Bruker ferien sin til å være med på kurs

RAULAND (NRK): På Raulandsakademiet er det stor aktivitet i sommer. Der kan du lære tredreiing, lasering og rosemaling.

Ann Mari Jore

Kursleder på Raulandsakademiet, Ann Mari Jore, forteller at mange velger å ta noe av ferien på Raulandsakademiet. – Veldig mange av kursene vi har er proppfulle. Folk kommer fra overalt i Norge for å drive med godt gammeldags håndverk, forteller hun.

Foto: Jonas Sivertsen fossing / NRK

– Dette er fint for folk som er alene om sin interesse i sitt miljø. Så kan de komme hit å møte andre med samme interesse, og gjerne lære mer. Det er jo det som er en god ferie, en ferie med innhold.

Det sier kursleder Ann Mari Jore.

Det er en stor variasjon i alderen på folk som deltar på kurs på Raulandsakademiet. Men Jore forteller at de som deltar gjerne er ferdige med småbarn.

– De som er ferdige med småbarn har gjerne tid og råd til å ta seg en ferie som dette. Men vi har jo selvfølgelig hatt unge folk her også.

Tredreiing er populært

Inne på verkstedet fyker det trespon. På arbeidsbenkene står kursdeltagerne i dyp konsentrasjon mens de dreier treklossene sine. Hva det skal bli, det er ikke så lett å se. Men kursleder, Rune Hjelen sier man får fine ting med riktig teknikk.

Bjørn Klemetsen

Kursdeltaker, Bjørn Klemetsen, mener det aldri er for sent å lære seg noe nytt. Her prøver han å lage et beger.

Foto: Jonas Sivertsen Fossing / NRK

– Det er ikke så lett å se hva de lager nå nei. Men det viktigste er at de lærer seg riktig teknikk. Da kan det bli fine fat, boller, skaft på pizzaskjærer og ostehøvler.

En kopp og en feil

Til venstre ser man Bjørn Klemetsen sitt forsøk på å lage et beger, til høyre ser man hvordan det kan bli.

Foto: Jonas Sivertsen Fossing / NRK

På en benk rett bortenfor står Bjørn Klemetsen fra Neslandsvatn, han syntes det er moro å prøve nye ting, men har ikke fått helt taket på tredreiingen enda.

– Jeg prøvde å lage et beger, men det gikk rett i søpla, sier Klemetsen med et smil.

Hvorfor har du begynt med tredreiing?

– Nei, jeg skal jo snart pensjonere meg, så da er det viktig å finne seg nye hobbyer man kan holde på med. Tredreiing passer meg midt i blinken, forteller han.

Mannsdominert kurs

Emilie Minnesjord

Emilie Minnesjord syntes det er gøy å drive med tredreiing. Hun bryr seg ikke om at hun er den eneste kvinnen på kurset, og mener flere kan drive med tredreiing.

Foto: Jonas Sivertsen Fossing / NRK

På mange av de andre kursene på Raulandsakademiet er det mye kvinner som deltar. Men på tredreiingskurset er det bare en kvinne. Emilie Minnesjord kommer fra Oslo, og er den eneste kvinnen blant mange menn. Hun stortrives på kurset.

– Jeg holdt på med tredreiing for noen år siden og da ble jeg hekta. Så det er gøy å kunne bruke noe av ferien min på dette, sier Minnesjord.

Hvorfor er det ingen andre kvinner her da? Er dette en mannehobby?

Det er et godt spørsmål, jeg vet ikke. Men jeg syntes ikke dette er en mannehobby, dette er noe jentene også kan få til.