraktive for besøkende, sier driftsleder ved museet, Karl Endre Bjerk, til Vest-Telemark blad.

 • Momsøkning er en dårlig ide

  Det er en skikkelig dårlig ide å øke momsen på reiselivstjenester fra 10 til 12 % slik regjeringa foreslår, mener ordfører Jon Rikard Kleven i Vinje. Kleven sier at næringslivets avtaler ofte gjort og at denne momsen derfor blir en ren ekstrautgift.

  Jon Rikard Kleven, ordførar i Vinje
  Foto: Robert Hansen / NRK